Skocz do zawartości

Tiagra 4600 - zmiana napędu z 3x na 2x

bruno824

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć. Sprawa wyglada tak, ze postanowiłem zmienić napęd z 3x9 na 2x9.  Kupiłem korbę 50x34 i zacząłem regulacje. Klamkomanetke ustawiłem na 2 i 3 biegu, aby zachować trymowanie, na początku zablokowałem 3 bieg i problem był taki, ze na małej tarczy z przodu i mniej więcej połowie kasety z tylu rozpoczynało się tarcie łańcucha o wózek przedniej przerzutki, na pierwszym biegu nie ma trymowania. Na drugim biegu czyli na blacie wszystko chodzilo okej, jednak brakowało mi tego trymowania na małej zębatce z przodu na podjazdach gdy chciałem wstac i mocniej pojechać. Wtedy właśnie ustawiłem klamkomantke na 2 i 3 bieg i problem zniknął, łańcuch nigdzie nie ociera, ale pojawił się kolejny problem. Gdy jadę na małej zebatce z przodu  i z tylu na koronkach 19-21-23-25 (14-25 kaseta) i próbuje wrzucić na duży blat to łańcuch nie chce wskoczyć i ociera o blat :( problem ustępuje gdy z tylu zrzucę na mniejsze koronki 14-15-16-17 i wtedy wrzuca bez problemu. Wydaje mi się, ze przerzutka przednia powinna zrzucać i wrzucać niezależnie od tego w jakiej pozycji znajduje się łańcuch na kasecie.  Myślicie, ze problem wynika z tego, ze jest to przerzutka 3 rzędowa lub manetka 3x, która została przerobiona na 2x ? Wydawalo mi się, ze będzie to grać jak należy. Niby da się z tym jezdzic, po prostu trzeba pamiętać, zeby wrzucić na blat to trzeba z tylu tez zrzucić pare biegów, ale na dłuższa metę jest to męczące, szczególnie gdy podjeżdżam górkę i u góry chciałoby się od razu wrzucić duży blat a tu trzeba najpierw zrzucić z tylu kilka biegów. Co w takim przypadku zrobić? Wymiana klamki i przerzutki? :( wolałbym bardziej ekonomiczna wersje. Z góry dzięki za odpowiedzi. 

Edytowane przez bruno824
Opublikowano (edytowane)

Wymienić przerzutkę na 2x.

Zresztą mam to samo 😎

Edytowane przez SzpiceR
Opublikowano

Czyli klamkomanetka ma odpowiedni ciąg? Przerzutka 2 rzędowa załatwi sprawę?? 

Opublikowano

Zmiany ciągu klamki dotyczyły wyłącznie prawej strony.

17 minut temu, bruno824 napisał:

Przerzutka 2 rzędowa załatwi sprawę?? 

Na 95%.

Opublikowano

Rozumiem, ze miałeś taki problem i przerzutka 2 rzędowa załatwiła sprawę ? :) 

Opublikowano
Godzinę temu, bruno824 napisał:

Rozumiem, ze miałeś taki problem i przerzutka 2 rzędowa załatwiła sprawę ? :) 

Po prostu nie zrzucam z blatu 😁

W moim przypadku, przy napędzie 11s i jeździe przez 95% czasu na blacie olewam ten temat. Wiem, że jest ale przy moim stylu jazdy i sposobie zmiany przełożeń czysto teoretyczny.