Administrator SzajBajk Opublikowano 12 Czerwca 2019 Administrator Opublikowano 12 Czerwca 2019 Nowa grupa osprzętu MTB już od paru dni w moim studiu. Szukam ramy i składam rower, oparty na tej grupie. Zanim ukończę projekt, zobaczcie jakie zmiany zaszły... 1
Franz Mauer Opublikowano 12 Czerwca 2019 Opublikowano 12 Czerwca 2019 (edytowane) @SzajBajk podobno manetka xtr 12 współpracuje z Sram Eagle. Możesz to potwierdzić? Rzuć okiem : Gdyby to się potwierdziło to uważam, że byłby to ideał! Edytowane 12 Czerwca 2019 przez Franz Mauer
Kruk Opublikowano 12 Czerwca 2019 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Manetki XTR, korba np Srama,przerzutka tylko XTR i kaseta z łańcuchem SRAM'a i jest miazga jak to zadziała
Bujak Opublikowano 13 Czerwca 2019 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Jak widać z filmu można mieszać Sram 12s i Shimano 12s.
maku1977 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Opublikowano 13 Czerwca 2019 9 godzin temu, Franz Mauer napisał: @SzajBajk podobno manetka xtr 12 współpracuje z Sram Eagle. Możesz to potwierdzić? Rzuć okiem : Gdyby to się potwierdziło to uważam, że byłby to ideał! Zgadzam się, tylko manetka mnie uwiodła...
Franz Mauer Opublikowano 13 Czerwca 2019 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Właśnie mam wielki dylemat. Chcę Eagla, ale nie wiem czy zostać przy anetce XX1 czy wejść w XTR...?
maku1977 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Ja chyba jakbym wchodził w xx1 to bym już nie mieszał....
Bujak Opublikowano 13 Czerwca 2019 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Właśnie mam wielki dylemat. Chcę Eagla, ale nie wiem czy zostać przy anetce XX1 czy wejść w XTR...? Spróbuj Gripshift, a nie wrócisz do trigger
Red Opublikowano 13 Czerwca 2019 Opublikowano 13 Czerwca 2019 28 minut temu, Franz Mauer napisał: Właśnie mam wielki dylemat. Chcę Eagla, ale nie wiem czy zostać przy anetce XX1 czy wejść w XTR...? Nie wiem czy lubisz ale Gripshift załatwia sprawę. 13 godzin temu, SzajBajk napisał: Nowa grupa osprzętu MTB już od paru dni w moim studiu. Szukam ramy i składam rower, oparty na tej grupie. Zanim ukończę projekt, zobaczcie jakie zmiany zaszły... @SzajBajk Shimano właściwe wróciło do kółeczek 13T w przerzutce. Z tym że przedtem miały je wszelkie Alivio, Acery i Altusy.
Franz Mauer Opublikowano 13 Czerwca 2019 Opublikowano 13 Czerwca 2019 1 godzinę temu, Red napisał: Nie wiem czy lubisz ale Gripshift załatwia sprawę. Trudno powiedzieć czy lubię, bo nigdy nie używałem 😉 1
Bujak Opublikowano 13 Czerwca 2019 Opublikowano 13 Czerwca 2019 https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-manetki-manetka-sram-gx-eagle-grip-shift-12-speed-obrotowa-o_l_169_9426.htmlGX kosztuje 137 zł z oboma rączkami (gripami).https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-manetki-manetka-sram-x01-eagle-grip-shift-12-sp-czarna-o_l_169_9521.htmlX01 kosztuje 465 zł, ale jest o 1 gram lżejszy https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-manetki-manetka-sram-xx1-eagle-grip-shift-12-sp-black-o_l_169_9522.htmlXX1 kosztuje 575 zł, ale za to jest lżejszy o kolejne 3 gramy.Do wyboru do koloru
Franz Mauer Opublikowano 13 Czerwca 2019 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Rzeczywiście muszę to przemyśleć. Może przy cenie GX warto wypróbować Gripshifta...? Czy jest jakaś różnica w działaniu między grupami Srama?
Ares Opublikowano 13 Czerwca 2019 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Obrotówki Srama to mistrzostwo świata ale ten system trzeba też lubić. Możliwość zjechania i w drugą stronę na raz po całej kasecie jest bezcenna ale jak pisałem robi się to w specyficzny sposób i trzeba się w tym zakochać.
Franz Mauer Opublikowano 13 Czerwca 2019 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Trochę się ściągam i pod tym kątem rozpatruje różne możliwości. Chętnie posłucham obiektywnych opinii na temat obrotówek.
Gość Opublikowano 13 Czerwca 2019 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Jak patrze na nową odsłone XT i SLX mruga mi między uszami lampka konsumpcjonizmu. Jak nie zbankrutuje przez lekarzy to może pochyle się poważniej nad tematem. Co do obrotówek Srama to jeśli kiedykolwiek miałbym zakupić coś od nich to tylko z obrotówką. Szkoda, że Shimano nie idzie tym tropem.
Kruk Opublikowano 13 Czerwca 2019 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Ja też możliwe że bym pochylił się nad 12 xt czy xtr ale micro spline, mam za fajne piastyby je sprzedawać tylko po to by mieć ten bębenek i napęd.
Bujak Opublikowano 13 Czerwca 2019 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Ja wziąłem właśnie GX na próbę. Na początku nie miałem wyczucia ile trzeba obrócić, żeby przeskoczyć o 1, 2, 3, czy 4 na raz. Po kilku tygodniach nie muszę w ogóle o tym myśleć i skaczę ile chcę jednym mrugnięciem.Minusem jest utrudniona zmiana biegów przy hamowaniu. Da się, ale traci się wtedy trochę na hamowaniu tyłem. Wg producenta nie ma różnicy w pracy miedzi NX, a Eagle, różnica jest tylko w masie i materiałach, choć to nie musi być prawdą. Widać to np w przerzutce tylnej gdzie NX ma kółka ślizgowe, a GX już łożyskowane.
Ares Opublikowano 13 Czerwca 2019 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Godzinę temu, PrzeLuka napisał: Co do obrotówek Srama to jeśli kiedykolwiek miałbym zakupić coś od nich to tylko z obrotówką. Szkoda, że Shimano nie idzie tym tropem. Nie idzie bo i po co. Nie ma sensu uczestniczyć w wyścigu w którym wiecznie będzie się w tyle. Poza tym gripy zawsze były i pozostaną niszą rynkową dla dośc wysublimowanej grupy użytkowników. 1
Rekomendowane odpowiedzi