Skocz do zawartości

Czy ten kask się nadaję do roweru Trailowego?

avertos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, maku1977 napisał:

Po paru godzinach jazdy głowa mnie od niego bolała, poprostu był taki niewygodny w środku, i tragiczna wentylacja...

No to na pewno nie byla mowa o Rollerze, o nim same dobre opinie, bardzo komfortowy i 28 otworów.
Nawet recenzje pisali o nim.

ALe chyba kupie tego giro niebieskiego co wyzej wklejalem tzn:
https://www.bikester.pl/giro-register-mips-kask-niebieski-714205.html
, pianka EPS nie przepuszcza ciepla, szkoda tylko ze nie jest to kask enduro jak ten LAZER ROller mips ;/

nie moge sie zdecydowac

Edytowane przez avertos
Opublikowano
1 godzinę temu, avertos napisał:

Spoko,  jakbym mial fure i rower DH/enduro ktorym mogl na przyczepe wziąć to bym sie nie zastanawial i go bral, jednak jezdze bardziej w stylu trail czyli duzo podjazdów i na koncu zjazdy w stylu trail lekko enduro.

Kolega poleca ten uniwersalny, i dużo o nim czytam i bardoz mi sie podoba, lekki i duzo otworów wentylacyjnych, jestem sklonny go zamówić:
Lazer Roller MIPS (420zł)
https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_odziezy/17527/test_uniwersalny_kask_lazer_roller_mips?strona=2

Czy Lazer będzie lepszy od tego?

Ja mam obecnie taki i jestem z niego zadowolony Pasuje do wszystkiego 

https://allegro.pl/oferta/kask-mtb-regulowany-rozmiar-o-neal-wild-m-lodz-7931891670  oprócz Garnituru 😂

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, maniekBB napisał:

Ja mam obecnie taki i jestem z niego zadowolony Pasuje do wszystkiego 

https://allegro.pl/oferta/kask-mtb-regulowany-rozmiar-o-neal-wild-m-lodz-7931891670  oprócz Garnituru 😂

Kurde fajny :D
Ale jest troche ciezki (szczegolnie ze te moje co wklejalem (lazur i giro - ważą tylko 270g),

nie poci Ci się w nim glowa? jak na podjazdach?

choc fajnie oslania dolna czesc glowy, hmm ciezka decyzja:P

Edytowane przez avertos
Opublikowano
46 minut temu, avertos napisał:

Kurde fajny :D
Ale jest troche ciezki (szczegolnie ze te moje co wklejalem (lazur i giro - ważą tylko 270g),

nie poci Ci się w nim glowa? jak na podjazdach?

choc fajnie oslania dolna czesc glowy, hmm ciezka decyzja:P

Pocić się poci wkładka zdejmowana można przeprać regulacja z tyłu i na paskach .

Opublikowano
Teraz, maniekBB napisał:

Lazara nie przymierzałem więc sie nie wypowiem a w O Nelu trochę jeżdżę więc mi pasuje .

a duzo podjeżdzasz? czy tylko zjeżdzasz? bo to jednak ma znaczenie.
Czyli pocić się głowa poci, wiec pewni enie ma wiele otworów wentylacyjnych, wklada regulowana tzn? tylko widze ze nie ma MIPS, a to chyba nie dobrze

Opublikowano
No to na pewno nie byla mowa o Rollerze, o nim same dobre opinie, bardzo komfortowy i 28 otworów.
Nawet recenzje pisali o nim.

ALe chyba kupie tego giro niebieskiego co wyzej wklejalem tzn:
, pianka EPS nie przepuszcza ciepla, szkoda tylko ze nie jest to kask enduro jak ten LAZER ROller mips ;/
nie moge sie zdecydowac
Serio to jest kask na szose
Kask trial enduro musi ochraniać głowę, nie patrz na kolor bo kolor ci nic nie da jest to ostatnia rzecz jak cie ochroni
Last który potrzebójesz musi ochraniać potylice byś jej nie rozbił smigajac po kamieniach
Author crekk bardzo fajny, w sensie że ma dobrą wentylację
Ten kask o,nile który kolega wyżej wkleił(nazwę źle wpisałem) bardzo ciekawie wygląda (w sensie pancerny)
Ewentualnie ten ixs kolor niebieski typowy garniak typu trial
Inna spraw w czy ci przeszkadza to że w tym kasku będziesz jeździł np do pracy bo nie rozumie sam w takim jeżdżę i nie wiem co by mi miał przeszkadzać
Te kaski co wrzuciłeś w większości się do tego co chcesz jeździć nie nadają
Gdy zaliczysz ostrą glebę (nie życzę Ci tego) i kask pęknie ci na głowie (jak w moim przypadku) nie będziesz patrzył na stylowke tylko na to by cie ochroni
Ewentualnie gdy połamiesz kiedyś sobie (nie życzę Ci tego) jak jak tworzoczaszke pomyślisz o pełnym fullface i będziesz miał to gdzieś że waży 1 kg, przy zjezdzaniu i tak tego nie czujesz, a gdy trzesz głową po szlaku cieszysz się że go masz
Pozdrawiam

Co do pocenia można założyć coś pod kask są takie husty kask jest suchy a wszytko idzie w huste
Ja tak często jeżdżę i nic nie gryzie w głowę gdy wpadnie w kask

Opublikowano (edytowane)

@piter614
Dzięki wielkie, czyli dobrze że nie kupiłem tego Lazera (
https://www.bikester.pl/lazer-roller-mips-kask-czarny-602386.html)
Bo mimo że był on polecany jako uniwersalny to faktycznie lepiej mieć coś lepszego by osłaniało potylice.

Jestem już prawie w 99% zdecydowany na tego IXS - bo nie dość że nie jest jakoś bardzo ciężki, osłania też potylice to ma spoko kolor
https://www.centrumrowerowe.pl/kask-ixs-trail-rs-evo-pd10840/?v_Id=114433

Tym bardziej że nie jeżdze jakoś bardzo agresywnie, a jak zaczne to pewnie w ten czas się wywrócę i na pewno wykorzystam zastosowanie tego kasku, i gdy nabiore w ten czas skilla na ostrzejsze jazdy to i tak będę musiał kupić nowy kask po wywrotce i wtedy kupie jakiegoś lepszego np full face z odpinaną szczęką.

W końcu rower mam trail więc jakies wieksze skoki nie bede robil po kamieniach bo to bym sie bał bardzej o kolana - no i tutaj pytanie, jakie ochraniacze polecacie? Warto? nie warto?

Ewentualnie rozważam też z odpinaną szczeką, szczeke zachowam na trudniejsze trasy jak bede wjezdzal wyciagiem:
co myslicie o tym? tylko rozmiarówka na granicy bo Mka ma max do 57cm...
http://uvex.com.pl/p/kask-rowerowy-uvex-jakkyl-hde

Cytat

UVEX JAKKYL HDE 
Dostępne rozmiary:

15 (obwód głowy 52-57 cm)

17 (obwód głowy 56-61 cm)

Edytowane przez avertos
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za ta recenzję bella, zdałem sobie sprawę że full face + okulary korekcyjne mogą nie iść w parze. Kurde.
Raczej jak na 1 kask wolałbym wydać max 600zł. Mam totalny dylemat mimo że widać że kask w sam sobie na na prawde wysokim poziomie ale no te okulary..

Co do ochraniaczy to kurde, nie sądziłem że one tyle kosztują, myslalem ze wystarczy ucięte skarpety narzucic na kolana, w koncu chodzi tylko o optarcia.
Musze jeszcze to przemyslec czy na moj styl jazdy te ochraniacze sie przydadzą, to juz bym wolal miec dlugie spodnie i sobie zabezpieczam kolana przed lekkimi otarciami niz jak jade w krotkich spodenkach :P

A ten IXS kupilbys go jak na 1 kask? czy jednak warto doplacic do odpinanego ze szczeką o podobnych gabarytach/wadze.

Edytowane przez avertos
Opublikowano

Mi osobiście on się podoba i myślę ciągle nad zmianą gdyż mój author crekk ma już dwa lata i zwyczajnie mi się znudził (nic mu nie dolega)
Mam też kask typu fullface do którego zakładam gogle jak śmigam trasy gdzie po prostu warto mieć coś takiego na głowie, też mam okulary i tutaj wychodzą na przeciw oczekiwaniom soczewki kontaktowe które używam tylko i wyłącznie gdy śmigam w fullface
Co do ochraniaczy no niestety takie są ceny, ich rola nie polega na tym że naciagniesz skarpetke na kolonii by się nie obedrzeć tylko po to by chronić przez rozyrzaskaniem kolana, maja one wkładki które absorbuje uderzenia
Nie żałuj na ochraniacze bo będziesz później żałował że nie miałeś go na kolanie gdy je strzaskałes, tym bardziej że chcesz się czegoś uczyć jak jazda typu trial, enduro gdzie często jeździ się po kamieniach i nie tylko
Ty musisz podjąć decyzję co tak na prawdę chcesz robić na tym rowerze i co ci jest potrzebne
Jeżeli masz zamiar jeździć trasy typu singieltrak jak w Świeradów Zdrój to Joe potrzeba ci kasku fullface i ochraniaczy bo są zbyteczne
Jeżeli masz zamiar tluc się po górach gdzie jazda odbywa się po kamiennych szlakach wsrto mieć ochraniacze na kolana i ochronę głowy
Zabrzmi to może kiepsko ale jak było cię stać na rower tak drogi nie dziaduj na ochronę własnego zdrowia
Ja musialem kupować wszytko razy dwa bo śmigam razem z synem i nie mam tutaj zamiaru oszczędzać na ochraniaczach i innych takich rzeczach
Wiem jakie są skutki złamań a uwierz mi miałem ich trochę wszytko na rowerze, ochraniacze nie raz nie dwa uchrony moje kolana od silnych uderzeń, mam też na łokcie
Teraz muszę zainwestować w buzer dla młodego ale to nie ten temat

Opublikowano

No i bardzo dobra decyzja ,duża wentylacja ,jedynie trzeba uważać na to że jakiś bzzyk wpadnie w kask

Opublikowano
Teraz, elmapeto napisał:

I pod kolor roweru :-)

rower mam bardziej niebieski niz blekitny, dlatego też zamówiłem z allegro wersje night blue, z opcją darmowego zwrotu /bezplatną przesyłką.

Porównam i wybiore ktory wybrac i odeśle jeden, czego sie nie robi dla perfekcji
ixs-trailrs-evo-colors2.jpg

Opublikowano

Tutaj stylówka podchodzi pod luźne szorty i luźną koszulkę

Opublikowano

Tutaj nieważna stylówka:) ważne żeby odcień niebieskiego współgrał z rowerem :) 

Opublikowano
Godzinę temu, maku1977 napisał:

it's a provocation :)

Ty znowu nie zaczynaj! ;) 

Opublikowano
59 minut temu, Sziva napisał:

Ty znowu nie zaczynaj! ;) 

Ale czujna :))))))