BikeAndCode26 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Witam serdecznie Potrzebuję porady w sprawie opon. Ostatni sezon na moim MTB przejeździłem na oponach 26x2.1 fabrycznych od Meridy, nie są złe, jednak szykuję się na dłuższą wyprawę , gdzie będzie jednak więcej terenu asfaltowego/utwardzanego, powiedzmy tak 70% trasy. Zastanawiam się nad szerokością węższych opon i samym ich doborem. Mam budżet tak około 150zł na komplet opon. Posiadam obręcze Mavic xm 317, znalazłem informacje na temat ich prawdopodobnej szerokości ( Szerokość zewnętrzna : ok. 23,5mm ; Szerokość wewnętrzna : ok. 17mm link: http://e-bmx.pl/opis/9591852/komplet-kol-26-mavic-xm-317--shimano-deore-lx-disc-cl.html ). Nie planuję wypraw z sakwami. Moglibyście mi coś polecić?
Gość Opublikowano 24 Czerwca 2019 Opublikowano 24 Czerwca 2019 https://www.centrumrowerowe.pl/opona-continental-double-fighter-iii-pd3446/ lub https://www.centrumrowerowe.pl/opona-continental-race-king-pd7103/
User56sz Opublikowano 24 Czerwca 2019 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Osobiście nie zmienianym szerokości opony. Druga propozycja kolegi, bardzo dobra.
BikeAndCode26 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 24 Czerwca 2019 To co się zmieści już znalazłem, choć wcześniej patrzyłem w calach ( przyzwyczajenie). Bardziej chodziło mi o praktyczną poradę na temat doboru opon. Czyli raczej nie będzie dużej różnicy, jeżeli założyłbym 1.75-1.9? Raczej opinie które mi się przewinęły, mówiły o tym, że założenie bardziej crossowych opon do MTB, jeżeli nie jeździ się w większości po "trudnym" terenie jest polecane Jeżeli nie zmieniałbym szerokości wybrałbym również drugą opcję
Gość Opublikowano 24 Czerwca 2019 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Race King to kompromis miedzy trakcją a oporami toczenia. Opona radzi sobie na szocie jak i w lesie wstydu nie ma. Między 1,75 a 1,9 nie odczujesz żadnej różnicy.
mareq Opublikowano 24 Czerwca 2019 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Ja ostatnio głównie jeżdżę asfaltami i sprawiłem sobie Schwalbe Maraton Racer 1.5" (40mm). Po asfalcie nawet dzirawym jest bajka. Są lekkie, szybciej się przyspiesza i łatwiej się pedałuje. Do tego toczą się ciuchutko. Wczoraj trafiłem na kilometrowy odcinek drogi wysypanej tłuczniem i już nie było wesoło. Na drobnym tuczniu sporo energii idzie w pedałowanie a na większym łatwo stracić kontrolę nad trakcją. Chyba będę musiał sobie sprawić drugi komplet kół i zmieniać. Na miasto wąskie a na teren mieszany zostać przy terenowych.
BikeAndCode26 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 24 Czerwca 2019 10 minut temu, mareq napisał: Ja ostatnio głównie jeżdżę asfaltami i sprawiłem sobie Schwalbe Maraton Racer 1.5" (40mm). Po asfalcie nawet dzirawym jest bajka. Są lekkie, szybciej się przyspiesza i łatwiej się pedałuje. Do tego toczą się ciuchutko. Wczoraj trafiłem na kilometrowy odcinek drogi wysypanej tłuczniem i już nie było wesoło. Na drobnym tuczniu sporo energii idzie w pedałowanie a na większym łatwo stracić kontrolę nad trakcją. Chyba będę musiał sobie sprawić drugi komplet kół i zmieniać. Na miasto wąskie a na teren mieszany zostać przy terenowych. Właśnie taki koncept mam w głowie aby zamieniać sobie w zależności od terenu, bo czeka mnie jeszcze przeprawa w Bieszczadach, wtedy zostałbym przy szerszych oponach. Nie mam na razie żadnego porównania. A jak twoje 1.5 sprawdzają się na trasach mieszanych? Nie ma problemu z delikatnym błotem, czy kamieniami w lesie? 21 minut temu, PrzeLuka napisał: Race King to kompromis miedzy trakcją a oporami toczenia. Opona radzi sobie na szocie jak i w lesie wstydu nie ma. Między 1,75 a 1,9 nie odczujesz żadnej różnicy. Dziękuję za poradę. Mam jeszcze jedno pytanie. W sklepie widzę, że są do wybory w szerokości 2.2 i 2.0. Czy lepiej będzie zamówić jedną węższą na przód i szerszą napędową, czy raczej to nie ma znaczenia i zbytnio kombinuję
Yarooo Opublikowano 24 Czerwca 2019 Opublikowano 24 Czerwca 2019 (edytowane) W turystyce rowerowej nie ma to większego znaczenia. W MTB zakłada się opony o różnej szerokości przy czym na przód zakłada się opony szersze z wyższymi, ale rzadziej rozmieszczonymi klockami, natomiast na tył zakładamy opony węższe z niższymi, ale gęściej rozmieszczonymi klockami. Edytowane 24 Czerwca 2019 przez Yarooo
elmapeto Opublikowano 24 Czerwca 2019 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Ja założyłem ostatnio maxiss detonator 27,5x 1,5 i mogę powiedzieć ,że tylko twarde podłoże wchodzi w grę poza asfaltem. Oczywiście da się polna droga czy lasem przejechać ,ale piasku lub innego luźnego podłoża należy unikać.
ahaja Opublikowano 24 Czerwca 2019 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Węższe opony pompujesz do wyższego ciśnienia by zachować kompromis między komfortem a uniknięciem uszkodzeń dętek spowodowanych dobijaniem obręczy. Jeździłem na 1,75 Smart Sam (jak dla mnie lepsze niż Race Kingi) na DDR'ach i w terenie i dopiero przejście na 2,20P i 2,10T dało komfort w terenie i przyzwoite toczenie na asfalcie. Poza tym w turystyce rowerowej nie stawia się na prędkość a na wytrzymałość zestawu i wygodę.
Gość Opublikowano 24 Czerwca 2019 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Godzinę temu, BikeAndCode26 napisał: W sklepie widzę, że są do wybory w szerokości 2.2 i 2.0. Czy lepiej będzie zamówić jedną węższą na przód i szerszą napędową, czy raczej to nie ma znaczenia i zbytnio kombinuję Jak napisał kolega wyżej do turystyki nie ma to żadnego znaczenia. Weź 2,0" i będziesz zadowolony jeśli te pozostałe 30% trasy nie będzie szczególnie wymagające.
Piotr78 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Opublikowano 24 Czerwca 2019 https://allegro.pl/kategoria/sport-i-turystyka?string=City jet&bmatch=baseline-var-n-eyesa-bp-spo-1-1-0619 Czy 1.5 czy 1.95/2.0 to już kwestia tego jak dobra nawierzchnia będzie. Jeśli asfalt byle jaki i ubite szutry ale z dziurami tudzież nawet trochę bardziej miękko to 1.95. Cicha, wkładka antyprzebiciowa i stosunkowo lekka. ( 1.95 to 575 gramów)
Rekomendowane odpowiedzi