Bombey Opublikowano 23 Czerwca 2019 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Witam, jakiś czas temu kupiłem używaną szosówkę. Okazało się że mam klamkomanetki przystosowane do napędu 2x10 (shimano ST-6600) , tylną przerzutkę również do napędu 10 rzędowego (shimano RD-6600) ale kaseta jest 9 rzędowa (shimano cs-6500). Do tego mam jeszcze korbę shimano dura ace Fc-7800 53-39. Kaseta jak i korba są w bardzo dobrym stanie. Co myślicie, czy to że kaseta jest 9 rzędowa a cały osprzęt przystosowany do 10 rzędów stanowi duży problem? Napęd szybciej się zużywa? Tylnie koło jest już trochę podmęczone i chciałem je po sezonie wymienić na nowe, chciałbym wtedy kupić nową kasetę tym razem 10 rzędową żeby wszystko było kompatybilne bo czasami brakuje tego jednego biegu z tyłu. Pytanie czy warto poczekać te kilka miesięcy , czy lepiej już teraz działać?
SzpiceR Opublikowano 24 Czerwca 2019 Opublikowano 24 Czerwca 2019 21 godzin temu, Bombey napisał: Co myślicie, czy to że kaseta jest 9 rzędowa a cały osprzęt przystosowany do 10 rzędów stanowi duży problem? żaden 21 godzin temu, Bombey napisał: Napęd szybciej się zużywa? nie 21 godzin temu, Bombey napisał: Pytanie czy warto poczekać te kilka miesięcy , czy lepiej już teraz działać? Pytania egzystencjalne na szajbajku Rób jak chcesz, skoro i tak chcesz mieć 10 rzędów to gdzie leży problem z kupnem kasety? Jeszcze sobie sprawdź jaki masz łańcuch
Kruk Opublikowano 24 Czerwca 2019 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Dokładnie, jak chcesz 10 to tak zrób, ja zawsze zalecam kupno łańcucha o oczko węższego czyli do napędu 10 dać 11 ( mam nowy 12 rzędowy łańcuch XTR i będę testował na 11 i dam znać )bo w sumie cichość pracy zależy w większości od łańcucha. Dla mnie oczekiwaną zmianą w przerzutkach szosowych jest w końcu sprzęgło w przerzutce, nawet słabsze ale zawsze.
m-peter Opublikowano 24 Czerwca 2019 Opublikowano 24 Czerwca 2019 9 minut temu, Kruk napisał: ... ja zawsze zalecam kupno łańcucha o oczko węższego czyli do napędu 10 dać 11 ( mam nowy 12 rzędowy łańcuch XTR i będę testował na 11 i dam znać )bo w sumie cichość pracy zależy w większości od łańcucha. Mógłbyś to rozwinąć? Jaki jest powód stosowania łańcucha o oczko węższego? Tylko cichość pracy, o której piszesz czy ma to wpływ na coś jeszcze?
Kruk Opublikowano 24 Czerwca 2019 Opublikowano 24 Czerwca 2019 To tak. Testowałem napędy 9, 10 i 11 rzędowe Shimano i z moich obserwacji, łańcuchy do napędu o oczko węższego, szybciej się zapinały na kasecie, ciszej pracowały. Czemu? Po przemyśleniach doszedłem do takich wniosków. Sama kaseta ma przerwy między koronkami o danej szerokości X w zależności od "rzędowości" kasety i do takiej kasety zawsze jest sugerowany łańcuch. Łańcuch w takim napędzie, dajmy na to 10 rzędowym, ma delikatny luz roboczy na koronce kasety, przez co czasami zapnie się na koronce mniej lub bardziej w środek koronki. Dając łańcuch 11 rzędowy do napędu 10, dajemy o około 0,5 mm węższy łańcuch, zmniejszamy luz na koronce i potencjalne większe tarcie o sąsiadującą koronkę kasety, przez co łańcuch na kasecie ciszej pracuje. Druga sprawa to technologie, a na Polski język, to jak powycinane są ogniwa łańcucha i to jak bardzo ma ułatwiać zazębianie się na kasecie. Ciekawostka? 9 rzędowe łańcuchy miały szlifowane ogniwa po lewej i prawej stronie oraz w środku rzecz jasna. W 10 jest tylko jedna strona jest szlifowana, bo niby jest kierunkowy, ale co to spowodowało? Na moim napędzie 10 rzędowym XT pełnym, tak on głośno chodził że szok, a był idealnie czysty i wyregulowany na cmyś. Po ściągnięciu łańcucha z napędu i obejrzeniu przy ostrym świetle zauważyłem że strona nie szlifowana, strasznie tarła o większe koronki na kasecie. Po zastosowaniu łańcucha 11 rzędowego Xt (cn hg 701) napęd ucichł znaczne. Oczywiście dużo robiło to że łańcuchy 11 są szlifowane z powrotem z dwóch stron ( ojj SHimano się nie popisało w 10 rzędowych łańcuchach, lenie ) , łańcuch sam ma mniejszy luz na kasecie przez co rzadziej trze o większe koronki sąsiadujące na kasecie. Sprawdzałem to na 9 rzędowym napędzie i 10 nie dała efektu, o dziwo danie 11 dało minimalnie lepszy efekt i działało Reasumując, dla mnie łańcuchy Shimano mają za duże luzy boczne na koronkach kasety i warto dawać węższe łańcuchy o 1 oczko, Będę testował 12 na napędzie 11 rzędowym to dam znać. A co nie którzy wiedzą że u mnie napęd reguluje na słuch i robię to tak długo aż efekt jest zadowalający. P.S. nikt nie powiedział że jestem normalny 1 1
m-peter Opublikowano 24 Czerwca 2019 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź Ja właśnie stoję przed wymianą kasety i łańcuch, stąd pytanie. "Niestety" mam system 9 rzędowy więc z Twojego wywodu wynika, ze zamontowanie 10 rzędowego łańcucha może nie przynieść takich efektów jak w systemie 10rz. łańcuch 11rz.
Kruk Opublikowano 24 Czerwca 2019 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Pewnie nie jeśli weźmiesz Shimano, ja bym jak już szukał KMC z serii X na 10 rzędów jak już. 1
Piotr78 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Opublikowano 24 Czerwca 2019 W dniu 23.06.2019 o 22:31, Bombey napisał: Co myślicie, czy to że kaseta jest 9 rzędowa a cały osprzęt przystosowany do 10 rzędów stanowi duży problem? Piszesz, że masz manetki 10 sp, a kasetę 9 sp. To nie będzie działać dobrze, ba to będzie działać mega tragicznie, dwie max trzy pierwsze koronki poprawnie reszta nie. Trzeba dać kasetę 10 sp do manetek 10 sp. I masz problem łańcucha ( również 10 sp ) rozwiązany - tylko łańcuch szosowy kup np. ultegry cn-6701 @Kruk szerokość wewnętrzna łańcucha ( rolka ) 9, 10 i 11 sp jest ta sama ( tylko zewnętrzna się różni ) to tak a propos Twoich przemyśleń o których kiedyś też napiszę Ale trzeba się rozpisać. 1
w0jta5 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Witam, jakiś czas temu kupiłem używaną szosówkę. Okazało się że mam klamkomanetki przystosowane do napędu 2x10 (shimano ST-6600) , tylną przerzutkę również do napędu 10 rzędowego (shimano RD-6600) ale kaseta jest 9 rzędowa (shimano cs-6500). Do tego mam jeszcze korbę shimano dura ace Fc-7800 53-39. Kaseta jak i korba są w bardzo dobrym stanie. Co myślicie, czy to że kaseta jest 9 rzędowa a cały osprzęt przystosowany do 10 rzędów stanowi duży problem? Napęd szybciej się zużywa? Hmm... a to nie przypadkiem w szosowym Shimano 10s nadal jest ciąg 1:2 jak w 6/7/8/9s ? Dopiero w MTB 10s wprowadzono Dyna-Sys? Czyli poprostu miałbyś na klamkomanetce jeden „pusty” bieg, ale poza tym wszystko powinno działać?
Piotr78 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 (edytowane) 😃jednak nie będzie ok. Bo mimo, ze ciag ten sam to skok manetki jest mniejszy. Szerokość kasety 10 sp. ta sama co 9 sp. Edytowane 25 Czerwca 2019 przez Piotr78 1
w0jta5 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 jednak nie będzie ok. Bo mimo, ze ciag ten sam to skok manetki jest mniejszy. Szerokość kasety 10 sp. ta sama co 9 sp.Zgadza się. Klamkomanetka musiałaby być 9s, przerzutka mogłaby zostać. Najlepiej wymienić kasetę.
Bombey Opublikowano 25 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2019 Dzięki panowie za pomoc, decyzja podjęta . Zamawiam dzisiaj kasetę ultegry 10s i do tego łańcuch ultegry 6701. Pozdrawiam
Piotr78 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Jak piniądz jest to kaseta ultegy ok, ale łańcuch ważniejszy. Kasetę mozesz np. 105 śmiało kupić. Albo tiagre. 😀
Rekomendowane odpowiedzi