KonradTrek800 Opublikowano 20 Czerwca 2019 Opublikowano 20 Czerwca 2019 Witam po przerwie Jak na uparciucha przystało projekt udało się w bólach ukończyć. Przejechałem dopiero ok. 200km. Na końcu moje uwagi i spostrzeżenia. Trek 800 MTB > Trek Gravel 1x8 Before: After: Jak widać z dziadka została tylko rama i sztyca siodełka. co zamontowałem i ile to kosztowało? Siodełko z Lidla kupiłem z 5 lat temu i czekało na ten dzień, chyba 40zł Koła 28" Alexrims DH19 + Novatec A361 F362: 425zł Opony zwijane Maxxis Re-Fuse 32-622: 240zł Ani obręcze ani opony nie są TR ale udało mi się zamleczkować. Kaseta 8rz CS-HG51 11-28: 53zł Łańcuch KMC X9.93: 53zł Stery Neco H711: 44zł Korba iXF + BSA: 122zł (32$) Zębatka NW 38Z: 27zł (7$) Kierownica karbonowa 420mm i podkładki: 135zł (35$) Mostek aluminiowy 80mm: 27zł (7$) Hamulce P i T XMFOX-AS2.3: 75zł (20$) Kalmkomanetki i przerzutka tył Claris R2000: 300zł (90$, sprzedałem za 50zł przednią przerzutkę) Widelec karbonowy 700C: 155zł (40$) Linki, pancerze, owijka, wentyle tubeless itp: 50zł Piaskowanie ramy: 70zł Lakierowanie proszkowe: 70zł Suma: 1900zł. SPD 520 wiadomo, że do każdego roweru trzeba kupić. Jakie druciarstwo musiałem uskuteczniać? Light: przewiercenie z tyłu otworu na śrubę hamulca szczękowego (z jednej strony był mały otwór). Usunięcie zbędnych mocowań starych hamulców przelotki przedniej przerzutki. Przy okazji wyprostowałem tylny trójkąt bo tragedia była! Tubeless na oponach i obręczach do tego nieprzystosowanych - polecam! Uszkodziłem tylny wentyl więc chwilowo dętka z marketu za 6zł. Przód trzyma idealnie. Przecięcie metalowej podkładki sterów ta która zachodzi na 30mm kołnierz. Za mała średnica widelca była i nie dało się zacisnąć. Extremum: Widelec mimo, że szeroki i pancerny nie akceptuje opon większych od 28mm. Te Re-Fuse 32mm są bardzo wysokie. Nie mieściły się w widelcu (minimalnie). Szczęki hamulcowe już bardzo przeszkadzały więc klej dwuskładnikowy do metalu, haki na szczęście aluminiowe , dremel i ogień!
Kruk Opublikowano 20 Czerwca 2019 Opublikowano 20 Czerwca 2019 Super Ci to wyszło, serio, widać że włożyłeś w niego czas i pieniądze. Mnie tylko martwi ten wideł czy aby zaciski nie za słabo trzymają koło z przodu?
KonradTrek800 Opublikowano 20 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2019 Też się martwiłem na początku ale zaciski trzymają bardzo pewnie i odciskają się na aluminium. Wczoraj wpadłem niechcący do lasu z górki. Korzenie, kamienie i piach. Śmierć w oczach, wylądowałem w pokrzywach. Nic nie odpadło, koło nawet nie drgnęło a w powietrze wylatywałem. Generalnie taki rower to żaden Gravel bo do lasu toto się nie nadaje. Szuter jak najbardziej ale mam tego cały 1 km w okolicy. Generalnie przy składaniu dużo się nauczyłem bo wcześniej to nawet kolega mi przerzutki regulował. Polecam każdemu kto ma cierpliwość i narzędzia. Aha zapomniałem napisać o geometrii. Jak widać na fotce wygląda radykalnie inaczej a to za sprawą niższego o 5cm widelca. Tak więc po góralu nie został ślad Pojeżdżę na tej hybrydzie jakiś czas i będę wiedział czy docelowy rower to będzie klasyczna szosa czy jednak Gravel ale na szerokich, terenowych oponach minimum 40mm bo z baranka już nie zrezygnuję!
Kruk Opublikowano 20 Czerwca 2019 Opublikowano 20 Czerwca 2019 Nooo nim to na górki nie da rady to bardziej szosa nawet niż gravel. Na prawdę fajnie Ci to wyszło i warto byś założył/przeniósł wątek do działu "nasze rowery".
KonradTrek800 Opublikowano 21 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2019 Jeśli moderatorzy uznają, że warto to proszę o przeniesienie do "nasze rowery" posty od 20 czerwca. Pozdrawiam
Kruk Opublikowano 21 Czerwca 2019 Opublikowano 21 Czerwca 2019 Napisz PW do Przeluki, będzie szybciej
Gość Opublikowano 17 Stycznia 2020 Opublikowano 17 Stycznia 2020 W dniu 21.06.2019 o 14:28, Kruk napisał: Napisz PW do Przeluki, będzie szybciej albo do mnie
Rekomendowane odpowiedzi