Skocz do zawartości

wymiana kasety w mtb na miejską/ drogową

turkan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Wymieniłem łańcuch w moim starym rowerze mtb ( 8 przełożeń), niestety łańcuch na najbardziej zużytych przełożeniach bardzo przeskakuje. 
Jak już muszę wymienić kasetę to chciałbym tam pchnąć coś bardzo drogowego. 

Pytanie do was czy mogę zainstalować tam którąś z kaset clarisa np CS-HG50-8 12-25T i nic poza tym nie zmieniać ? 

min czy uda się tak wyregulować manetki żeby działał sprawnie ? 

z góry dzięki

Opublikowano

Jeżeli zmienisz kasetę z 8 rzędów na 8 rzędów będzie działać bez problemu
Jedynie zostanie regulacja odległości kółeczka przerzutki od kasety
Ewentualnie skrucenia łańcucha

Opublikowano

Zależy jaka z tyłu jest przerzutka, jaki masz model?

Opublikowano

Powinno śmigać. Sam miałem kiedyś zestaw z kasetą szosową i korba mtb . Jednakże po zmianie tylnej zmieniarki musiałem z tego zrezygnować. Przerzutka deore  jaką założyłem nie chciała obsługiwać tej kasety. 

Opublikowano

Dzięki panowie za odpowiedzi. 

@Piotr78 To jest stary rower ~20lat ( wheeler) na przerzutce jest napisane 8sis i nic więcej. Chyba jest to  jeden z najtańszych systemów dla rowerów górskich 

Właśnie się zastanawiałem czy przerzutka będzie do wymiany, Szajkbajk w w filmie którym porównuje drogowe grupy sprzętu mówił że dla clarisa jest pare przerzutek w zależności o kasety.

Opublikowano

Jak już pisał @piter614 8 >> 8 bezproblemowo. 

SIS to skrót od Shimano Index System, co oznacza że przerzutki są  indeksowane. To nie jest grupa, na nic w tym wypadku nie wpływa.

Opublikowano

Tak wiem, chodziło mi o to że jeżeli na przerzutce nie jest nic napisane ponad sis to oznacza, że wpakowali tam coś najtańszczego 

Opublikowano

Niekoniecznie najtańsze, a nawet myślę, że to będzie coś lepszego. 20 lat temu 8 biegów to miało alivio i to dopiero co bo w 1998 roku miało jeszcze 7 biegów, więc stawiam ( jeśli to najtańsze 8 sp ) na alivio :

d9e65179470699d0a9390955555b

Opublikowano

Jeśli nie jest zmasakrowana to się jak najbardziej nada. 

Opublikowano

Wreszcie przyszła kaseta, zdecydowałem się na SUNRACE CSR86 bo miał fajne i pasujące mi skoki : 

11-12-13-15-17-19-21-23T

I powiem wam, dla mnie bajka, żadnych problemóœ z montażem a, regulacja zajeła mi jakieś 10 min. 

Od razu przetestowałem na trasie, jazda jest nieprównywalnie łatwiejsza / płynniejsza. 

kaseta.thumb.jpg.cc054b90e79b439edb572ef45aad009a.jpg