iceteam Opublikowano 16 Czerwca 2019 Opublikowano 16 Czerwca 2019 (edytowane) Prolog Firma Legrand, czyli Kross montuje w swoich rowerkach PAVE przerzutki j/w czyli przypomnę Tourney RD-TX800 Smutne story Dziś, druga wycieczka mojej dziewczyny w pozamiejskie tereny (może z 14km), rower się raz osunął na trawkę (niby nic poważnego) gdy staliśmy, podnieśliśmy, chcemy jechać dalej, a tu taka niespodzianka: Ramię przerzutki wygięło się w kierunku koła i wkręciło się w szprych - nie ma co zbierać.. Cały powrót mi klęła a ja musiałem tego słuchać.. Moje narzekania Takiego gównolitu, powtarzam, gównolitu dawno nie widziałem (chyba z modeliny).. może dlatego że sam jeżdżę na lx/xt, ale to nie zmienia faktu że straszny bubel wypychają do tych niskobudżetowych badziewi. Do rzeczy: Szukam czegoś stosunkowo lepszego od tego rozwiązania, coś co będzie chodzić na obecnej manetce RevoShift bo nie chce mi się tego wymieniać, tydzień temu białe pancerzyki zakładałem, bo są "ładniejsze". Dopowiem że korba przednia 1'rzendowa a tylna 7'rz. Powiem szczerze że totalnie się nie znam (jak dobrać?) na tym co z czym i jak, czytałem coś ale nie chce czegoś pokręcić i później zwracać bo do środy ma być gotowy. Edytowane 16 Czerwca 2019 przez iceteam
Kruk Opublikowano 16 Czerwca 2019 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Z tego co pamiętam można zastosować przerzutki 8 i 9 rzędowe do 7 rzędowego napędu, także masz wybór. Weź sobie jakąś Deorkę 9 rzędową i tyle To że tournej to dziadostwo to każdy wie
iceteam Opublikowano 17 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2019 Znalazłem ALIVIO RD-M4000, która wydaje się być bliźniaczo podobna do mojego xt'ka, myślę że konstrukcyjnie to praktycznie to samo, może materiał trochę inny Myślałem jeszcze nad SLX RD M670 10rz. ale nie wiem czy da radę bo jest to w technologii dyna-sys 1:1 a manetka jest jeszcze w starej 1:2
seraph Opublikowano 17 Czerwca 2019 Opublikowano 17 Czerwca 2019 (edytowane) 10 rzędowa nie da rady. Ja bym szedł raczej w starsze modele Deore - nie w technologii Shadow, bo będą zwyczajnie chętniej współpracować z 7 rzędowym napędem. No i Deore będzie miało mocniejsze sprężyny niż Alivio. Chociaż z drugiej strony to manetki decydują o jakości pracy przerzutki, więc w tym przypadku nawet i jakaś Acera będzie równie dobra. Np M390. Edytowane 17 Czerwca 2019 przez seraph
Gość Opublikowano 17 Czerwca 2019 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Kolego żadna 10tka Ci nie podejdzie, tylko przerzutki Shimano 6,7,8,9 rzędowe Możesz śmiało kupić RD-M4000 Alivio lub RD-M590/RD-M592 Deore
Piotr78 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Opublikowano 17 Czerwca 2019 https://allegro.pl/oferta/przerzutka-tyl-alivio-na-7-8-rzedow-rd-m410-czarna-8149885683 Taka z nowych będzie bdb. ( cena/jakość ) Jeśli wolnobieg z tyłu jest 14-28 ( chodzi o największą koronkę 28 zębów ) to nie wolno Ci kupowac żadnego shadowa ( rd-m4000, 592, itp ) bo one źle współpracują z max koronką 28 ( musi być 32 ) i w ogóle shadow będzie bardziej problematyczny. I hak ramy wyprostuj ( jeśli się skrzywił ) bo każda przerzutka wejdzie ponownie w szprychy i będzie źle działać.
iceteam Opublikowano 17 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2019 21 minut temu, Piotr78 napisał: https://allegro.pl/oferta/przerzutka-tyl-alivio-na-7-8-rzedow-rd-m410-czarna-8149885683 Taka z nowych będzie bdb. ( cena/jakość ) Jeśli wolnobieg z tyłu jest 14-28 ( chodzi o największą koronkę 28 zębów ) to nie wolno Ci kupowac żadnego shadowa ( rd-m4000, 592, itp ) bo one źle współpracują z max koronką 28 ( musi być 32 ) i w ogóle shadow będzie bardziej problematyczny. I hak ramy wyprostuj ( jeśli się skrzywił ) bo każda przerzutka wejdzie ponownie w szprychy i będzie źle działać. Dzięki, hak ramy trzyma się idealnie, ramię przerzutki odchodzące od haku wygięte w chińskie Z Cenna uwaga z tym systemem shadow, nie wiedziałem Ciekawe, że czytając o tym systemie jest sporo hejtu, sam mam od bardzo dawna w swoim xt (nieświadomy) ale jestem z niego bardzo zadowolony
Piotr78 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Opublikowano 17 Czerwca 2019 (edytowane) Jeśli masz 3x9 i shadowa to wszystko musi być ok, żeby poprawnie wszystko działało ( długość pancerzy, czystość pancerzy, prosty idealnie hak ramy, przerzutka bez luzów, napęd - łańcuch nie może być bardzo zużyty ) Wtedy wszystko jest ok. Shadow jest bardziej czuły na jakiekolwiek w/w niedoskonałości i właśnie szczególnie w napędzie 3x9. ( 3x8 też, ale tylko ciut mniej ) i znowu - w 10 rz/11 rz znowu - dużo mniej czuły na niedoskonałości( ale w napędach 1x 2x z dużymi kasetami nie ma zmiłuj i shadow być musi ) Natomiast klasyczna przerzutka jest wyraźnie, zdecydowanie mniej czuła na w/w niedoskonałości. Edytowane 17 Czerwca 2019 przez Piotr78
iceteam Opublikowano 17 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2019 Znalazłem Alivio RD-T4000 https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/alivio-t4000/RD-T4000.html Wydaje się być okej, muszę znaleźć ją gdzieś w pobliżu albo podzwonić po sklepach, żeby dostać na środę
Piotr78 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Rd-m410 była trochę lepsza ( mocniejsza ) ale rd-t4000 też jest ok. Czas masz ograniczony więc działaj.
Rekomendowane odpowiedzi