Skocz do zawartości

Uszczelka pod łożysko - Cannondale Trial 4 2018

pstuczynski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, Witam, Pozdrawiam!

Mam taki problemik, dwa dni temu zabrałem się do przełożenia jednej podkładki/dystansu na sterach żeby kierownice obniżyć. Oczywiście popełniłem błąd amatora czyli odkręciłem wszystko w powietrzu na uchwycie - koło z amorem odjechało, reszta się rozsypała. Po godzinnej szarpaninie udało mi się to złożyć - mam nadzieje, że dobrze - wyczyszczone i nasmarowane od nowa, ale niestety uszczelka która jest pod dolnym łożyskiem została kilka razy zgnieciona i finalnie delikatnie wystaje na odcinku 1cm. Chciałbym tą uszczelkę wymienić, ale nie wiem co kupić - dostanę samą uszczelkę, czy muszę cały zestaw z łożyskami kupić - tak czy siak nie wiem jak to namierzyć.

Stery to "Sealed Semi Integrated, 1-1/8 reducer" czyli jak mniemam "taper".

Druga sprawa to jak już to znów rozłożę chciałbym faktycznie zweryfikować dla swojego spokoju, czy dobrze poskładałem - luzów niby nie ma, działa, wizualnie jest OK - ma ktoś jakiś filmik albo zdjęcia? Z dołu przychodzi łożysko i nieszczęsna uszczelka, od góry łożysko i dwa elementy (nie wiem jak je nazwać).

Opublikowano

Widzę że to normalna rama z taperowaną główką ramy. Nie wiem czy uda Ci się dostać samą uszczelkę do łożyska czy nie będziesz musiał kupić całego łożyska na dół.

Na szczęście to są normalne stery Tapereda nie Lefty i łożyska są w miarę normalnych cenach w porównaniu do cen z łożyskami pod Lefty'iego :

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź :)
Zestawy widzę, że nie są drogie, w ramach treningu mogę wymienić całość - kwestia co kupować? Dowolny zestaw pod tapereda przypasuje? Jakieś przykłady? Na jaką markę patrzeć? Co kupić, żeby zaraz się nie rozleciało. Obecnie tam są łożyska kulkowe, ale widzę, że dożo jest maszynowych.
Takie coś na dół wystarczy? https://www.centrumrowerowe.pl/stery-dolne-cane-creek-40-series-zs56-pd10213/?v_Id=71441 ?? To jest komplet na dół?

Opublikowano

Spoko.

Jeśli jest to typowy Tapred stery to nie powinno być problemu ale w 100% nie dam Ci pewności. To co zalinkowałeś to jest tylko dolne łożysko od Cane Creeka, to jest bardzo dobra ale i droga firma, ich stery to koszt około 250 w górę. Dobre są Accenty Hi Exe a nie kosztują majątku :) 

• Pomógł 1
Opublikowano

A muszę jednocześnie wymienić dół i górę? Jest możliwość, że rura będzie wystawać - chyba raczej nie, bo spory zapas jest.