KRIS69 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Cześć, mam taki problem mam nowe koło z zaplecionym silnikiem elektrycznym. Problem polega na tym że jadąc na rowerze słyszę taki strzał, cykniecie szprychy cyklicznie co obrót koła. Przenosząc ciężar ciała do przodu cykanie znika. Zaobserwowałem że kilka szprych jest dość luźna w porównaniu do innych, co możecie poradzić? Wystarczy naciągnąć luźniej szprych czy raczej radzicie jakiś inny zabieg?
Kruk Opublikowano 23 Czerwca 2019 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Po prostu trzeba je naciągnąć, tyle, żadnej filozofii nie ma. Oczywiście trzeba tak naciągnąć by koło było nie z centrowane, jak nie potrafisz tego robić to oddaj koło do centrowania do serwisu, tyle.
elmapeto Opublikowano 24 Czerwca 2019 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Pamiętaj,że szprych nie naciąga się "na oko". Ich naciąg powinien mieć konkretne wartości.
Kruk Opublikowano 24 Czerwca 2019 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zwłaszcza przy tańszych kołach, gdzie szprychy mają mniejszą tolerancje na siły je rozciągające. Nie twierdzę by byle jak naciągać, tylko to że jak szprych ma bardzo duży indeks Nm to spokojnie można nawet za mocno naciągnąć parę szprych i nic się nie stanie. Niestety centrowanie i odpowiednie naciągnięcie szprych to sztuka jak dla mnie, trzeba na serio pięknie manewrować między napięciem szprych, biciem na boki a biciem góra/dół. Nowicjusz nigdy dobrze koła nie wycentruje i nie naciągnie. Nie mniej jak to kilka szprych luźnych to możesz sam spróbować naciągnąć te szprychy i je próbować wyprowadzić ale ja bym oddał do serwisu niech poprawią
KRIS69 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 24 Czerwca 2019 Doba, dzięki za pomocne rady ☺
Rekomendowane odpowiedzi