Skocz do zawartości

Usuwanie starego smaru z łańcucha itp.

SzalonyPokrecony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

My nic nie zrobiliśmy, to Ty zrobiłem, dla kolarza dbanie o swój sprzęt jest tak normalne jak oddychanie.

Co do smaru. Procedura smarowania wymaga po nasmarowania ogniw ( nie całego łańcucha) wzięcie szmatki, danie na nią jakiegoś odtłuszczacza i trzymając tą szmatkę na łańcuchu kręcenie korbą do tyłu by nadmiar smaru usunąć. łańcuch ma byś mokry w środku i suchy na zewnątrz, Szaj robił nawet poradnik jak smarować łańcuch prawidłowo:

Opublikowano

Suchą szmatką przetrzyj łańcuch. Po nasmarowaniu też należy nadmiar oliwki zetrzeć czystą ściereczką. Łańcuch z wierzchu powinien być praktycznie suchy. Oliwka ma być wewnątrz ogniw,na łączeniach.

Opublikowano

hehehe spoko, ale to tylko potwierdza co jest wiadome, że kolarz dba o swój sprzęt w tym o łańcuch, może to nudne że w kółko to powtarzam ale jak to się mówi cyt. " jak się dba, tak się ma "  :)

Opublikowano

Warto po powrocie z pierwszej jazdy wytrzeć łańcuch ponownie, bo zawsze coś z ogniw jeszcze wypłynie podczas jazdy i usyfi napęd.

• Lubię to! 1
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

A czy można do czyszczenia łańcucha/kasety użyć IPY? Nie mam w domu rozpuszczalnika ani benzyny, a covid19 pozamykał mi wszystkie sklepy w kraju...IPA jest nowa, 96% więc pewnie dobrze by było ją troszkę rozcieńczyć?

Edytowane przez patgor
Opublikowano

IPA oczywiście się nada. Sam jej używam. Nie rozcieńczaj jej.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, mam zamiar wyczyścić dziś dokładnie łańcuch, kasetę i tylną przerzutkę (abym ją tylko po wszystkim dobrze poskręcał...) wiec będzie okazja dla IPY do wykazania się. 

Opublikowano

No, ja wiem... Teraz IPA to taki trochę towar deficytowy jest.
Można znaleźć dla niej lepsze zastosowanie.

Opublikowano

Chwila przed wybuchem korony zakupiłem po 5 literków ipy i benzyny ekstrakcyjnej właśnie do konserwacji łańcucha. Mieszanina tychże swietnie czyści.

Opublikowano

Szczerze mówiąc mi się napęd czyści o wiele przyjemniej benzyną niż IPA. Jakoś to za szybko paruje, "przelatuje" nie czyszcząc xd Ale za to ogólne odtłuszczanie roweru bardzo spoko od czasu kiedy kupiłem też spray

Opublikowano

Ja robie mieszaninę 50/50 i w miarę jak łańcuch bardziej czysty to zwiększam udział ipa. Ostatnie płukanie w samym alkoholu, wieszam na widelcach na okapie i po chwili czysty i suchy.

Taki „tępy” łańcuch swietnie przyjmuje squirta.