August1997 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Witam serdecznie Czy Kross Level R11 2016 będzie dobrym wyborem na pierwszy rower MTB? Rower ma być używany 50% las i 50 asfalt. Czy brak sztywnej osi z tyłu nie będzie bardzo mi przeszkadzać w jeździe?
elmapeto Opublikowano 23 Czerwca 2019 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Na początek do takiego użytkowania da radę. Kiedyś nie było sztywnych osi i też się jeździło 😉 To porządny rower . Jak pisze producent do maratonów MTB i wyścigów xc . 😉 https://forum.szajbajk.pl/forum/225-górskie-mtb/
WściekłyDzik Opublikowano 23 Czerwca 2019 Opublikowano 23 Czerwca 2019 absolutnie nie odczujesz żadnej różnicy na osi z tyłu przy jeździe.
ExzziTt Opublikowano 24 Czerwca 2019 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Tak, jak napisał kolega wyżej, jeżeli nie jesteś prosem lub w miarę zaawansowany to nie będzie dla ciebie żadnej różnicy, czy masz sztywną oś z tyłu, czy jej nie masz.
pawel2208 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Potwierdzam Miałem komplet kół pod haki na starej ramie, teraz mam ramę ze sztywnymi ośkami. Koła te same ze zmienionymi adapterami. Różnicy nie zauważam, poza tym, że łatwiej poskładać rower do kupy na stojaku, bo nie trzeba stawiać na ziemi żeby równo koło skręcić.
Urbanek_Płock Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Jestem szczęśliwym posiadaczem Krossa R11 z 2016r. i w zupełności wystarcza na jazdę w zróżnicowanym terenie. Daje rade na stromych podjazdach i w trudnym terenie oraz można rozpędzić go do dużej prędkości na prostej. Jedyne co to agresywna geometria która sprawia że pozycja na rowerze nie jest do końca super komfortowa. Ale idzie na nim wytrzymać pare godzin kręcenia. Ogólnie bardzo polecam.
Accent_Szaj Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Ja tam zgadzam się z @SzajBajk różnica jest i to znaczna.Dużo większa sztywność,po odkręceniu i zakręceniu koła nie trzeba ustawiać zacisków,bo koło jest w tym samym miejscu za każdym razem.
Urbanek_Płock Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 To jest tylko udogodnieniem podczas montażu koła, natomiast podczas jazdy nie robi wielkiej różnicy. Tym bardziej że sama karbonowa rama nie jest do końca sztywna. Nie wiem czy to od tego ale czasami na wyższych prędkościach tarcza wydaje dźwięk jakby ninja wyciągał szablę z kabury😁. Ale nie jest to uciążliwe.
ostry2407 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 (edytowane) Szablę wyciąga się z pochwy wedle ścisłości. Z kabury to możesz sobie broń krótką wyciągnąć. A dźwięk tarczy właśnie występuje przy braku sztywnej osi😊 Edytowane 15 Sierpnia 2019 przez ostry2407
Urbanek_Płock Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zapomniałeś dodać że ninja nie mają szabel tylko katany. Wracając do tematu metaliczny dźwięk pojawia się nadal mimo dokręcenia wszystkich śrub i innych zabiegów, ale nie przeszkadza mi aż tak. Jak napisał kolega wyżej: W dniu 23.06.2019 o 16:25, elmapeto napisał: Kiedyś nie było sztywnych osi i też się jeździło 😉
Accent_Szaj Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 2 godziny temu, Urbanek_Płock napisał: ale czasami na wyższych prędkościach tarcza wydaje dźwięk jakby ninja wyciągał szablę z kabury😁 super porównanie. Co do tematu.Przy wyższych prędkościach po używaniu często hamulca,tarcza rozgrzewa się i odkształca.Stąd rzeczony dźwięk .Co do Karbonu masz rację,nie jest tak sztywny,ale w dalszym ciągu pozostaje plus który napisałem 3 godziny temu, Accent_Szaj napisał: po odkręceniu i zakręceniu koła nie trzeba ustawiać zacisków,bo koło jest w tym samym miejscu za każdym razem.
Urbanek_Płock Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Tylko ten dźwięk nie występuje ciągle, więc tarcza jest prosta. Gdy wchodze ciasno w zakręt, lub mocno nacisnę na pedały to wtedy slychać. Także raczej chodzi o sztywność tylnego trójkąta.
komandosek Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Dokładnie, bardziej miękka rama tym większe ryzyko było, że koło zamknięte na qr9 wyskoczy z ramy. Dlatego na qr9 zawsze dźwignia szybkozamykacza od strony tarczy i należy dop...dolic zamknięcie jak najmocniej. Wtedy jest i sztywno i bezpiecznie.
Rekomendowane odpowiedzi