Skocz do zawartości

Strzelanie w suporcie

Wojt1235

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Założyłem tydzień temu nowy suport, wolnobieg i łańcuch. 2 dni temu znów zaczęło strzelać w okolicach suportu i korb. Nie mam pojęcia co muszę jeszcze wymienić.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Co to za korba? Wkręcając wkład przesmarowałeś gwinty?

Opublikowano

Shimano FC TY301 Nie przesmarowałem dzisiaj ją ściągne i przesmaruje. Dzięki

Opublikowano
23 minuty temu, Wojt1235 napisał:

Shimano FC TY301 Nie przesmarowałem dzisiaj ją ściągne i przesmaruje. Dzięki

Pamiętaj by użyć odpowiedniego smaru do gwintów!

Opublikowano (edytowane)

Dokręcić lewą miskę suportu ( 90 % przypadków lub lewą i prawą - pozostałe 9 % ). Smar tylko i wyłącznie na miski suportu lub mufę ramy przy wkręcaniu suportu w ramę. 

Edytowane przez Piotr78
Opublikowano

Miałem podobną sytuację, przesmarowałem gwint i było elegancko. 

Opublikowano (edytowane)

Siemaneczko, nie moge ostatnio spać po nocach przez strzelajacy suport. 

Odechciewa się człowiekowi jeździć na rowerku, ogólnie dramat.

A teraz tak poważniej troszkę, rower ma 600km przejechane. Pewnego razu zaczął strzelac suport ht 2 (race face team) standardowe objawy naciskanie mocniej na pedał, strzela.

Kupilem klucz... trzeba zrobić przegląd i przesmarować, jak sie okazało marnej jakości ktory zdarł suport.

Następnego dnia kupiłem w pobliskim sklepie rowerowym suport shimano mt800 i nowy dobrej jakości klucz.

Suport zamontowałem który tak głośno nie strzela lecz nadal są trzaski.

Ponownie 2 razy go wykrecalem czyscilem sam suport, mufe oraz smarowalem smarem shimano grease.

Nic te zabiegi nie pomagały, jestem już bez pomysłów wiec zwracam się do Was o pomoc, radę 

Dodaje filmik na którym są słyszalne trzaski

https://youtu.be/CW94PD6tlAo

Ps: pedaly to nie strzelaja bo po nacisniecie na same ramie korby też są trzaski

Edytowane przez Adrianno21
Opublikowano
2 godziny temu, panMarcin napisał:

Miałem podobną sytuację, przesmarowałem gwint i było elegancko. 

Który gwint? Kolega @Wojt1235 ma korbę na kwadrat.

Opublikowano
6 godzin temu, SpiderMAN napisał:

Pamiętaj by użyć odpowiedniego smaru do gwintów!

Jaki to jest odpowiedni? A jak się zwykłego użyje co sie może stać

Opublikowano

Czyli taki aby gwint w ramie się nie zapiekł z miską, po to są smary anty zapieczeniowe, shimano ma takie w ofercie, Finish line też, ale i chyba miedziany też może być. Zwykły smar z czasem może stracić swoje właściwości i się zapiec w mufie miska choć to tylko wtedy gdy się długo suportu nie wykręca i nie sprawdza. Możesz dać zwykły i raczej nic nie się nie powinno stać. 10 razy lepiej dać jakikolwiek smar niż go nie dać wcale :)

Opublikowano

A jak wd tam psikne żeby wleciało do środka czy to pomoże bo aktualnie nie mam w domu klucza do suportu.

Opublikowano

nie bardzo to pomoże chcesz to próbuj, każdemu komu skrzypi suport po prostu go rozbiera, najsensowniejsze jest zdemontowanie i montaż na nowo :)

Opublikowano
2 godziny temu, Wojt1235 napisał:

A jak wd tam psikne żeby wleciało do środka czy to pomoże

Na chwile... WD nie jest smarem.

Opublikowano

A wręcz przeciwnie, on wypłukuje smar, to środek penetracyjny nie smarujący :)

Opublikowano
19 godzin temu, Adrianno21 napisał:

Siemaneczko, nie moge ostatnio spać po nocach przez strzelajacy suport. 

Odechciewa się człowiekowi jeździć na rowerku, ogólnie dramat.

A teraz tak poważniej troszkę, rower ma 600km przejechane. Pewnego razu zaczął strzelac suport ht 2 (race face team) standardowe objawy naciskanie mocniej na pedał, strzela.

Kupilem klucz... trzeba zrobić przegląd i przesmarować, jak sie okazało marnej jakości ktory zdarł suport.

Następnego dnia kupiłem w pobliskim sklepie rowerowym suport shimano mt800 i nowy dobrej jakości klucz.

Suport zamontowałem który tak głośno nie strzela lecz nadal są trzaski.

Ponownie 2 razy go wykrecalem czyscilem sam suport, mufe oraz smarowalem smarem shimano grease.

Nic te zabiegi nie pomagały, jestem już bez pomysłów wiec zwracam się do Was o pomoc, radę 

Dodaje filmik na którym są słyszalne trzaski

https://youtu.be/CW94PD6tlAo

Ps: pedaly to nie strzelaja bo po nacisniecie na same ramie korby też są trzaski

Na moje, masz po prostu niedokręcone miski. Weź ten klucz i z czuciem...:)

Opublikowano

Też tak może być, z tym że Kolega nie ma klucza :D 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, jarovit napisał:

Na moje, masz po prostu niedokręcone miski. Weź ten klucz i z czuciem...:)

Tez tak myslalem lecz powiem ze troszkę tam siły w łapce mam, na moje lekko tego nie dokręcałem a nie chcę urwać czegoś tam. 

Myślałam już by kupić klucz dynametryczny i dokrecic nim 🤔

ps: miski suportu nie wkrecaja mi sie lekko do samego konca. W 70% wkreconej miski musze juz wspomoc sie kluczem, nie duzo lecz jest taka koniecznosc

Edytowane przez Adrianno21
Opublikowano

Powiem Wam że i mnie strzela (*"@$#)
Suport szosowy HT2
Chrobotał. Zaczął strzelać. Kupiłem nowy. Wymieniłem. Cisza przez dwa dni i zaczęło strzelać. Ok mój błąd. Śrubki lewego ramienia korby się poluzowały. Domręciłem. Jest ok, do czasu kiedy ni cisnę podjazdu na stojąco. Dziś rozebrałem, wyczyściłem, sprawdziłem czy miski dobrze siedzą i poskładałem od nowa. Nigdzie nie ma nawet ziarenka piasku. Zobaczymy czy pomoże...

Opublikowano

Trochę offtop, ale jeśli coś Wam strzela to sprawdźcie też najmniej prawdopodobne miejsca - u mnie po jakichś 10h na stojaku serwisowym, kilkunastu filmikach na Youtubie, zakupie klucza dynamometrycznego i nauce zdejmowania korby... winowajcą trzasków okazał się hak przerzutki, który wymagał wyczyszczenia i zamontowania z odrobiną smaru. Od tego czasu panuje błoga cisza ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano

U mnie sprawa wyjaśniona, winny był łańcuch.

Fizycznie wszystko z nim okey, nie wyciągnięty, spinka zmieniona a jednak cyka.

Opublikowano

Daj po jednej kropli na ogniwo Brunox Top Kett  lub coś podobnego. Pokręć korbami, żeby się rozprowadził. Wytrzyj suchą szmatką łańcuch, od zewnętrznych stron.