Skocz do zawartości

Piasta Boost QR 5x141mm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Shimano!

Jestem od niedawnego czasu posiadaczem Scotta Scale 980 2019 chciałbym wymienić tylną piastę i tutaj pojawia się problem. Piasta to Shimano FH-MT200-B CL / Boost QR 5x141mm.

Co jesteście w stanie mi doradzić? Budżet to około 400 zł. Wymieniać? Czy kupować całe koło?

Z góry dziękuję za rady

Opublikowano

To jest niestandardowe rozwiązanie przez co będziesz miał problem ze znalezieniem fajnej piasty w takim rozmiarze. 

Tutaj nie problemem jest koło a samo wciskanie tego dziwnego standardu w dobie 142x12 mm osi przelotowej.

Opublikowano

Szczerze? nie wiem. To jest dziwny standard i mało fajnych piast jest, w sumie to żadnej fajnej piasty pod ten standard nie widziałem, takie rozwiązanie ma też czasami chyba Trek. Poszukaj na forum bo ktoś ostatnio miał ten sam problem.

A tak w ogóle, czemu chcesz zmienić piastę/koło?

Opublikowano

obręcz ok ale szprychy i nyple stare chcesz zaplatać na nową piastę ? 

a standard  boost to jest.   W piastach dt swissa idzie tutaj adapter i z 148 robisz 141 mm i jest on wydaje mi się ten sam co przy konwersji 135 na 142.    Tylko z tego co widzę 30 oiro, to troche drogawo 

Opublikowano

noo i sama piasta DT to powyżej 600 złotych za piastę :)

Opublikowano

najlepiej napisz do daveo z zapytaniem o kompletne koło  bo szprychy i nyple też wypada zaplatać nowe...