Skocz do zawartości

Pomocy przy dobraniu szprych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1.Miejsce które masz na czerwono to miejsce które opiera się o ścianki widełek amora lub widełek ramy.

2. DT 533d to zwykła obręcz, wiadomo że jedne otwory są bardziej na prawo inne na lewo, tak jest skonstruowana obręcz, a tak wygląda asymetrzyncza obręcz:

dt-swiss-rr-411-db-obrecz-szosowa-gravel

sam widzisz gdzie ma oczka na nyple.

3. Przeciętna grubość obręczy w tym miejscu to 2 mm a dla oczkowanych/kapslowanych/nitowanych czy jak to sobie zwał, obręczy to około 3 do 3,5 mm grubości,

4.Tak to zaplot na 3 krzyże.

P.S. To ja Ci podesłałem ten kalkulator co dałeś screena z niego :P

Opublikowano (edytowane)

@ubylicki

ad 3.
W miejsce ERD masz wpisać ERD, które podaje producent obręczy czyli 564 mm.
584 mm to zewnętrzna średnica obręczy i ten wymiar ma każde koło 27.5" czy 27.5+

Możesz jeszcze spróbować tego kalkulatora:
https://spokes-calculator.dtswiss.com/en/calculator

Wybierasz obręcz i sam ci podpowiada ERD

Edytowane przez Motke
  • Lubię to! 1
Opublikowano
6 minut temu, ubylicki napisał:

@Kruk Pardą :) długa dyskusja pomyliłem się :) Dziękuję za szybkie odpowiedzi :) więc 533d zostaje :)  Więc średnica to 564mm czy 584mm? :D  zgodnie z info z tej strony: https://www.dtswiss.com/en/products/rims/mtb/enduro/533d/

Najlepiej to kupić obręcz i jak przyjdzie to zmierzyć dokładnie miarką, wtedy będziesz miał 100% pewności jaka jest odległość od ścianki do ścianki obręczy wewnątrz. :)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Okej, Panowie, jestem waszym dłużnikiem :D Dzięki właśnie zamawiam obręcz :)  Odświeżę post fotkami zaplecionego już koła :) 

Opublikowano

Spoko. Zawsze najlepiej kupić piastę i obręcz, pomierzyć wszystko i wtedy kupić szprychy odpowiednie :)

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Kruk napisał:

Spoko. Zawsze najlepiej kupić piastę i obręcz, pomierzyć wszystko i wtedy kupić szprychy odpowiednie :)

Tak właśnie zrobię, bo do kalkulatora potrzebuję grubości obręczy, którą zmierzę już suwmiareczką :) Porównam wymiary ze starą obręczą i może nwet stara długość szprych tym samym podpasuje, sprawdzę dwie teorie ^^

Edytowane przez ubylicki
Opublikowano

Dobrze pomyślałeś, ja zrobiłem tak że płaski pręt przyłożyłem od środka obręczy do miejsca na nypel, a końcówką suwmiarki która ma taki dziwnie ucięty koniec, wsunąłem do środka otworu, jak doszedłem do pręta wtedy bardzo dokładnie będziesz wiedział ile ma obręcz grubości :)

• Lubię to! 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kruk napisał:

Dobrze pomyślałeś, ja zrobiłem tak że płaski pręt przyłożyłem od środka obręczy do miejsca na nypel, a końcówką suwmiarki która ma taki dziwnie ucięty koniec, wsunąłem do środka otworu, jak doszedłem do pręta wtedy bardzo dokładnie będziesz wiedział ile ma obręcz grubości :)

No suwmiarka jest piękna, bo mierzy też głębokość :D

• Lubię to! 1
Opublikowano

@Kruk, dostałem obręcz, zabieram się za testowe zaplecienie na starych szprychach (test długości, bo średnica w starej obręczy ta same, jedyna różnica to w nowej obręczy ta przestrzeń na zdjęciu zaznaczona przerywaną kreską jest o 2 mm dłuższa, więc podejrzewam, że potrzeba będzie szprych o 2mm dłuższych, bo wymiary starych i nowych nypli są identyczne. 

Następna kwestia to w starej obręczy miałem podział na otwory lewe i prawe, w nowej wszystkie otwory są zrobione w jednej linii. Czy to ma jakiekolwiek znaczenia w rozpoczynania zamocowania pierwszej szprychy? 

obręcz.jpg

Ponadto, zanim zareklamuje nyple, dobrze mi się wydaje, że mosiężne reagują na magnes i po starciu mosiądz jest żółty a nie srebrny nie? tyle mnie studia po chemii nauczyły :)

Opublikowano

Kalkulator ten sapimowski jest na serio prosty, to co potrzebujesz to :

1.grubość ścianki

2. odległość  środku obręczy od ścianki do ścianki obręczy po lini prostej.

423165145_cianka.thumb.jpg.ae4aaa78eb9807460d2f2155b083bb24.jpg

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Kruk napisał:

Kalkulator ten sapimowski jest na serio prosty, to co potrzebujesz to :

1.grubość ścianki

2. odległość  środku obręczy od ścianki do ścianki obręczy po lini prostej.

423165145_cianka.thumb.jpg.ae4aaa78eb9807460d2f2155b083bb24.jpg

takim sposobem wychodzi 556 mm, trzeba dodać 2x 4 mm czyli grubość ścianki, bo szprycha musi dochodzić do końca nypla a nawet 1 mm wystawać po wycentrowaniu z tego co zagranicznych fachowców oglądałem, wtedy wychodzi 564 mm podawane w specyfikcji na stronie producenta, więc przejdźmy do kwestii nr 2 : długość szprych. Zapraszam do lekturki :D

oki, to wyniki

Kalkulator sapimowski https://www.sapim.be/kalkulator-dlugosci-szprych :

szprych lewa strona 277 mm

szprycha prawa strona 279 mm

kalkultor https://spokes-calculator.dtswiss.com/en/calculator :

szprycha lew 273 mm

szprych prawa 276 mm

różnica 4 mm w lewej i 3 mm w prawych szprychach. 

Niżej zrzut ekranu dobrze wpisanych parametrów:

a) sapimowski:

46656882_szprychykalkulatorparametry.thumb.jpg.fd4df3cd541cb3d7c49b3713db18b6e5.jpg

b) kalkulator dt swiss:

438644212_alkulatorsyprzchdtswiss.thumb.jpg.7f1d225159672c3193bcdc625a5386b8.jpg

długość nypli 12 mm sapim

Ryucisz okiem? wiem, że te 3-4 mm mogą zrobić sporą różnicę. 

Tam na stronie dt swiss w kalkulatorze przy dziwnych parametrach klikaj znaki zapytania, żeby zobaczyć na obrazku co trzeb policzyć.

Nie m opcji, że podałem złe parametry, suwmiarke znam od dzieciaka ^^

@Kruk

Edytowane przez ubylicki
Opublikowano (edytowane)

W sapimowskim zapomniałeś o grubości ścianki, tam pewnie jest z 2-2.5 mm więc mi wyszło :

277 i 279 

Składałem i sobie i znajomym koła na tym kalkulatorze i nigdy nie było problemu :)

Kalkulator DT jest zbyt skomplikowany 

Jeśli reszta danych jest dobra to na pewno nie będzie problemu

Edytowane przez Kruk
Opublikowano (edytowane)

oki, to wyniki sapimowskiego, rzeczywiście, ale grubość ścianki to 4 mm więc:

Kalkulator sapimowski

szprych lewa strona 279 mm

szprycha prawa strona 281 mm

**Poprawiłem, bo wpisane miałem grubość ścianki obręczy 2mm a tam powinno być 4mm

@Kruk, więc jak uśrednić? kupić 16 sztuk 279 mm i 16 sztuk 281?

Edytowane przez ubylicki
Opublikowano

Jeeeśli faktycznie masz ściankę 4mm ( bo liczyć trzeba nitowanie obręczy) too wtedy odległość między ściankami obręczy, pokazaną na grafice pod numerkiem 2. trzeba liczyć od brzegu nitowania oczka w obręczy do drugiego nitowania w obręczy na przestrzał obręczy.

Opublikowano
3 minuty temu, Kruk napisał:

Jeeeśli faktycznie masz ściankę 4mm ( bo liczyć trzeba nitowanie obręczy) too wtedy odległość między ściankami obręczy, pokazaną na grafice pod numerkiem 2. trzeba liczyć od brzegu nitowania oczka w obręczy do drugiego nitowania w obręczy na przestrzał obręczy.

Wziąłem pod uwagę nitowanie otworu w obręczy z dwóch stron, bez niego wyszło by 3 mm. Teraz pytanie, wszystkie szprychy jakiejś jednej długości czy rzeczywiście po 16 sztuk takich i 16 takich? 

Bo już chętne kupił bym to dziś i czekał na dostawę. No i teoretyczne pytanko. Różnica między nyplami aluminiowymi a mosiężnymi jest znacząca?

Opublikowano

Niee noo po 16 a najlepiej po 17 szprych aby mieć po jednej na stronie zapasu :)

Ponoć wielu ludzi woli mosiężne, z tego co ja robię w aluminium i mosiądzu różne ręcznie robione rzeczy, to dobre, twarde aluminium jest o wiele twardsze od mosiądzu, ale jest zatem kruche. Kupowałem wiele razy nyple Sapim aluminiowe i nigdy mi nie pękły czy coś :) Serio, tyle co ja szprych od Sapima kupiłem w przeciągu 2 lat to się w pale nie mieści :D 

Opublikowano (edytowane)

Haha chciłabym się zaczepić w jakimś rowerowym, póki nie skończę studiów, rozwijanie pasji jest MEEEEGA a to mi sprwwia niesamowitą frajdę ! :D poszukam czegoś po wwkacjach, czaas zmieniać robotę :D

@Kruk Mam problemik nie mogę namierzyć szprych sapim d-light czarnych z długościami nieparzystymi, rowerowy i centrumrowerowe ni ma;/ masz może jakieś źródło do polecenia?

Edytowane przez ubylicki
Opublikowano

To szukaj ale hehehe nie praca w serwisie nie jest taka do końca fajna jak się wydaję, mam znajomego Serwisanta to wiem co mi opowiada :)

W tym problem że D lighty są tylko parzyste, Lasery są nieparzyste:

https://www.cyklomania.pl/sapim-laser-black,c305.html

Cena różni się chyba 30 groszy na sztuce także nie dużo. 

Opublikowano (edytowane)

okej, to lasery wezmę :) 

Edytowane przez ubylicki
błąd garmatyczny
Opublikowano

Dokładnie. 

Ja korzystam non stop z tego filmiku:

• Lubię to! 1
Opublikowano

to tu łap filmik super gościu pokazuje metodę na 4 krzyże, ale potem fajnie pokazuje zabawę z centrowaniem i stresowaniem szprych