Skocz do zawartości

Czy warto upgrade'ować BR-MT200? (słaba modulacja)

Blebleble

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jeden z moich pierwszych postów na forum, a więc: cześć wszystkim :D.

Zastanawiam się nad wymianą hamulców (obecnie: BR-MT200 z tarczami SM-RT10S)  w rowerze Merida Speeder 300 (fitness) na coś lepszego (zapewne klasy Deore lub SLX). Jestem zupełnie zadowolony z siły hamowania - w moim scenariuszu użytkowania (jazda po płaskim terenie, głównie ciągi pieszo-rowerowe i miejskie ulice) jest absolutnie wystarczająca i rower zatrzymuje się błyskawicznie. Modulacja hamulców jest jednak słaba - w początkowym zakresie ruchu zachowanie hamulca jest zgodne z oczekiwaniami (lekkie spowolnienie), natomiast trochę tylko mocniejsze naciśnięcie skutkuje nadmiernie dramatycznym hamowaniem. Takie zachowanie roweru może być mało przewidywalne dla kierowców i powodować zawały u staruszek przechadzających się środkiem ścieżki :).

W związku z tym pytania: warto wymieniać, na co i dlaczego? :)

Opublikowano

Deorki mają już servo wave w klamkach co poprawia modulacje, jeśli jednak uwielbiasz modulacje to celuj w Magurę, Shimano nawet XTR nie ma takiej modulacji jak Magury.

• Pomógł 1
Opublikowano

W tych hamulcach podobnie jak w moich BR-M315 trzeba po prostu wyrobić sobie odpowiednią technikę hamowania. Są to hamulce do normalnej jazdy, hamują całkiem dobrze nawet przy moich 93kg wagi. Ale nie oczekuj tam dobrej modulacji. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Dzięki, trochę poczytałem i faktycznie Magury cieszą się dobrą opinią jeżeli chodzi o modulację. Niestety, nie wiem czy warto dokładać do np. MT4 lub zestawu MT Trail Sport, czy wystarczający byłby (tańszy i bardziej dostępny) hamulec MT Sport o którym brakuje jakichkolwiek opinii :(. Trudno mi też stwierdzić czy jest potrzeba wymiany tarczy hamulcowej, a jeśli tak to czy wystarczy jakakolwiek lepsza tarcza Shimano, czy lepiej dołożyć do Magury (są grubsze...) i przejściówki z Centerlocka.