Skocz do zawartości

Długie, luźne spodnie do mtb

JaroYarecki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Czy ktoś może polecić spodnie jak w tytule, do jazdy w terenie w cieplejszych porach roku, o kroju umożliwiajacym założenie na nogi z ochraniaczami na kolana?

Czy trzeba takich portek szukać tylko w działach rowerowych czy może nadadza się takie jak do turystyki  czy wędrówek górskich?

Dzięki za ewentualne podpowiedzi 

Opublikowano

Jeśli chodzi o spodnie "zewnętrzne" to aktualnie jeżdżę wyłącznie w kupionych w Decathlonie.
Spodnie długie (jedne cienkie, drugie ocieplane) - sezon wiosna/jesień i zimowe, kupione na dziale turystycznym (jakieś Forclaz albo Quechua).
Spodnie krótkie na lato (1/2 , okrywają kolana) - kupione na dziale dla biegaczy (Kalenji). Bardzo dobrze współpracują z ochraniaczami na kolana. Ale chyba tego modelu już nie ma w sprzedaży.

Pod spód bokserki z "pampersem".

• Pomógł 1
Opublikowano

Popatrzeć musisz za spodniami trekingowymi mają z reguły luzniejszy krój by nie krepowały ruchu przy podnoszeniu kolan
Tylko że różnica jest taka że takie spodnie trekingowe nie będą chronić przy szlifie na trasie a typowe rowerowe są do tego przystosowane

A tak na prawdę nie lepiej szorty Rowerowe które są z reguły dłuższe by ochraniacze weszły pod spodenki?

Opublikowano

Ja tam jeżdżę w demobilowych amerykańskich spodniach BDU. Nawet przy upałach dają fajny komfort termiczny. Nogawki na dole mają tasiemki, które umożliwiają zabezpieczenie przed wciągnięciem do łańcucha. Sam używam starszego modelu w 100% z bawełny i są mocne. Nowsze są wykonane z rip-stopu, który utrudnia większe rozdarcie w aytuacji awaryjnej. Nie wiem jak się spiszą nówki produkcji na przykład Heliconu. Jakoś większe zaufanie mam do używanego demobilu.

• Pomógł 1
Opublikowano

Dzięki za odzew, z tego co widzę to chyba najpierw muszę kupić ochraniacze i z nimi dopiero przymierzać spodnie, zawsze jeździłem(jazdy raczej rekreacyjne, nic poważnego) w długich bo to lepsza ochrona przed różnymi żyjatkami, w tym przed kleszczami i roślinnościa (np. kolce) ale nie używałem ochraniaczy, ten pomysł ze spodniami z demobilu jest  interesujacy, sprawdzę i te z decathlonu i te wojskowe

Szorty rowerowe zostawię sobie na koniec, gdybym nie mógł nic znaleźć długiego ale z tego co koledzy pisza to coś się znajdzie, na YT był filmik z Pilgrimem, po założeniu ochraniaczy kolanowych i na piszczele swobodnie wciagnał jakieś spodnie no ale on to zawodowiec więc wyposażenia nie ma co porównywać... 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Regatta XERT polecam, spodnie do wspinaczki, elastyczne, wez wersje Long to wejdzie na srednio gruby ochraniacz. Moje IDP Seven swiatnie wchodza, 1500~ najechane rekreacyjnie i bez problemu.

Polecam zaniesc nowe do krawcowej i poprosic o wzmocnienie szwow. Koszt okolo 15PLN i spokoj

Jest kilka modeli i nawet dlugosci ale mam dwie pary tych: https://www.amazon.co.uk/Regatta-Outdoors-Performance-Exolite-Trousers/dp/B01EC47RB4

I polecam

• Pomógł 1