turkan Opublikowano 15 Czerwca 2019 Opublikowano 15 Czerwca 2019 Cześć, Wymieniłem łańcuch w moim starym rowerze mtb ( 8 przełożeń), niestety łańcuch na najbardziej zużytych przełożeniach bardzo przeskakuje. Jak już muszę wymienić kasetę to chciałbym tam pchnąć coś bardzo drogowego. Pytanie do was czy mogę zainstalować tam którąś z kaset clarisa np CS-HG50-8 12-25T i nic poza tym nie zmieniać ? min czy uda się tak wyregulować manetki żeby działał sprawnie ? z góry dzięki
Gość Opublikowano 15 Czerwca 2019 Opublikowano 15 Czerwca 2019 Jeżeli zmienisz kasetę z 8 rzędów na 8 rzędów będzie działać bez problemuJedynie zostanie regulacja odległości kółeczka przerzutki od kasetyEwentualnie skrucenia łańcucha
Piotr78 Opublikowano 15 Czerwca 2019 Opublikowano 15 Czerwca 2019 Zależy jaka z tyłu jest przerzutka, jaki masz model?
elmapeto Opublikowano 15 Czerwca 2019 Opublikowano 15 Czerwca 2019 Powinno śmigać. Sam miałem kiedyś zestaw z kasetą szosową i korba mtb . Jednakże po zmianie tylnej zmieniarki musiałem z tego zrezygnować. Przerzutka deore jaką założyłem nie chciała obsługiwać tej kasety.
turkan Opublikowano 15 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2019 Dzięki panowie za odpowiedzi. @Piotr78 To jest stary rower ~20lat ( wheeler) na przerzutce jest napisane 8sis i nic więcej. Chyba jest to jeden z najtańszych systemów dla rowerów górskich Właśnie się zastanawiałem czy przerzutka będzie do wymiany, Szajkbajk w w filmie którym porównuje drogowe grupy sprzętu mówił że dla clarisa jest pare przerzutek w zależności o kasety.
zero Opublikowano 15 Czerwca 2019 Opublikowano 15 Czerwca 2019 Jak już pisał @piter614 8 >> 8 bezproblemowo. SIS to skrót od Shimano Index System, co oznacza że przerzutki są indeksowane. To nie jest grupa, na nic w tym wypadku nie wpływa.
turkan Opublikowano 15 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2019 Tak wiem, chodziło mi o to że jeżeli na przerzutce nie jest nic napisane ponad sis to oznacza, że wpakowali tam coś najtańszczego
Piotr78 Opublikowano 15 Czerwca 2019 Opublikowano 15 Czerwca 2019 Niekoniecznie najtańsze, a nawet myślę, że to będzie coś lepszego. 20 lat temu 8 biegów to miało alivio i to dopiero co bo w 1998 roku miało jeszcze 7 biegów, więc stawiam ( jeśli to najtańsze 8 sp ) na alivio :
Piotr78 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Jeśli nie jest zmasakrowana to się jak najbardziej nada.
turkan Opublikowano 17 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2019 Napiszę ja poszło po przeszczepie
turkan Opublikowano 20 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2019 Wreszcie przyszła kaseta, zdecydowałem się na SUNRACE CSR86 bo miał fajne i pasujące mi skoki : 11-12-13-15-17-19-21-23T I powiem wam, dla mnie bajka, żadnych problemóœ z montażem a, regulacja zajeła mi jakieś 10 min. Od razu przetestowałem na trasie, jazda jest nieprównywalnie łatwiejsza / płynniejsza.
Rekomendowane odpowiedzi