Skocz do zawartości

Uszkodzenie obreczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc

Po wczorajszej wycieczce na srebrna gore, kolega dzisiaj rano odkryl ze po lekkiej wywrotce ma uszkodzona obrecz i zeszło mu cale powietrze z opony.

Obrecz jest alluminiowa. Doradzilem mu albo jazde na detce i sprawdzenie jak obrecz bedzie sie zachowywała. Co o tym sadzicie? Czy obrecz odrazu do wymiany bez kabinacji?

received_301999057369960.jpeg
Opublikowano

Już samo zadawanie pytań, gdy widać pęknięcie obręczy przy nyplu, to kombinacja..

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Szprycha za chwilę wyrwie się z nyplem. Ja bym nie ryzykowała jazdy na tej obręczy.

Opublikowano

Wlasnie zauwazylismy to pekniecie.  Bardziej chodzilo mi o wyszczerbienie przy rancie opony. Obrecz w smietnik. Dzieki za odzew

Opublikowano

Jak nić obręcz na złom, trzeba kupić nową.

Opublikowano
7 godzin temu, Kkaaeell napisał:

Co o tym sadzicie? Czy obrecz odrazu do wymiany bez kabinacji? 

Ja bym kombinował zwłaszcza , ze to jest tylko jedna szprycha,. Nie raz dojeżdżałem obręcz 36, czy też 32h do końca bez jednej szprychy odpowiednio centrując koło. Nypel nie wylazł pękniecie jest z boku od uderzenia właśnie od strony gdzie doszło do pękniecia, zatem można też to miejsce odpowiednio wzmocnić dając do środka wstawkę i mieć komplet szprych. Jazda oczywiście już tylko na dętce.

Opublikowano

Jeśli to tańsza obręcz i jest katowana, to siły nie równo się rozkładają i mogą wtedy szprychy pękać jedne za drugą, w najgorszym wypadku kilka na raz i może zrobić się nieciekawie zwłaszcza jeśli to koło z roweru do skakania czy innego świrowania.

Opublikowano

Podłącze się do tematu żeby nie zakładać nowego o podobnej treści.

Czy te ślady na obręczach to pęknięcie na łączeniu obręczy 

IMG_20190611_165311.jpg IMG_20190611_165352.jpg IMG_20190611_165414.jpg
Opublikowano

To miejsce łączenia obręczy, w dobrych obręczach jest spawane i szlifowane na gładko :)

Opublikowano

Ok czyli się nie rozlazło bo już miałem obawy że będę musiał kupić nowe

Opublikowano

Też mam tak samo w tanich obręczach Euroline. Ostatnio wymieniałem opony i sprawdziłem miejsce łączenia. Trzyma dobrze ino faktycznie nieciekawie wygląda.