Skocz do zawartości

Canoyon Endurance Al 7.0 - Pierwsza szosa

PiotrS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam sie nad tym rowerkiem. Bylby to moj pierwszy rower szosowy. Czy znacie moze jakies inne ciekawe propozycje w tym sektorze i w podobnej cenie ?

https://www.canyon.com/road/endurace/2016/endurace-al-7-0.html

Jesli chodzi o uzytkowanie...Glownie przejazdzki, raz krotsze raz dluzsze, czerpanie przyjemnosci z jazdy i predkosci. Moza jakies amatorskie zawody w przyszlosci, ale glownie dla frajdy

Edytowane przez PiotrS
3 godziny temu, PiotrS napisał:

Witam

Zastanawiam sie nad tym rowerkiem. Bylby to moj pierwszy rower szosowy. Czy znacie moze jakies inne ciekawe propozycje w tym sektorze i w podobnej cenie ?

https://www.canyon.com/road/endurace/2016/endurace-al-7-0.html

Jesli chodzi o uzytkowanie...Glownie przejazdzki, raz krotsze raz dluzsze, czerpanie przyjemnosci z jazdy i predkosci. Moza jakies amatorskie zawody w przyszlosci, ale glownie dla frajdy

Co tu dużo mowić.. znalazłeś rower z dobrym osprzetem w dobrej cenie. W tym przedziale cenowym, chyba jeszcze tylko btwin: https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-ultra-920-af-id_8331274.html

Edytowane przez Janao

nie wiem co to za marka, ale jeśli miałbym do wyboru markowy carbon i markowy alu to brałbym carbon. Tym bardziej za te pieniądze.

Nie potrafię tego wytłumaczyć, jeździłem chwilę na stalówce i było super, na alu strasznie twardo, a na carbonie rewelacyjnie. Pewnie jakbym kupił alu cały czas bym myślał kiedy przejść na carbon. 

Hej, hej

W Twoim przypadku określiłbym priorytety. Kasy masz dość sporo jak na pierwszą szosę więc będziesz miał w czym wybierać. 

Ja bym patrzył na:

1. Geometrię ramy (endurance), trochę bardziej wyprostowana.
  2. Ramę samą w sobie, ma Ci się podobać i pasować. Resztę zawsze możesz zmienić.
  3. Koła, sprawdzone, dobrej jakości i odpowiednie do wagi 
  4. Realizacja gwarancji, jak weźmiesz coś na karbonie z zagranicy mniej znanej marki to realizacja gwarancji wykluczy cię na 1/3 sezonu. A karbon himeryczny jest i nic z tym nie zrobisz (w tej cenie).
  5. I na końcu szpej. Nie poczujesz różnicy między ultegra a 105, a może nawet Tiagrą. Jak masz słabszą nogę pomyśl o 3 blatach z przodu.

Widzę też, że preferujesz sprzedaż internetową co ma sens, ale warto też polatać po sklepach i przymierzyć parę szos oraz porównać sobie ich geometrię z tym co chcesz kupić w sieci.

Przyjżalbym się takim modelom:

• Cannondale Caad optimo
  • Specialized Allez E5 elite
  • *Canyon endurance Al 7
  • Lappiere sensium 300/200
  • *PlanetX maratona (Sam sobie złożyłem i jest wow)
  • *PlanetX galiber
  • Trek emonda ALR 4
  • Gigant contend SL 2 disc
  • *Rose Pro SL 2000 
  • Fuji Fondo Classico 1.3
  • *Ribble sportive racing tiagra
  • *Ribble R872 silver 105
  • Kross Vento 4.0/5.0

*Sprzedaż online (trek chyba też, ale przywozi do najbliższego dilera)

Pozdrower!

Edytowane przez ludojad

Wow, dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. Dokonalem juz zakupu. Czekam na Canyon Endurance Al 7.0. Nie ma mozliwosci zeby sprawdzic ten rower bo producent prowadzi tylko sprzedaz bezposrednia. Mam 30 dni na zwrot towaru, wiec jak mi nie podpasuje to odesle im z powrotem 

Co jest ciekawe to dobry osprzet w tym rowerze. Chyba to mnie przekonalo ostatecznie :)