Skocz do zawartości

Wymiana łożysk w ramie full suspension

amrest

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Niedawno zaczłęy się pojawiać dziwne trzaski podczas jazdy. Rama karbonowa...zacząłem się obawiać, że gdzieś pękła. Jednak z ciekawości odkręciłem element łączący damper, ramę i tylny trójkąt. Wypadło uszczelnienie łożyska...kulka...a samo łożysko okazało się nieźle zmielone. Drugie wygląda podobnie. Zresztą załączam zdjęcie. Taki efekt po ok 2000km i to bez jakiejś mocnej jazdy, trochę schodów, hopki z kilku stopni. No nic, musze wymienić te łożyska. Zestaw do odbudowy zawieszenia wraz z przyrządem do wciskania/wyciskania ze strony producenta to 99.99E. Czy moglibyście zasugerować przyrząd, który dobrze sprawdzi się w rowerze? Znalazłem sporo ich przez Googla jednak nie chciałbym kupić czegoś co w żaden sposób nie będzie chciało grać z rowerem. Byłbym również wdzięczny za namiary na źródło solidnych łożysk Oryignalne nie wzbudziły zaufania.

Pozdrawiam Rafał

DSC_0071_crop.jpg
Opublikowano

Generalnie na łożyska działaj duże siły gdy rower jest katowany i zawsze się zużyją
Inny aspekt to taki że rower mógł być myty np pod ciśnieniem co spowodowało że smar został wypłukany z łożysk, następstwem tego jest szybsze zużycie ich

Opublikowano

Nooo to łożysko już swoje widziało :D trzeba wymienić jak nic, praskę i wypychacz? można zrobić samemu nic trudnego, na forum są tego typu patenty :)

• 7 miesięcy temu...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...