szaro Opublikowano 20 Czerwca 2020 Opublikowano 20 Czerwca 2020 siema, mam pytanie Szukam roweru ktory bedzie wygodny w poruszaniu sie po szlakach, zjazdy również ale na spokojnie bez skakania szalonego, single typu glacensis, ale częściej szlaki jak w jakuszycach ale tez wyjazd na sniezke. Budżet to chyba maks 9 brutto na fv. mam 180 cm, juz prawie wczoraj kupiłem rower, ale uznałem ze moze jednak przemyśle to wszystko i posłucham mądrzejszych. sprzedawcy w sklepach mowią to co powinni, czyli zawsze to co oni oferuja jest kocur. Rabaty o ktorych mozna wyczytać na forach, ze z buta sie dostaje 10,15 % to troche mit. Z racji Covidu sklepy nie maja nowych dostaw bo fabryki postawały i nowe rowery to bede na przelomie września...znajomy ktory ma sklep potwierdzał mi to samo, wiec niechętnie dają zniżki. Udało mi sie na szczęście ogarnac jakies przez znajomych i ..nie wiem co wybrać : 1. https://www.bikester.pl/focus-jam-67-nine-29-magic-black-matte-1061921.html moge go mieć za 7500, tyle ze rama M. 2.https://rower.com.pl/merida-one-forty-600--2079278 za 8500 rama L i siedział sie spoko. ma grube koła fajnie sie na nich podjeżdża bo jeździłem na takich w meridzieelektryku HT. 3. https://bbike.pl/rowery-trail/375-4050-cannondale-habit-5-2020.html#/47-rozmiar_ramy-l za 9000. Jaka jest różnica (procz wyglądu ) w tym dumperze a tymi pionowym ?? Pytanie pewnie bardzo grupie : czy odczuwa sie różnice w usadowieniu dumpera? 4. Scott Spark 960 bodajże . Niestety nie ma go nikt we Wroclawiu na stanie i nie wiadomo kiedy by mogl byc. on katalog 8999 bodajże 5.Giant Trance - We Wroclawiu (bo tam w salonie bylem) nie maja na stanie mojego rozmiaru. Cena katalogowa nie dają rabatów zadnych, przynajmniej ja nie dostalem. 6. NS - siedziałem na Snabie i byl bardzo bardzo spoko. Niestety z 10999 dostalem rabat na 10 000 a to dla mnie juz jednak za duża kwota. ;/ jakbym dostał go za 9 to bym chyba kupił na miejscu. I nie wiem na co sie zdecydować. nie moglem pojeździć na rowerach po górce czy cos bo na zewnątrz leje i leje. Moze mi ktos cokolwiek podpowie procz tego ze kazdy i tak indywidualnie musi dopasować rower Trance i NS najbardziej mi sie podobają wizualnie. do Habita poki co sie przekonuje przez tego dumpera. Merida wizualnie mi podchodzi najmniej. Focus jakby był w rozmiarze L to bym go kupil. ale L dopiero w październiku, a M wydaje mi sie „nie optymalna” a z racji ze dla mnie wydaje duzo hajsu, naprawde chcialbym rower z ktorego bede zadowolony w 100%. Ktoś pomoże? każda sugestia, bardzo mile widziana. (do tej pory jezdne na HT Trek x-caliber 7 29, pozycja i jazda na nim bdb, podjazdy tez bardzo miłe)
daniel33mc@wp.pl Opublikowano 20 Czerwca 2020 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Kolego targuj się jak w jednym nie chcą dac idź do innego . Kupujesz rower za duża kase to jak ci z 5%,10% rabatu dadzą to jakoś przeżyją. Ja w Treku dostałem teraz 20% rabatu.
PiotrekGT Opublikowano 20 Czerwca 2020 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Ja odpuścił bym od razh meride i canondale. Focusa w za małej ramie też nie bierz. W ogole zadnego malego roweru, jeslk jesteś na granicy bierz ten wiekszy.
szaro Opublikowano 20 Czerwca 2020 Opublikowano 20 Czerwca 2020 dlaczego meride i canondale odpuścić ?Z jakich powodów?
komandosek Opublikowano 20 Czerwca 2020 Opublikowano 20 Czerwca 2020 (edytowane) 38 minut temu, szaro napisał: dlaczego meride i canondale odpuścić ?Z jakich powodów? Ja bym nie brał zadnego, chyba ze scott spark bo spark to rower do XC. Na Glacensisa, Uphill Śnieżka i Jakuszyce - rozumiem że wyzwania tam podobne więc trasy biegu piastów etc To w ogóle nie potrzebujesz roweru trailowego. Rower trailowy to takie kompromisowe enduro z funkcją podjeżdżania, na pewno nie rower na takie trasy jak wymieniłeś. Na takie interwałowe single najlepiej sprawdza się coś co podjeżdża dobrze, chcesz komfortu i bezpieczeństwa więcej to niech będzie full. Ale rower trailowy ze skokiem 130-150mm to absolutnie nie do wykorzystania tam. Scott Spark, Giant Anthem itp. W takich modelach bym szukał. No i w takim budżecie kupisz już coś sensownego do XC, trailowe amortyzatory kosztują więcej i za 9tys brutto bedzie ciężko budżet zamknąć - kupno roweru trailowego z uginaczem zamiast amortyzatora to też się mija z celem. Rower nie będzie wybierał małych nierówności a te są najbardziej męczące. Edytowane 20 Czerwca 2020 przez komandosek
szaro Opublikowano 20 Czerwca 2020 Opublikowano 20 Czerwca 2020 dzieki za podpowiedz, ogolnie chodzi o zdobywanie górek nieważne jaka trasa, ale do bike parku pozjezdzac tez bym sie wybrał. czy procz Scotta cos jeszcze bys zaproponował rozważyć? scott we wroclawiu nie ma wszystkich modeli dostępnych i nie wiadomo kiedy beda czyli rower ktorego szukam to XC ?
komandosek Opublikowano 20 Czerwca 2020 Opublikowano 20 Czerwca 2020 (edytowane) Tak myślę. Jak chcesz mieć pewność - to przetestuj. Na srebrnej górze możesz wypożyczyć za stówkę(i 500zł kaucji) na dzień rower by sie przekonać czy trailowy rower to rzeczywiście to czego chcesz. Lepiej sprawdzić niż zgadywać bo budżet do wydania niemały. Nie musisz się od razu pchać na trudne trasy, pojedź trasę Red Line, A oraz wjedź podjazdem "Polak Potrafi" - to bardzo dobrze przygotowany singlowy podjazd. https://pmbike-experts.pl/centrum-rowerowe/ Kellys Thorx 10 - to będzie odpowiednik Gianta Trance, Focusa, NS Snabb.. Edytowane 20 Czerwca 2020 przez komandosek
szaro Opublikowano 20 Czerwca 2020 Opublikowano 20 Czerwca 2020 a co powiesz nt. tego roweru. :https://www.bike-skicenter.pl/gorskie/scott-rower-spark-960/201717993 czy lepiej celować w tego https://www.bike-skicenter.pl/gorskie/scott-rower-spark-950/201717990 no ale tutaj to mi brakuje $. to pytanie „czy warto” jest tak ciężkim kur@#a pytaniem...
komandosek Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Jak najbardziej warto bo lepsze zawieszenie, wyższa grupa napędu i lżejszy. Ja osobiście lubię rowery z decathlonu i bym polował. A Giant Anthem? Dziwne w ogole że rabatu nie dostałeś żadnego, jak sam byłem ostatnio w Giancie na Oporowskiej to mi proponowali 8% rabatu na Gianta Trance pod warunkiem zakupu za gotówkę. Może tam spróbuj co Ci opuszczą za Gianta Anthem 2? Co do decathlonu, to miałem na myśli ten : https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-900-s-29-id_8545706.html - tu musisz dzwonić do nich na infolinie i sie dowiedzieć kiedy będą bo schodza momentalnie. tu masz recenzję :
Ares Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 14 godzin temu, szaro napisał: Focus jakby był w rozmiarze L to bym go kupil. ale L dopiero w październiku, a M wydaje mi sie „nie optymalna” a z racji ze dla mnie wydaje duzo hajsu, naprawde chcialbym rower z ktorego bede zadowolony w 100%. Rozmiar M jest zazwyczaj do wzrostu 180 cm i ciut wyżej więc to "nie optymalne" warto być pewnym na 100%. Tym bardziej, że fajny rower z dobrą zawiechą za w sumie rewelacyjne pieniądze.
kaczy Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 16 godzin temu, szaro napisał: 1. https://www.bikester.pl/focus-jam-67-nine-29-magic-black-matte-1061921.html moge go mieć za 7500, tyle ze rama M. gdzie ten rower widziałeś w tych pieniądzach ? w jakim sklepie ?
szaro Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 dostalem taka zniżka w sklepie w ktorym ten rower jeszcze jest no wlasnie bylem w Giancie na mokronoskiej i z racji ze puste magazyny, to chcial mi dac rabat „symboliczny" 10% jak rower bedzie z przed roku i 20% jak bedzie z przed dwóch lat. Trafiłem na sprzedawcę nie na na właściciela sklepu. No ale i tak, maja tylko to co jest na stanie, Giant M ktory byl w fajnej cenie byl na mnie jednak za mały. Czyli ogólnie mówicie bym tego focusa dokladnie sprawdził raz jeszcze i dał mu szanse? nie chce caly czas dokladac po 500 zł i śrubować ceny rowery bo za chwile wyjdzie mi ze mnie stać na elektryka fula... Na jazdę XC, bo to chyba wyszło, szlaki turystyczne, szutry, single - lepszy bedzie Focus/Merida czy Scott? Uparcie trzymam sie meridy bo jeździłem tymi kołami ktore ma big forty i uwazam ze jeździło sie naprawde wygodnie komfortowo i rower płynął po drodze. tyle ze to byl big Nine elektryk, tak wiem, zaraz napiszecie ze to zmienia postaci rzeczy, tyle ze ja nim jeździłem praktycznie bez wspomagania i włączania baterii bo bylem z dziewczyna i musiałem trzymać energie w razie potrzeby. Porownam np do hibike elektryka fula ktory byl cienki i bez wspomagania jechalo sie ciezko, w meridzie - lekko, ale to moze wynika tez z różnicy w silnikach (niemniej jednak - elektryka jeszcze nie chce kupić :)) Z racji ze mam tego HT Treka chcialbym cos co da poczuć wygodę w podjeździe i zjedzie oraz zdobycie tego czego na HT nie dam rady. Giant mi sie bardzo podoba tez wizualnie, no ale w cenach detalicznych nie kupie i ch.
Ares Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Ta Merida to średnie koło, rower nie specjalnie z myślą o łatwiejszych trasach i pokonywaniu stromych podjazdów. Ten Focus biorąc pod uwagę kolo 29er zastosowanie powinien być rozmiarowo w porządku. Jak kupisz za długi to znowu podjazdy już tak nie pójdą jak na krótszym rowerze. Dłuższy można kupić z ryzykiem ale na nieco odwrotne zastosowanie. Bez wykluczenia go na 100% nie kupił bym niczego innego. Jest zbyt dobry i zbyt świetnie wyposażony by nie będąc pewnym z niego rezygnować.
komandosek Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 (edytowane) No to nie zdobędziesz niczego nowego na glacensis po przesiadce na rower trailowy. Tam to trzeba przede wszystkim mocnej nogi. Ja wiem że niektórzy trochę w głowach mieszają, razem z samym Szajbajkiem który na Glacensis rozpływał się nad myk mykiem Zamiast tego lepiej się udać na porządny kurs doszkalający - http://bikeszkola.pl/ lokalnie i pod nosem masz tańsze szkolenia niż Pomba a Mariusz jest zawodnikiem Enduro World Series i generalnie zna się na tym czego uczy Edytowane 21 Czerwca 2020 przez komandosek
szaro Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 te szkolenia widzialem, tylko czas mnie ogranicza ale na pewno skorzystam. Jesli chodzi o moc w nogach, to jakas tam posiadam, musze po prostu z racji zdrowia przerzucić sie na rower z pilki w 100% dlatego pomysł z fullem no i tez dlatego ze jeździłem sparkiem i bylo bardzo milo, tak samo jak zjazdy bo na treku moim fajnie sie podjeżdża do Gory ale zjazd juz gorzej, pomijając korzenie czy nierówności. Trasy typu sueprflow trial z rychlebskich to mi leżą. ale mowisz ze te kursy polecasz? nawet ten najtańszy jednodniowy? Merida średnie kolo ale nie czulem tego w ogóle. Focus przekonuje mnie prawie wszystkim....gdyby nie nutka niepewności zasiana przez pare osob przed zakupem to by nie bylo tematu. No ale powstał przez co mam duża zagadkę. Uwazam ze ten focus w rozmiarze M byl na styk lub za maly, jakbym siedział na jak treku to by bylo po zabawia, ale mialem wrażenie ze siedzę na małym bmx - bo na tym wyrosłem.
komandosek Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 @szaro to tez jest dobra opcja : https://kross.eu/pl/rowery/gorskie/mtb-xc-full/earth-2-0-szary-pomaranczowy-polysk
szaro Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 1 godzinę temu, komandosek napisał: @szaro to tez jest dobra opcja : https://kross.eu/pl/rowery/gorskie/mtb-xc-full/earth-2-0-szary-pomaranczowy-polysk obawiam sie ze ciezko bedzie przymierzyć. zobaczyłem gdzie strona podaje, ze we Wro mozna ten rower zobaczyć i wymienia kilka sklepów w których bylem w sobote, a tam Krossa ani widu ani słychu. to jest dzis największy problem - nikłą dostępność a co powiesz sam o tym Cannondale ? on jest szytywny dość, sprzętowo tylko hamulce niedługo do wymiany. Cisne tak na niego bo moga mi go sciagnac z Czech w ciagu paru dni. bazowanie na stronach internetowych nic nie daje bo trzeba przyjechać do sklepu a tam okazuje sie ze maja tylko ile maja na stanie, nowe zamówienia realizuje na wrzesień październik czyli po sezonie, a ja rower chce kupic do konca miesiąca ;/
komandosek Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 23 minuty temu, szaro napisał: obawiam sie ze ciezko bedzie przymierzyć. zobaczyłem gdzie strona podaje, ze we Wro mozna ten rower zobaczyć i wymienia kilka sklepów w których bylem w sobote, a tam Krossa ani widu ani słychu. to jest dzis największy problem - nikłą dostępność a co powiesz sam o tym Cannondale ? on jest szytywny dość, sprzętowo tylko hamulce niedługo do wymiany. Cisne tak na niego bo moga mi go sciagnac z Czech w ciagu paru dni. bazowanie na stronach internetowych nic nie daje bo trzeba przyjechać do sklepu a tam okazuje sie ze maja tylko ile maja na stanie, nowe zamówienia realizuje na wrzesień październik czyli po sezonie, a ja rower chce kupic do konca miesiąca ;/ wiesz tak na prawde to najważniejsze by kupić i jezdzić. Jak miałbyś do września tylko ogłoszenia przeglądać to opcja najgorsza z najgorszych. Zawsze mozesz przedzwonić do Krossa i dowiedzieć się gdzie faktycznie rower stoi. Cannondale - chodzi Ci o ten? https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2020-gorskie/trail/habit/habit-5 Ja bym nie brał bo testowałem ten amortyzator i strasznie słabo wybiera małe nierówności. To najtańszy, można powiedzieć pozagrupowy amortyzator do enduro od rock shox. https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2020-gorskie/xc-race/scalpel_si/scalpel-si-6 Tego bym brał- Reba działa o niebo lepiej A tu masz trasy idealną pod ten rower i dość blisko bo Złotoryja. W następny weekend będę tam nie wiem już który minimum piąty raz w tym roku, tak mnie te single urzekły
szaro Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 tak chodzilo mi o habita 5 skalpela nie ma dostępnego wiec raczej nie bedzie na ten sezon do kupienia ;/ to słabo, bo w sumie habit mi siada najbardziej chyba. dales mi do myślenia. moze sprobuje z Giantem gdzies po polsce go znaleźć.a z Krossa ten Moon ??
Raptor Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 prawdę mówiąc to z rowerami przez covid jest niezłe bagno. W tym roku nic nie idzie wyszarpać. Teraz to tylko leżaki magazynowe lub zwykłe tanie rowery.
szaro Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 no niestety masz racje, popyt na rower duzy podaż mała to nie chca dawać rabatów ;/
mr.glm Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 W podobnej/granicznej cenie jest Trek Fuel EX5 nad którym się sam mocno zastanawiam... Obecnie jeżdżę na Fuel 70 sprzed...16 lat 😊 I chyba pora pójść do przodu?
Kkaaeell Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 11 godzin temu, komandosek napisał: 1x10 Nowe napędy 1x10 mają dość fajna rozpiętość przełożeń. Wiadomo są dziury na kasecie ale dla ludzi chcących "tylko" wjechać na górę nada się bardzo dobrze.
komandosek Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 (edytowane) ten ma 11-42 co przy 15kilogramowym rowerze i kołach 29 o szerokości 2.60 zaowocuję srogą przeprawą na podjazdach. No i 1x10 w rowerze za katalogowe 9400... Ja ten rower w ofercie rozumiem tak, że musi tam być by kupujący miał z czym porównać ten droższy i lepszy Kupujący musi mieć z czym porównać ten droższy z oferty Edytowane 22 Czerwca 2020 przez komandosek
Rekomendowane odpowiedzi