kolokolek Opublikowano 22 Czerwca 2019 Opublikowano 22 Czerwca 2019 Pytanie z gatunku dziwnych, ale może ktoś ma takie porównanie i może podzielić się swoimi SUBIEKTYWNYMI odczuciami. O ile większa jest dystrybucja mocy podczas pedałowania w najsztywniejszych lub bardzo szywnych butach od tych ze średniej półki - z niższym indeksem sztywności. Wiem, że jest to zależne od wielu czynników, jak choćby to jak stopa leży w bucie ale może ktoś jest w stanie określić czy w jego wypadku były to wartości miej więcej rzędu 1-2% czy mowa tu jest o większych wartościach. Sam obecnie jeżdże na butach o indeksie 5 i w dodatku buty pod MTB mimo że jeżdże na szosie (ze względu na mobilność) i zastanawiam się czy warto zrobić upgrade kosztem wygody czy jednak potencjalne "zyski" są tak małe że nie warto? Inna kwestia to czy warto zmieniać na buty pod spd-sl i tu drugie pytanie czy zauważacie dużą różnice "w mocy" miedzy butami o podobnej sztywnośc spd a spd-sl? Póki co chodzi mi po głowie żeby kupić sobie sztywniejsze buty - pewnie cos pod 9,10, żeby dalej móc chodzić, ale dalej z gatunku MTB, chociaż już sam nie wiem co mysleć
nctrns Opublikowano 22 Czerwca 2019 Opublikowano 22 Czerwca 2019 Potrafisz się rozpędzić na prostej do 50+ i to utrzymać przez kilkanaście sekund? Albo jechać 35+ solo? Jak nie, to sztywniejsze buty / szosowe dadzą Ci kilka 1-2%. Tapatalk'd
kolokolek Opublikowano 22 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2019 jeżdże na płaskich trasach średnio między 30-35 km/h czyli wybitny zawodnik ze mnie nie jest ale też nie tragiczny.
Gość Opublikowano 22 Czerwca 2019 Opublikowano 22 Czerwca 2019 Potrafisz się rozpędzić na prostej do 50+ i to utrzymać przez kilkanaście sekund? Albo jechać 35+ solo? Jak nie, to sztywniejsze buty / szosowe dadzą Ci kilka 1-2%. Tapatalk'dA jeśli tak, to warto?
nctrns Opublikowano 22 Czerwca 2019 Opublikowano 22 Czerwca 2019 To już zależy od ciebie, czy gonisz za wynikami, stylówą, czy może wolisz wygodę i trochę więcej chodzenia.Jakbym miał dwa rowery, w tym typową szosę, pewnie miałbym do niej buty i pedały szosowe.Ale przy moim obecnym rowerze i jeżdżeniu zupełnie nie czuję potrzeby. Tapatalk'd
Rekomendowane odpowiedzi