Skocz do zawartości

Problem z łożyskiem sterów

MrTofu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was serdecznie. Jestem w trakcie rozbierania sterów w Trek X-Caliber 9 i napotkałem problem. Nie mogę wyjąć górnego łożyska z główki ramy. Zdjąłem jego górną część i uszczelki ale dolna siedzi i nie drgnie. Słyszałem że powinna wyjść bez problemów a tu taki zonk. Czy powinienem wybić je czymś od spodu na hama? Z góry dziękuje za wszelkie sugestie.

20190620_123941.jpg
Opublikowano

To jest łożysko sterów półzintegrowanych i w zasadzie łożysko z miską jest połączone trwale lub nie. Musisz wybić całość i nie na "hama" tylko z głową, bo uszkodzisz główkę ramy. Pogrzeb na forum a dowiesz się jak zrobić to właściwie.

Opublikowano

Dokładnie. To są stery na wiankach i miska robi od razu za bieżnie do łożysk. W łożyskach maszynowych do sterów, miski są osobno i łożyska. 

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, PrzeLuka napisał:

To jest łożysko sterów półzintegrowanych i w zasadzie łożysko z miską jest połączone trwale lub nie. Musisz wybić całość i nie na "hama" tylko z głową, bo uszkodzisz główkę ramy. Pogrzeb na forum a dowiesz się jak zrobić to właściwie.

2 minuty temu, Kruk napisał:

Dokładnie. To są stery na wiankach i miska robi od razu za bieżnie do łożysk. W łożyskach maszynowych do sterów, miski są osobno i łożyska. 

Czyli co? Nie wyjmę tej części łożyska z miski? Mam wszystko nasmarować i zamknąć to łożysko?

Edytowane przez MrTofu
Opublikowano

Nie nie wyjmiesz, musisz wybić całą miskę jakbyś chciał to wyjąć. Noo włóż wianek z kulkami i nasmaruj i złóż w całość bo co innego chcesz zrobić?

Opublikowano
10 minut temu, Kruk napisał:

Nie nie wyjmiesz, musisz wybić całą miskę jakbyś chciał to wyjąć. Noo włóż wianek z kulkami i nasmaruj i złóż w całość bo co innego chcesz zrobić?

Włożyłem wianek ale nie mogę teraz zamknąć łożyska

Opublikowano
22 minuty temu, remigiusz napisał:

Oglądałeś chociaż coś takiego?

Mam trochę inny wewnętrzny (górny pierścień i nie wchodzi tak łatwo

18 minut temu, Kruk napisał:

Może źle włożyłeś wianek z kulkami.

Ani w jedną ani w drugą stronę nie pasuje

Opublikowano

Noo to może pomieszałeś górny wianek z dolnym? Nie wiem co żeś namieszał :P