Skocz do zawartości

GARMIN Edge 820 - gps niepotrzebny

dlarowerzysty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry!

Bedę wdzieczna za pomoc w wyborze prezentu. Znajomy jeździ treningowo na rowerze szosowym, bardzo lubi przeglądać swoje wyniki. Obecnie wszystko skupia się na telefonie i stravie. Chcemy zrobić mu prezent i kupić profesjonalny sprzet do tego. Zależy mu na pomiarze tętna w czasie jazdy, dokładnym danych związanych z prędkością, wzniesieniami, pomiarach tlenu. 
I tutaj jako nierowerowi znajomi nie wiemy w co uderzyć czy smart-band, smartwacha czy licznik komputerowy. Zastanawiamy się nad Garminem 820, ale on korzysta z map na telefonei więc funckcja gpsa nie jest tak potrzebna.

Będę bardzo wdzieczna za pomoc!

Opublikowano

Jeśli znajomy korzysta ze Stravy, to gps w liczniku rowerowym będzie mu jak najbardziej przydatny, gdyż zapisze dokładny ślad jego trasy.

Garmin 820 plus opaska z pomiarem tętna plus miernik prędkości i kadencji, to jest całkiem dobra opcja. Można to kupić w jednym pakiecie Garmin 820 bundle.

Pomiar tlenu dla rowerzysty oferuje Garmin Edge 1030. 

Opublikowano

Wymagania wydaje się spełniać chociażby Garmin Edge 130 (mam i raczej polecam) i Polar M460. Jeżeli dobrze rozumiem to GPS jest potrzebny, natomiast funkcje nawigacyjne, obsługa map już nie.

Oczywiście, wspomniane urządzenia będą trochę mniej "efektownymi" prezentami, co może mieć znaczenie ;). 

Opublikowano

Tylko jak już kupujecie lepszy licznik typu Garmin 520/820 (chociaż chyba polecam nowsze wersje 530/830 - bo wiadomo dłuzej będą aktualizowane) to kolega nie będzie musiał jeździć z telefonem. W takim Garminie 530 będzie miał wszystkie dane, a jak w domu zaplanuje sobie trasę to i nawigacje będzie miał w urządzeniu.

Opublikowano

Zdecydowanie Garmin - tyle, że 530 albo 830. To nowsze modele, szybsze i mające ciekawe funkcje. 

Opublikowano

Dziękuję bardzo za odpowiedzi! Chyba zdecydujemy się na Edga 820, a czujniki dostanie pod choinkę :) A czy jest jakaś smartband, opaska na rękę czy zegarek który dla rowerzysty może być lepszy niż komupter rowerowy?

Opublikowano

Żaden smartband nie będzie po prostu dobry, nie mówiąc o lepszy ;)

A Edge 820, a nie 830 ze względów finansowych rozumiem?  

Opublikowano
9 minut temu, dlarowerzysty napisał:

Dziękuję bardzo za odpowiedzi! Chyba zdecydujemy się na Edga 820, a czujniki dostanie pod choinkę :) A czy jest jakaś smartband, opaska na rękę czy zegarek który dla rowerzysty może być lepszy niż komupter rowerowy?

Mam Garmina 820 i mam opaskę Garmin Vivosport. Podczas jazdy na rowerze wygodniej i bezpieczniej jest patrzeć na licznik/komputer niż na nadgarstek. Tym bardziej, że na ekranie licznika zmieści się więcej danych i wystarczy rzut okiem, a w przypadku opaski wymaga to jednak oderwania ręki od kierownicy i jest nie tylko nieergonomiczne, ale może też być niebezpieczne.

4 minuty temu, Łukasz_P napisał:

Żaden smartband nie będzie po prostu dobry, nie mówiąc o lepszy ;)

A Edge 820, a nie 830 ze względów finansowych rozumiem?  

Oooo, jest już nowy model? 

Opublikowano

Dokładnie, chcielibyśmy aby prezent zamknął w 1500 zł stąd 820 + ewentualne czujniki. 

Opublikowano
39 minut temu, Sziva napisał:

Mam Garmina 820 i mam opaskę Garmin Vivosport. Podczas jazdy na rowerze wygodniej i bezpieczniej jest patrzeć na licznik/komputer niż na nadgarstek. Tym bardziej, że na ekranie licznika zmieści się więcej danych i wystarczy rzut okiem, a w przypadku opaski wymaga to jednak oderwania ręki od kierownicy i jest nie tylko nieergonomiczne, ale może też być niebezpieczne.

Oooo, jest już nowy model? 

Od przełomu kwietnia/maja 😊

Opublikowano

Mam możliwość kupienia Egda z wgranymi mapami Topo oraz bez - czy lepiej kupić z czy bez?