Skocz do zawartości

[Wybór siodełka] b'twin sport comfort 900 vs WTB Volt comp

Prosper

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, postanowiłem w końcu wydać trochę na lepsze siodełko, gdyż moje tanie powoli zaczyna mi przeszkadzać; jest twarde i czuję, że nie pod moje 4 litery. Zastanawiam się nad kupnem żelowego, decathlonowego sport comfort 900 lub Volta'a od WTB w najtańszej wersji. Wiem, że siodełka to temat dość "osobisty"; co dupa to inne zdanie, ale może są jakieś uniwersalne plusy/minusy co do jednego lub drugiego? Czy sam żel jest warty kupna, czy może standardowy wkład z pianki przy WTB okaże się lepszy, przy wielu technologiach wtb mających uprzyjemnić jazdę?

Opublikowano

Ja powiem tak po sobie, ale nie bierz tego jako wyznacznik, bo tak jak wiesz, siodła to bardzo osobisty wyznacznik.

Jeśli czujesz bóle/nacisk w okolicy krocza, warto popatrzeć za siodłem z dziurą, co dla nas chopów jest czasami kluczowe.

Żelowa wkładka...miałem wcześniej Selle Italia SLC a teraz Selle Italia SLR gel flow i szczerze jest różnica, tyłek już tak nie boli.

Rozstaw kości kulszowych to jest istotna sprawa, to jaki rozstaw masz tych kości czasami bardzo upraszcza szukanie siodła.

Opublikowano
W dniu 16.06.2019 o 19:41, Prosper napisał:

Hej, postanowiłem w końcu wydać trochę na lepsze siodełko, gdyż moje tanie powoli zaczyna mi przeszkadzać; jest twarde i czuję, że nie pod moje 4 litery. Zastanawiam się nad kupnem żelowego, decathlonowego sport comfort 900 lub Volta'a od WTB w najtańszej wersji. Wiem, że siodełka to temat dość "osobisty"; co dupa to inne zdanie, ale może są jakieś uniwersalne plusy/minusy co do jednego lub drugiego? Czy sam żel jest warty kupna, czy może standardowy wkład z pianki przy WTB okaże się lepszy, przy wielu technologiach wtb mających uprzyjemnić jazdę?

Dla mnie WTB Volt (w wersji sport) jest za miękki. Wyściółka poddaje się na tyle że po mocniejszej jeździe mam wrażenie przycierania mimo że jeżdżę w spodenkach z wkładką.

Opublikowano

Dzięki wielkie za rady/opinie :) póki co kupiłem żelowego b'twina, zobaczymy co z tego wyjdzie, najwyżej zwrócę i z powrotem do punktu wyjścia.