pytajnick4 Opublikowano 14 Czerwca 2019 Opublikowano 14 Czerwca 2019 Hej! Zamówiłem na CRC i cierpliwie czekam na poniższy sprzęt: https://www.chainreactioncycles.com/pl/en/marin-nail-trail-6-29-hardtail-bike-2019/rp-prod186795 Features: Frame: Series 3 6061 Aluminium, 29” Wheels, Double Butted Frame, Internal Shifter and Dropper Post Routing, 148x12mm Boost Thru-Axle Fork: RockShox Recon RL 29", 120mm Travel, Compression and Rebound Adjustment, Alloy Tapered Steerer, Solo Air Spring, 110x15mm Boost Spacing, Maxle Stealth, 51mm Offset Rear Derailleur: SRAM NX 11-Speed Hubs: Front: Formula, 110x15mm, Sealed Cartridge Bearings, Centerlock Disc, 32H; Rear: Formula, 148x12mm, Quad Sealed Cartridge Bearings, Alloy Axle, Centerlock Disc, 32H Rims: Marin Aluminium Double Wall, 29mm Inner, Pinned Joint, Disc Specific, Tubeless Compatible Spokes: 14g Black Stainless Steel Crankset: Marin Forged Alloy 1x11, Hollow Spindle, Steel Narrow-Wide 32T Chainring, 76mm BCD Bottom Bracket: External Sealed Cartridge Bearings Cassette: SunRace 11-Speed, 11-42T Chain: KMC X11 Extra Light Brakes: Front: Shimano BR-M425 Hydraulic Disc, 180mm Centerlock Rotor; Rear: Shimano BR-M425 Hydraulic Disc, 160mm Centerlock Rotor Handlebars: Marin Mini-Riser, 6061 Double Butted Aluminium, 780mm Width, 4º Up, 9º Back Grips: Marin Single Clamp Locking Stem: Marin 3D Forged Alloy, 45mm Seat Post: Marin Alloy Light Saddle: Marin Speed Concept Tyres: Vee Tire, Crown Gem 29x2.3", Dual Control Compound, Wire Bead Planuję wymienić w nim kasetę z 42T na 46T. Sunrace jest dobrym wyborem czy raczej rozglądać się za czymś innym? https://allegro.pl/oferta/sunrace-kaseta-csms8-11rz-srebrna-11-46t-7209779464?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=Cj0KCQjwi43oBRDBARIsAExSRQFIbIwV9pkzSGPQNkThtRSYfydGd8HCWJMjVbe-3WVoi3GqpDrZ6V4aAiEfEALw_wcB Czy w grę będzie też wchodziła wymiana łańcucha? Ma ktoś może doświadczenie z taką wymianą i może się podzielić wrażeniami jeśli chodzi o podjazdy. Czuć różnicę? Z góry dzięki!
WściekłyDzik Opublikowano 14 Czerwca 2019 Opublikowano 14 Czerwca 2019 no łańcuch pewnie będzie za krótki...
Kawasaki Opublikowano 14 Czerwca 2019 Opublikowano 14 Czerwca 2019 (edytowane) Ja w Sramie X1 wymieniłem na kasetę 11-46, więc mimo, że przerzutka wg. producenta obsługuje kasety do 42 to radzi sobie też z 46T. Nie mam doświadczeń z kasetami Sunracea bo mnie ich wygląd odtrąca (XT kupiłem za 240), więc założyłem kasetę XT, gdzie jest spory przeskok na największą koronkę więc też kultura tego przeskoku jest zdecydowanie mniejsza. Różnica jest zdecydowana, ale jedynie na tej największej koronce, dziś chyba bym poszedł w mniejszy blat - 30T jeśli miałbym zmiękczać napęd. Edytowane 14 Czerwca 2019 przez Kawasaki
pytajnick4 Opublikowano 15 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2019 5 godzin temu, Kawasaki napisał: Ja w Sramie X1 wymieniłem na kasetę 11-46, więc mimo, że przerzutka wg. producenta obsługuje kasety do 42 to radzi sobie też z 46T. Nie mam doświadczeń z kasetami Sunracea bo mnie ich wygląd odtrąca (XT kupiłem za 240), więc założyłem kasetę XT, gdzie jest spory przeskok na największą koronkę więc też kultura tego przeskoku jest zdecydowanie mniejsza. Różnica jest zdecydowana, ale jedynie na tej największej koronce, dziś chyba bym poszedł w mniejszy blat - 30T jeśli miałbym zmiękczać napęd. Właśnie ten spory przeskok w xt mnie troche odrzuca... Skąd to info o oficialnym wsparciu do max 42T? Wynika to z manuala? Pytam bo czasami się spotykam z tym, że producenci rowerów fabrycznie pakują pod NXa kasety 46T. Z 30 z przodu często brakuje ci przełożeń na płaskim czy raczej jest to na kaceptowalnym poziomie?
Kawasaki Opublikowano 15 Czerwca 2019 Opublikowano 15 Czerwca 2019 (edytowane) Jest to kwestia preferencji, ja zdecydowanie jestem wysokokadencyjny i aktualnie mam 32 z przodu więc zdecydowanie nie brakuje mi na płaskim, ale czasem na mocnych podjazdach wolałbym mieć lżej. Kwestia też terenu, w którym jeździsz - ciężko porównywać płaskie mazowieckie do jakiegokolwiek pofałdowanego terenu. Pojeździj trochę na tym zestawie, z którym rower przyjdzie, żeby sprawdzić gdzie Ci brakuje. A informacja o maksymalnej pojemności kasety to oczywiście z manuala/strony SRAMa. Inna sprawa, że przy moim X1 zrzucanie po parę biegów przebiega za jednym pociągnięciem manetki, a w NX chyba są przeskoki o 1 zębatkę? Nie wiem jak w tym wypadku będzie z płynnością tego największego skoku. Edytowane 15 Czerwca 2019 przez Kawasaki
pytajnick4 Opublikowano 15 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2019 No nic. Dzieki wielkie za wskazówki! Pewnie najpierw pojeżdżę przed podjeciem decyzji i potem ew. zmienię kasetę. Rozważę też opcję zmiany korby na 30T.
Rekomendowane odpowiedzi