taki_jeden Opublikowano 22 Czerwca 2019 Opublikowano 22 Czerwca 2019 Hej, czy bardziej rozsądnym i opłacalnym wyjściem będzie nowa Tiagra, czy może lepiej brać starą Ultegrę (w obu przypadkach kupował bym tylną i przednią przerzutkę, klamkomanetki i hamulce) ? (dokładnego modelu nie jestem w stanie podać, w każdym bądź razie klamkomanetki są jeszcze z "wąsami"). Obie są używane i obie po gruntownym serwisie, cenowo też podobnie. Jeżeli wierzyć sprzedającemu (a nie mam powodów żeby nie) to Tiagra ma o jakieś 1k km więcej za sobą. Raczej obstawiam Tiagre, ale może się mylę ?
WściekłyDzik Opublikowano 22 Czerwca 2019 Opublikowano 22 Czerwca 2019 innymi słowy kupujesz kota w worku. A na pewno ten kotek jeszcze żyje?
taki_jeden Opublikowano 22 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2019 9 godzin temu, WściekłyDzik napisał: innymi słowy kupujesz kota w worku. A na pewno ten kotek jeszcze żyje? tak żyje dostaje na nie gwarancje więc nie jest źle, tylko nie wiem którą brać
Invi Opublikowano 23 Czerwca 2019 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Z tego co piszesz to zdecydowanie tiagra, ultegra 6600 10s (ostatnia z wąsami) będzie miała co najmniej 10 lat. Pomyślałbym o poszukaniu 105, 5800/7000, masz już 11s a ceny względem tiagry nie są kosmicznie wyższe
taki_jeden Opublikowano 23 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2019 Dzięki ale, do 11 rzędowego musiałbym chyba zmienić bębenek lub cała piastę. Dlatego stawiałem na 10, w takim razie wezmę tiagrę.
Kruk Opublikowano 23 Czerwca 2019 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Niestety szosowe piasty muszą mieć dodatkowe 1,8mm sam się zdziwiłem że mtb 11 piasty tego nie mają a szosowe muszą być szersze.
Invi Opublikowano 23 Czerwca 2019 Opublikowano 23 Czerwca 2019 (edytowane) 8 godzin temu, taki_jeden napisał: Dzięki ale, do 11 rzędowego musiałbym chyba zmienić bębenek lub cała piastę. Dlatego stawiałem na 10, w takim razie wezmę tiagrę. Szczerze mówiąc koszt niewielki w stosunku do całości operacji (a jeśli kiedyś planowałbyś 11s to już w ogóle) E: 1. Jedna z kaset 105 wchodzi na bębenek 10s - bodajże 11-34 - więc jeśli takie stopniowanie Ci pasuje to nie ma problemu 2. Można spiłować "ograniczniki" w bębenku o 1,85mm (kaseta chowa się głębiej) 3. Można stoczyć 1,85mm z kasety, tak samo schowa się ona głębiej Edytowane 23 Czerwca 2019 przez Invi 1
taki_jeden Opublikowano 23 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2019 dzieki za podpowiedzi, przydadzą się
Rekomendowane odpowiedzi