kryminalistyk Opublikowano 19 Czerwca 2019 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Wczoraj wyciągnąłem z kartonowego pudła przesłanego kurierem Tribana. Muszę powiedzieć, że wygląda fajniej, niż na zdjęciach - ale do rzeczy... 1. Przerzutki były totalnie nieustawione - skoczyłem do stacjonarnego Decathlona i ustawiono mi je (jak, to się okaże) - za darmochę. Ok. 2. Problemem drugim jest dziwny odgłos, którego nie mogę zlokalizować - przypomina na ucho ocierającą się tarczę hamulca o klocki... Problem absolutnie nie występuje, kiedy zakręci się jednym i drugim kołem, natomiast odgłos daje się słyszeć "pod obciążeniem" - kiedy jedzie się na rowerze. Żeby było jeszcze śmieszniej, odgłos nie pojawia się "cyklicznie" - ale jest raczej "randomowy". Wspomniałęm o tym mechanikowi z Decathlona,a le powiedział, że "koła i tarcze są proste". No ZONK. Muszę jeszcze dokładniej się przysłuchać, czy bardziej się to daje we znaki podczas pedałowania, czy "na biegu jałowym". Ma ktoś może jakieś sugestie? Pozdrawiam, Jacek.
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2019 Opublikowano 19 Czerwca 2019 @pavello opisał podobny problem w swoim Tribanie: Skończyło się zwrotem roweru.
kryminalistyk Opublikowano 19 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 19 Czerwca 2019 Teraz, Sziva napisał: @pavello opisał podobny problem w swoim Tribanie: Skończyło się zwrotem roweru. To kiepsko
elmapeto Opublikowano 19 Czerwca 2019 Opublikowano 19 Czerwca 2019 To moze być wszystko. Najważniejsze jest to,żeby dokładnie go poskręcać. Skladacze w deca nie przykładają się zbytnio do tego. Skoro nie koła,nie tarcze to może suport lub pedały. One też lubią sobie dźwięk wydać i nie koniecznie cyklicznie. 1
wAlec Opublikowano 19 Czerwca 2019 Opublikowano 19 Czerwca 2019 1. Zdejmij tylne koło i załóż je ponownie dokręcając dość mocno aby nie było luzu 2. Poluzuj tylny zacisk hamulca 3. Usiądź na rowerze 4. Naciśnij i przytrzymaj klamke hamulca 5. Poproś kogoś aby dokręcił zacisk
losmietos Opublikowano 19 Czerwca 2019 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Podpowiesz którego dokładnie RC 500 kupiłeś i kiedy zamówiłeś? Ja zamówiłem niebieski XL i mimo podanego czasu realizacji na stronie 2 dni robocze czekam już od 8.06 i się doczekać nie mogę...
kryminalistyk Opublikowano 20 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2019 14 godzin temu, wAlec napisał: 1. Zdejmij tylne koło i załóż je ponownie dokręcając dość mocno aby nie było luzu 2. Poluzuj tylny zacisk hamulca 3. Usiądź na rowerze 4. Naciśnij i przytrzymaj klamke hamulca 5. Poproś kogoś aby dokręcił zacisk Zrobię tak, chociaż nie wiem jak mi się uda, bo doświadczenia z hamulcami tarczowymi nie posiadam... W każdym razie sprawdzę chociaż jak koło siedzi i przymocuję je na nowo. 13 godzin temu, losmietos napisał: Podpowiesz którego dokładnie RC 500 kupiłeś i kiedy zamówiłeś? Ja zamówiłem niebieski XL i mimo podanego czasu realizacji na stronie 2 dni robocze czekam już od 8.06 i się doczekać nie mogę... Kupiłem ten: https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-rc-500-id_8502354.html Czas przesyłki to DRAMAT, a wynika to GŁÓWNIE z postawy firmy FEDEX - rower leżał u nich ze 2 dni, ot tak. A czemu? Nie dowiesz się, bo do nich NIE DA SIĘ DODZWONIĆ. Mało tego, jeśli masz tel. na kartę, to nie dodzwonisz się również do Decathlonu, bo podają jedynie numery typu 0 800... Mechanik w sklepie stacjonarnym Deca też dał ciała... W końcu zakasałem rękawy i w oparciu o podawany na tym forum film pewnego Angolskiego wąsacza, wyregulowałem te przerzutki znacznie lepiej. Działają teraz na 4+. Skopali nawet to, że "łyżka" przerzutki przedniej nie była równolegle zamontowana do płaszczyzny blatów... Niemniej jednak problem dziwnego "tarcia" pozostał. Im mocniej naciskam na pedały, tym bardziej to słychać, jak mi się wydaje. Wydaje się zatem, że jest to problem napędu, ew. jakiegoś elementu, który pod naciskiem, zaczyna się przemieszczać i o coś ocierać. No ale przynajmniej jestem teraz w stanie dojechać do jakiegoś mechanika... Pozdrawiam, Jacek
losmietos Opublikowano 20 Czerwca 2019 Opublikowano 20 Czerwca 2019 U mnie wina nie leży po stronie Fedex tylko Decathlon bo mam dostawę do sklepu... W którym mieście jest taki magik na serwisie? Ja mam najbliżej Gliwice i mam nadzieję że tu trafi się ktoś kompetentny
Eddek Opublikowano 20 Czerwca 2019 Opublikowano 20 Czerwca 2019 9 godzin temu, kryminalistyk napisał: Skopali nawet to, że "łyżka" przerzutki przedniej nie była równolegle zamontowana do płaszczyzny blatów... U kolegi w RR520 też przerzutka Microshifta była tak ustawiona i jak się okazało, była to jedyna opcja, żeby porządnie przerzucało i nie dzwoniło o łańcuch Jak ustawiłem na prosto, to później męczyłem się 2h, żeby albo przestało zrzucać łańcuch na najwyższym i najniższym blacie (MTB z 3 blatami) albo żeby porządnie wrzucał z 1 na 2 albo z 2 na 3. Zawsze coś nie pasowało. Zostawiłem "skrzywiony" i działa do dziś. ¯\_(ツ)_/¯
kryminalistyk Opublikowano 20 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2019 8 godzin temu, losmietos napisał: U mnie wina nie leży po stronie Fedex tylko Decathlon bo mam dostawę do sklepu... W którym mieście jest taki magik na serwisie? Ja mam najbliżej Gliwice i mam nadzieję że tu trafi się ktoś kompetentny No nie w Gliwicach W każdym razie też muszę przyznać, że przyjęli mnie natychmiast - godzinę przed zamknięciem sklepu - kiedy jest ogólnie młyn związany z końcem dniówki. I tych chłopaków rzucają ... nawet na kasy. No w każdym razie dalej to nie działało jak należy. 20 minut temu, Eddek napisał: U kolegi w RR520 też przerzutka Microshifta była tak ustawiona i jak się okazało, była to jedyna opcja, żeby porządnie przerzucało i nie dzwoniło o łańcuch Jak ustawiłem na prosto, to później męczyłem się 2h, żeby albo przestało zrzucać łańcuch na najwyższym i najniższym blacie (MTB z 3 blatami) albo żeby porządnie wrzucał z 1 na 2 albo z 2 na 3. Zawsze coś nie pasowało. Zostawiłem "skrzywiony" i działa do dziś. ¯\_(ツ)_/¯ Kurczę, to może mogłem tego jednak nie ruszać
kryminalistyk Opublikowano 21 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2019 W dniu 19.06.2019 o 21:03, wAlec napisał: 1. Zdejmij tylne koło i załóż je ponownie dokręcając dość mocno aby nie było luzu 2. Poluzuj tylny zacisk hamulca 3. Usiądź na rowerze 4. Naciśnij i przytrzymaj klamke hamulca 5. Poproś kogoś aby dokręcił zacisk Kurde, chyba pomogło! Łoś, który składał rower, najprawdopodobniej osadził źle koło TERAZ ŚMIGA Ech, jest moc... Dzięki wielkie za ten patent!
Rekomendowane odpowiedzi