Skocz do zawartości

problem ze zdjęciem opony

juzek335

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Szajbajk ale mam problem ze zdemontowanie opony obręcz mam przystosowaną do Tubless ale mam w środku dętke dziurawą i nie mogę ściognąć opony co mam zrobić???

Opublikowano

Spuść powietrze . Odklej ręcznie oponę od obręczy na całym obwodzie z obu stron. Potem łyżka do opon ,a najlepiej dwie i jazda. Musi zejść.

Opublikowano

Często się zdarza że opony Tubeless siedzą dość mocno
Spóscic powietrze później możesz stanąć butem przy samym rancie na oponie może się uda
Ja kiedyś polamalem trzy łyżki i nie dałem rady, aż w końcu zdjołem na siłę lapiac żabką i wtedy opuściła

Opublikowano

Ostatnio montowałem seryjnie opony Schwalbe :) na obręczy WTB STi23. Te ciaśniejsze można było oderwać od obręczy po zastosowaniu czegoś na poślizg. Czyli odrobina płynu (nawet więcej niż odrobina :)) do mycia naczyń z wodą, odchylenie najpierw jednej strony opony na maksa, przesmarowanie tak żeby woda z płynem dotarła w przestrzeń pomiędzy obręcz a rant opony. Później odrobina siły i zejdzie. Skuteczność tej metody podnosi specjalny środek Schwalbe do montażu opon na obręczy. Pamiętaj, aby nie smarować całego boku opony, musisz mieć zachowany chwyt opony żeby przy odrobinie siły oderwać ją o brzegu obręczy. U mnie działa za każdym razem. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Miałem to samo.Dzieje się tak jak mleczko dostanie się pomiędzy obręcz ,a oponę i da się mu parę lat  na związanie

Pytanie takie. Po co chcesz ściągnąć?

Jak chcesz wymienić oponę ,to ją po prostu przetnij,bo przy mocowaniu możesz uszkodzić obręcz

Jak jest inny powód,to nie ruszaj 💩 które nie śmierdzi :)