Kozmo Opublikowano 17 Czerwca 2019 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Witam. Kupiłem przed bieżącym sezonem Tribana 500 z Decathlonu. Jako, że to moja pierwsza szosa i nigdy wcześniej nie miałem styczności z czynkolwiek innym, niż mtb, po prostu nie chciałem narażać się na większe koszta, bo przecież mógł wcale mnie ten świat nie wkręcić. Jednak stało się zupełnie odwrotnie i mimo, że to w zasadzie nowy, przecież tylko kilkumiesięczny rower, zastanawiam się nad jego modyfikacjami. Tylny Microshift działa całkiem sprawnie, nie mogę narzekać, jednak chciałbym zmienić przedniego Tourneya na coś lepszego. Zastanawiam się, czy jest jakaś przerzutka, którą mógłbym bezproblemowo wymienić za tego Tourneya. A może ktoś już ma taki upgrade za sobą? Dodam tylko, że póki co, jestem zadowolony z systemu 3x8 i nie chciałbym tego zmieniać.
seraph Opublikowano 17 Czerwca 2019 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Ile chcesz wydać i co Ci w obecnej nie odpowiada poza grupą? Wymiana przedniej przerzutki za wiele nie wniesie... Jak już chcesz zainwestować w rowerową biżuterię to wybór szosowych przerzutek 3 rzędowych nie jest zbyt duży. Z wyższych grup to taka Ultegra będzie pasować. Jeśli obejma za duża to są adaptery i nie ma znaczenia, że jest 10 rzędowa.
Kozmo Opublikowano 17 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2019 Przymierzam się, póki co staram się rozeznać, a z Tourneyem miałem nie raz już doczynienia przy rowerach mtb i obawiam się trochę tej przerzutki. Wymiana samej przerzutki to nie jest wielki koszt w tym przypadku, więc może warto to zrobić, choćby dla swojego spokoju. Chciałem zasięgnąć porad, opinii, bo jeżeli ma to jednak nie zrobić różnicy, wtedy muszę chyba zastanowić się, czy nie lepiej wymienić cały napęd, wtedy już typowo szosowy, ale gdyby tak, to dopiero na kolejny sezon. Ale dzięki, bo już rozwiałeś jedną z moich wątpliwości, tzn czy można zaadaptować przerzutkę dedykowaną pod 3x9, czy 10
Invi Opublikowano 17 Czerwca 2019 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Możesz wstawić każdą przednią przerzutkę 3s o odpowiedniej pojemności, ilość rzędów na kasecie nie ma to żadnego wpływu.
Kozmo Opublikowano 17 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2019 No i świetnie, to już stwarza jakieś tam możliwości, dzięki
Rekomendowane odpowiedzi