Skocz do zawartości

Problem - Zacisk Saint M-820

KubeU16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z hamulcem przednim Saint BR M-820, że nie ma tej mocy hamowania co powinien i nie wiem od czego to może być. Tarcze odtłuszczałem i przepompowałem go. Jak się puszcza klamkę to słychać taki dziwny dźwięk.

Opublikowano
45 minut temu, KubeU16 napisał:

przepompowałem go

Co masz na myśli pisząc "przepompowałem"?

Klocki w jakim stanie?

Opublikowano

klocki dotarte nie zatłuszczone, przepompowałem czy nalałem nowy płyn żeby sprawdzić czy nie zapowietrzony 

Opublikowano
19 godzin temu, piter614 napisał:

Hamulec nowy stary?

zacisk nowy klamka stara

Opublikowano

Teraz zrobiłeś składała
Jakiej klamki uzyłeś też Saint?

Opublikowano

Zaciski Saint moa być nawet z klamkami deore ale raczej nie niżej.choć pewnie by też jakoś działało :) Ważne jest by klamka miała servo wave system, pamiętaj że 4 tłoczkowiec potrzebuje trochę więcej oleju do pracy przez co klamka wpada głębiej lekko. 

Miałem kiedyś SLX M7000 a potem dokupiłem zaciski Saint to klamka o 2/3 mm głębiej wpadała co jest logiczne.

Co do siły hamowania to bardzo duże znaczenie ma bardzo dobre odpowietrzenie takiego układu i dobre dotarcie tarcza - klocki.

Pamiętaj też że zaciski Zee czy Saint czy tex XT m8020 czy te nowe Mx1xx SLX, XT i XTR będę potrzebować raczej tarcz z dostosowaniem do okładzin metalicznych bo podejrzewam że takie masz w Saintach, także byle jaka tarcza też może obniżać sprawność układu :)

Opublikowano
8 godzin temu, piter614 napisał:

Teraz zrobiłeś składała
Jakiej klamki uzyłeś też Saint?

tak saint, zmieniłem zacisk bo tamtem pękł koło śruby 

1 godzinę temu, Kruk napisał:

Zaciski Saint moa być nawet z klamkami deore ale raczej nie niżej.choć pewnie by też jakoś działało :) Ważne jest by klamka miała servo wave system, pamiętaj że 4 tłoczkowiec potrzebuje trochę więcej oleju do pracy przez co klamka wpada głębiej lekko. 

Miałem kiedyś SLX M7000 a potem dokupiłem zaciski Saint to klamka o 2/3 mm głębiej wpadała co jest logiczne.

Co do siły hamowania to bardzo duże znaczenie ma bardzo dobre odpowietrzenie takiego układu i dobre dotarcie tarcza - klocki.

Pamiętaj też że zaciski Zee czy Saint czy tex XT m8020 czy te nowe Mx1xx SLX, XT i XTR będę potrzebować raczej tarcz z dostosowaniem do okładzin metalicznych bo podejrzewam że takie masz w Saintach, także byle jaka tarcza też może obniżać sprawność układu :)

a jakbym zmienił klocki z tyłu do przodu? i sprawdził czy będzie bardziej hamować bo tył działa jak żyletka 

Opublikowano

mam takie pytanie przełożyłem klocki i teraz działa przód idealnie a tył teraz działa jak przód wcześniej. czyli mam nie dotarte klocki? A i jak hamuje na tył przy zmienionych klockach to jak prawie się zatrzymuje to tak dziwnie piszczą 

Opublikowano

Sądzę że klocki muszą się dotrzeć

No chyba że je zatlusciles przy przelewaniu

Opublikowano
4 minuty temu, piter614 napisał:

Sądzę że klocki muszą się dotrzeć

nie masz jakiegoś sposobu na szybkie dotarcie? 

Opublikowano

Musiał byś kilka razy z górki zjechać na hamulcu trzymając delikatnie
Ale mam jeszcze pytanie czy nie zatusciłes klocków?

Opublikowano

Ja swoje Sainty M820 dłuuugo docierałem z 100/120 km różnego typu hamowania.

Opublikowano
23 minuty temu, piter614 napisał:

Musiał byś kilka razy z górki zjechać na hamulcu trzymając delikatnie
Ale mam jeszcze pytanie czy nie zatusciłes klocków?

a da radę jakość to sprawdzić. albo jak to wyczyscić?

Opublikowano

Wyczyścić ja zawsze myje płynem do naczyń i ciepłą wodą oraz czystą gąbką
Ten sposób nie kosztuje nic bo wszytko mamy w. Domu
Myje tarcze późnej klocki i zacisk wtedy mam pewność że jest wyczyszczony, wiem że na rynku są dostępne środki
Ale jak płynem do naczyń myje talerze że są bardzo czyste aż piszczą to uważam że jest ok