Skocz do zawartości

Rockrider XC050ltd 2019

Człowiek Rowerowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Człowiek Rowerowiec
Opublikowano

Cześć! W tym temacie chciałbym zaprezentować swój niedawno zakupiony rower jakim jest tytułowy Rockrider XC050ltd. Kosztował on niecałe 3500zł i jak dla mnie w tej cenie jest świetnie wyposażony. Narazie przejechałem coś koło 300km,więc niewiele. Mogę powiedzieć ryle że jeździ się świetnie,tylko manetka blokady widelca jest hmm... specyficzna (można się przyzwyczaić😉)

Specyfikacja:

Rama: Rockrider XC050ltd 2019 rozmiar M,pod sztywną oś

Widelec: Rockshox Judy,powietrzny,skok 100mm,sztywna oś 

Napęd:Sram NX 11-rzędowy (nie, nie Eagle)

Hamulce: Tektro (markowane przez Decathlon) są spoko,można hamować 1 palcem,ale mogły by być trochę mocniejsze.

Koła: Sun Ringle Duroc30, 29 cali

Opony: Hutchinson Toro 29x2.1

Kierownica: 720mm B'Twin,31.8mm

Mostek: 70mm B'Twin, 31.8

Sztyca: B'Twin

Siodło: B'Twin Ergofit (oryginalne-podpasowało mi)

Pedały: orginalne (ujdą,ale w najbliższym czasie wymiana)

Gripy: B'Twin,przykręcane

Z planowanych zmian to założenie jakiegoś licznika i tak jak mówię-wymiana pedałów (SPD mam,ale na tym rowerze jeszcze nie używalem)

Pozdro 😉

P1160430_Fotor.jpg P1160420.JPG P1160486.JPG
  • Lubię to! 2
Człowiek Rowerowiec
Opublikowano

Dzięki 😉 Zastanawiałem się jeszcze nad kilkoma innymi,ale koniec końców padło na niego.

Opublikowano

Fajny rower można sie pościgać. Jeszcze z innych katów fajnie jak bys zdjęcia roweru wrzucił:)

• Lubię to! 1
Człowiek Rowerowiec
Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.06.2019 o 00:28, Rowerowa Szajba napisał:

Fajny rower można sie pościgać. Jeszcze z innych katów fajnie jak bys zdjęcia roweru wrzucił:)

Wrzuce wrzuce ale jak wrócę do domu (piszę z telefonu -mam je na komputerze)

Edit: Fot niestety dziś nie będzie 😕

Jak narazie wrzucam link do filmu 😉

Edytowane przez Człowiek Rowerowiec
  • Lubię to! 1
Człowiek Rowerowiec
Opublikowano

Są i obiecane foty z innych kątów :D 

Jutro zamawiam pedały oraz licznik, pedały to platformy Wheel'up (niedrogie platformy testowane przez Michała z 1Enduro) a licznik na który się zdecydowałem to Sigma BC800.

P1160517.JPG P1160519.JPG P1160521.JPG P1160522.JPG P1160525.JPG P1160526.JPG P1160530.JPG P1160532.JPG P1160534.JPG P1160535.JPG P1160539.JPG P1160541.JPG P1160577.JPG P1160579.JPG P1160581.JPG
  • Lubię to! 2
  • 2 tygodnie później...
Człowiek Rowerowiec
Opublikowano

Są i licznik i pedały, pedały sprawują się na razie świetnie. Dobrze trzymają stopę. Licznik jak to licznik- działa,jest dość dokładny i tyle. Wpadł też taki oto błotnik (dla ochrony lag widelca) był już kiedyś w poprzednim rowerze. Od zakupu przejechałem koło 1000 kilometrów,na razie wszystko działa,poluzowała się jedynie linka od blokady widelca,ale to kwestia kilku minut naprawy-dziś się tym zajmę.

DSC_0493.JPG DSC_0491.JPG DSC_0489.JPG
Rowerowa Szajba
Opublikowano

A ciężkie sa takie platformy?

Człowiek Rowerowiec
Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.07.2019 o 17:03, Rowerowa Szajba napisał:

A ciężkie sa takie platformy?

Nie są ciężkie,ważą 370 gramów,w końcu są nylonowe 😉. Na blogu 1Enduro masz ich test.

Wczoraj wybrałem się z kolegą na 70- kilometrową wycieczkę Wiślaną Trasą Rowerową,zupełnie spontanicznie 😉Miałem ze sobą kamerę na szelkach,coś się udało nakręcić. Wrzucam również zdjęcie: po prawej mój Rockrider,po lewej rower kolegi- Unibike Fusion.

Pozdrawiam.

P1160666.JPG

Edytowane przez Człowiek Rowerowiec
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

I jak dalej jesteś zadowolony z tego roweru ? Cena jakość faktycznie taka dobra ? 

Opublikowano

Hej, a możesz napisać ile masz wzrostu i jak się czujesz na ramie M?

Opublikowano
W dniu ‎28‎.‎07‎.‎2019 o 19:59, Mogles napisał:

I jak dalej jesteś zadowolony z tego roweru ? Cena jakość faktycznie taka dobra ? 

Decathlon ma bardzo dobrze wycenione rowery, nigdzie nie dostaniesz tak dobrego osprzętu w takiej cenie. Są modele jeszcze lepiej wycenione. Sam się kiedyś zastanawiałem w sklepie z telefonem w ręce i liczyłem jak to jest możliwe, by sprzedawać cały rower poniżej ceny osprzętu.

Opublikowano
1 godzinę temu, SpiderMAN napisał:

liczyłem jak to jest możliwe, by sprzedawać cały rower poniżej ceny osprzętu

Naprawdę świetne ceny mają.

Jako producent rowerów kupują osprzęt hurtowo,bezpośrednio od producenta.Składają to pewnie azjatyckie rączki i stąd ta cena :) 

Opublikowano
W dniu 31.07.2019 o 12:35, SpiderMAN napisał:

Decathlon ma bardzo dobrze wycenione rowery, nigdzie nie dostaniesz tak dobrego osprzętu w takiej cenie. Są modele jeszcze lepiej wycenione. Sam się kiedyś zastanawiałem w sklepie z telefonem w ręce i liczyłem jak to jest możliwe, by sprzedawać cały rower poniżej ceny osprzętu.

Jakie modele masz na myśli?

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio oglądałem dość fajny rower na kole 29 cali z amortyzatorem manituo i napęd 1 x 12 za 4000 zl waga roweru jak nic 11 kg 

Edytowane przez Rowerowa Szajba
Człowiek Rowerowiec
Opublikowano
W dniu 28.07.2019 o 19:59, Mogles napisał:

W dniu 30.07.2019 o 10:55, Tomaszk napisał:

Hej, a możesz napisać ile masz wzrostu i jak się czujesz na ramie M?

Dawno mnie tu nie było :D Najpierw odpowiadając na pytania:

@Mogles Tak,nadal jestem zadowolony - co do ceny i jakości,to @SpiderMAN i inni już odpowiedzieli, a ja się z nimi zgadzam 😉

@Tomaszk Mam troche ponad 170cm wzrostu,a na ramie M czuje się dobrze,mierzyłem L-ke,ale jednak M-ka na mnie lepsza. (Według "Mądrych tabelek" i według mnie- na niej jeździ mi się po prostu lepiej).

Wróciłem niedawno z wyjazdu do Krynicy Morskiej - oczywiście na wyjeździe było kręcone 😃 Jest tam dość dużo różnych tras. Najbardziej spodobały mi się dwie - Krynica Morska - Kąty rybackie i z powrotem (częściowo szlakiem rowerowym R10 częściowo drogą leśną),oraz Krynica Morska - Granica z Rosją (przez miejscowość Piaski) trasa w całości szlakiem R10,biegnie przez przybrzeżny las po ubitym szutrze. Poniżej zamieszczam kilka fot z wyjazdu.

P1160748_Fotor.jpg P1160757_Fotor.jpg P1160768_Fotor.jpg P1160763_Fotor.jpg P1160789.JPG P1160777.JPG P1160756.JPG P1160745.JPG P1160743.JPG
  • Lubię to! 2