Skocz do zawartości

Rwa kulszowa

Grubsza Zmiana

Rekomendowane odpowiedzi

Grubsza Zmiana
Opublikowano

Cześć! 

Kilka tygodni temu zaczęły pobolewać mnie plecy. Udałem się do lekarza dwa tygodnie temu kiedy to nagle chwycił mnie dość mocny ból w okolicach lędźwi po prawej stronie.
Troche mnie też właśnie w prawo przesunęło. Lekarz powiedział, że to korzonki i przepisał mi 10 zastrzyków i witaminę B w drażetkach. 
Niestety to nie pomogło i wczoraj inny lekarz przepisał mi na dwa tygodnie jakieś sterydy, olfen i coś tam jeszcze po czym nie można jeździć samochodem.
Rozpoznanie z wczoraj : rwa kulszowa. 
Jestem pod opieką fizjoterapeuty, z którym ćwiczę oraz wykonuje zlecone przez niego ćwiczenia. 
Mam pytanie : czy ktoś z Was miał taki problem? Czy po tych dwóch tygodniach stan zapalny zniknie i nie będzie już bólu? Czy to wraca i czy można z tym trenować?
Zapomniałem jeszcze napisać, że dwa dni temu ból zaczął mocno promieniować do pośladka i uda, a nawet niżej.

Opublikowano

Miałem kiedyś rwę kulszową i lekarz faszerował mnie lekami. Póki leki działały to jakoś szło, ale trenowałem również wtedy. Jestem wytrzymały na ból i szybko go oswajam, ale jest to denerwujące na dłuższą metę. Potem ktoś ze znajomych sportowców polecił mi pójść na porządny masaż. Poszedłem  i już po dwóch sesjach zapomniałem o bólu. Może to właściwa droga dla Ciebie?

Opublikowano

Czy robiłeś sobie diagnostykę obrazową odcinka lędźwiowego?

Kiedyś jak zaczęło mnie boleć, też leczono mnie przeciwbólowymi, dopóty nie stanąłem na głowie i wymusiłem MR odcinka lędźwiowego. Wyszło, że mam przepukliny, uciski i takie tam. A tak było: "przewiało Pana" dam panu takie fajne piguły i będzie git" :) - niestety na dłuższą metę nic to nie dawało, a tylko żołądek i wątroba dostawała po garach.

W sumie zaczęło się od przewlekłego bólu (zwalałem to na przeciążenie, zapadnięty fotel w samochodzie czy zła pozycja przy komputerze w pracy), później były "odcięcia" czucia w nodze, aż po moment pomocy żonie w zaniesieniu miski z praniem (może 7kg) zakończonym czołganiem do łóżka :), bo wyprostować się nie mogłem.

Mimo odradzania powrotu na siłownię, zrobiłem to i zacząłem od wzmacniania korpusu ( mięśnie pleców i brzucha ) i pomogło. Oczywiście minus 10kg też zrobiło swoje :) . Maxa w Poland Bike'u nawet zrobiłem bez bólu...... Teraz po zimie niestety powrót +10kg do tego brak ćwiczeń...i bóle powróciły.

Moja rada jeśli nie robiłeś jeszcze diagnostyki szczegółowej: ZRÓB TO.

• Pomógł 1
Opublikowano

Miałem również rwę i rzeczywiście masaże pomogły. Mój lekarz powiedział, że nie ma sensu sie faszerować lekami tylko iść na masaż. Duża ulgę dawało mi też naklejenie plastrów rozgrzewających. Naklejałem je na dole pleców tam gdzie sie kończy kręgosłup a zaczyna dup@. Używałem ich na noc i rano wstawałem bez bólu. Polecam tanie plasry kapsiplast z papryką - grzeją naprawdę długo. Dobre są też takie ze środkami przeciwbólowymi. 

U mnie bóle wzięły się od niewygodnej pozycji za biurkiem na budowie. Miałem byle jakie krzesło i stół. Teraz mam dobre biurko i krzesło z regulacjami i podparciem odcinka lędźwiowego. Mimo całych dni na siedząco nie mam już rwy.

Grubsza Zmiana
Opublikowano
Dnia 20 maja 2017 o 22:54, Marcin_WWL napisał:

Moja rada jeśli nie robiłeś jeszcze diagnostyki szczegółowej: ZRÓB TO.

Dzięki. Zrobię to, bo co mi z tego, że nafaszeruje się lekami jak po tej kuracji ból wróci.
Czyli umówić się na rezonans odcinka krzyżowo lędźwiowego?

Opublikowano

Nie mam teraz przed oczyma, które to dokładnie miałem badane. Najpierw wykonano mi RTG, które wykazało deformacje. Dalej dostałem skierowanie na MR, ale tak krzyżowo lędźwiowy, tam zrobiłem sobie kompresję krążków międzykręgowych z wyciśnięciem przepuklin na rdzeń. Dodatkowo między kręgami też pojawiły się uciski na nerwy (rwa).

Kiedyś źle szarpnąłem duże ciężary ( wkład kominkowy czy silnik 1.5 FSO :) ), 2 dzwony czołowe samochodem - nic nie leczone i to wystarczyło. Przy moich 194cm wzrostu nie trudno było o nieszczęście.

Opublikowano

Ja też mam problemy z rwą kulszową.

Wynika to z przepukliny dwu dysków na odcinku lędźwiowym kręgosłupa.

Z tym, że u mnie leczenie wyglądało następująco:

- zastrzyki przeciwbólowe i wit B (5 zastrzyków).

- tabletki odbudowujące dyski

- trakcja kostna (naświetlania, potem wyciąg i na koniec terapia manualna)

- aktualnie zestaw ćwiczeń -  około. 15 minut dziennie zwiększający stabilność mięśni kręgosłupa, rozciągający itd.

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

U mnie podobnie. Początkowo leki, leki i leki. Pomagało raczej średnio. Stwierdziłem, że zasięgnę porady innego specjalisty. W dzisiejszych czasach ciężko trafić na porządnego lekarza niestety. Poszedłem do Sport Kliniki. Nazwa sugerowała, że znają się na sportowcach. Jakoś mnie to przekonało. Okazało się, że to był strzał w 10. Dość szybka i konkretna diagnoza - taka sama jak u lekarza nr 1. Jednak leki odradzili i zaproponowali rehabilitację. Pomogła bardziej niż tabletki!

Edytowane przez marks33
  • 2 lata później...
Opublikowano

Jak leczy się rwę kulszową?

Celem leczenia jest zmniejszenie bólu i zwiększenie mobilności. W zależności od przyczyny, wiele przypadków rwy kulszowej możemy wyleczyć dzięki fizjoterapii, terapii manualnej i autoterapii.

Domowe leczenie rwy kulszowej może objąć:

Nakładanie lodu i/lub gorących okładów: Najpierw użyj okładów z lodu, aby zmniejszyć ból i obrzęk. Zastosuj okłady z lodu lub worek mrożonych warzyw zawinięty w ręcznik na dotknięty obszar. Aplikuj przez 20 minut, kilka razy dziennie. Po pierwszych kilku dniach przejdź na gorący okład lub poduszkę grzewczą. Aplikuj przez 20 minut na raz. Jeśli nadal odczuwasz ból, zmień okłady na ciepło i zimno – w zależności od tego, który z nich najlepiej łagodzi Twój dyskomfort.

Przyjmowanie leków dostępnych bez recepty: Przyjmuj leki zmniejszające ból, stany zapalne i obrzęki. Wiele popularnych leków dostępnych bez recepty w tej kategorii, zwanych niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi (NLPZ).

Wykonywanie delikatnych rozciągań: Naucz się prawidłowych rozciągań od fizjoterapeuty z doświadczeniem w leczeniu rwy kulszowej. Popracuj nad innymi ćwiczeniami ogólnymi, stabilizującymi mięśnie tułowia i ćwiczeniami aerobowymi.

Jak długo powinienem próbować domowych sposobów na rwę kulszową przed wizytą u fizjoterapeuty?

Przypadek każdej osoby z rwą kulszowym jest inny. Rodzaj bólu może być różny, różna jest jego intensywność i inna może być przyczyna bólu. U niektórych pacjentów najpierw można spróbować bardziej intensywnego leczenia.

Jednak ogólnie rzecz biorąc, jeśli sześciotygodniowa próba domowych sposobów na rwę kulszową – takich jak lód, ciepło, rozciąganie, leki dostępne bez recepty – nie przyniosła ulgi, nadszedł czas, aby pomyśleć o fizjoterapii i spróbować innego leczenia.

Źródło: https://centrum-kore.pl/rwa-kulszowa-objawy-leczenie-cwiczenia/

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Rwa kulszowa to poważna sprawa. Tak jak napisał kolega @Marcin_WWL, zacząłbym od rezonansu magnetycznego i poszedł z wynikami do neurologa i fizjoterapeuty, żeby mieć więcej niż jedną opinię. Żadne leki nie pomogą rozwiązać przyczyny problemu, więc pozostaje rehabilitacja (fizjoterapia, ćwiczenia itp), a w gorszym przypadku zostaje operacja. Niestety mówię to na bazie własnych (żony) doświadczeń i żałuję, że nie wiedziałem o tym wcześniej.

• 2 lata później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 23.04.2024 o 14:46, Sasemel napisał:

ozciąganie, rozciąganie i jeszcze raz rozciąganie. Mi bardzo pomogło więc znam ten okropny ból.

tzn co rozciągamy? kręgosłup? jak to samemu robić, żeby się nie uszkodzić bardziej?

Edytowane przez amir
naprawa błędu edycyjnego