Skocz do zawartości

DH/Enduro/FR/Trail 7000 - 9999 zł

Ydzio
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przymierzam się do zakupu full'a do trial'u na Trójmiasto i okolice. Nie planuję wielkich skoków i "czarnych" singli, raczej dłuższe wycieczki po lasach i wzgórzach 30-60km w stylu góra/dół z przewyższeniami 700-1500m.

Najbardziej podoba mi się https://www.merida-bikes.com/en/bike/535-921/one-twenty-9-600 , bo mogę ją kupić za 8.300, a rower wydaje się dobrze przemyślany z dobrym osprzętem (Sektor i Deluxe, cały osprzęt Sram NX).

Tylko pytanie czy rozmiar M czy L, bo z "kalkulatora" Meridy wychodzi L. Mam 179cm, przekrok 83cm, waga 74kg. Porównywałem geometrię do innych rowerów z tego segmentu (full'e 120-130mm) innych marek (np. Giant, Canyon, Rose, NS Bikes) i chyba też wychodzi, że w Meridzie powinno być L, ponieważ reach to 455, a ETT 614. W innych markach podobne rozmiary to M.

Będę wdzięczny za Wasze sugestie i opinie.

Opublikowano

Czary mary skocz bo dwa browary. Nikt nie jest wróżbita żeby określić który rozmiar będzie "lepszy". Każdy ma swoje preferencje. Ja np wolę większy rozmiar bo rower jest bardziej stabilny i lepiej się na nim czuje. Gorzej się na nim skacze niż na mniejszym rozmiarze

• Rozwiązanie
Opublikowano

Podsumowanie dotychczasowej dyskusji :

Kross Soil 2.0 - polecany przez forumowiczów,  koła 29 cali,  korzystna specyfikacja osprzętowa, w tym przedziale cenowym.

pol_pl_Kross-Soil-2-0-2020-Rower-gorski-29-Dozywotnia-Gwarancja-236224_2.thumb.jpg.9dc140a0dc28fd19b256d33d586675cd.jpg

Giant Trance 3 koła 27,5, amortyzacja ze sporym skokiem - przedni amortyzator : ROCKSHOX 35 Gold RL, skok 150mm, DebonAir. tylny amortyzator ROCKSHOX Deluxe Select, Trunnion Mount. Korzystne warunki gwarancyjne, dobry stosunek jakości do ceny.

giant-trance-3-343036-11.thumb.jpg.1fc78efe6febba7417487bff8e48f03f.jpg

Merida one-twenty 9.500 - według forumowiczów to korzystna propozycja, rozpoczynająca zadany przedział cenowy.

367156658_ONE-TWENTY9_500.thumb.jpg.36d2548f8b5cb2b9329eec0e1d2da6cf.jpg

Kross Moon 1.0  -  dobry stosunek jakości do ceny, koła 27,5, korzystne ENDURO w cenie do około 9 tyś zł. 

moon_1_0_green_graphite_matte.png.thumb.jpg.c783777799eee6eee9e7eefc1866b0b7.jpg

W dniu 21.09.2018 o 19:06, trollu napisał:

Koło 29 przy wzroście 180cm jest bdb wyborem. Kross na 2019 wypuszcza ścieżkowce na 29calach (w koncu) więc - warto się nimi zainteresować albo szukać okazji na stary (obecny 2018) rocznik. W/w soil widelec ma taki sobie, szukaj czegoś co ma goleń min 34mm.Giant ma sporo skoku, dobry zawias, gwarancję, teraz też wprowadza ścieżkowce na 29 kole. Fuel ex (ja mam 8 ) świetny ale 5 to wywalenie kasy w błoto (i to nie takie na singlu) - lichy osprzęt i brak sztycy regulowanej - w ścieżkowcu to obowiązkowa rzecz, inaczej nie wykorzystasz zupełnie potencjału jaki daje taki rower w zmiennym terenie. 

Z w/w giant chociaż ja bym szedł w nowe modele na 29 kole. Jak Trek to min Fuel 7

MY20Trance3_ColorB.jpg fuelex8_20_29458_a_primary_1.jpg
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.02.2021 o 17:04, lechu_b napisał:

Witam,

Przymierzam się do zakupu full'a do trial'u na Trójmiasto i okolice. Nie planuję wielkich skoków i "czarnych" singli, raczej dłuższe wycieczki po lasach i wzgórzach 30-60km w stylu góra/dół z przewyższeniami 700-1500m.

Najbardziej podoba mi się https://www.merida-bikes.com/en/bike/535-921/one-twenty-9-600 , bo mogę ją kupić za 8.300, a rower wydaje się dobrze przemyślany z dobrym osprzętem (Sektor i Deluxe, cały osprzęt Sram NX).

Tylko pytanie czy rozmiar M czy L, bo z "kalkulatora" Meridy wychodzi L. Mam 179cm, przekrok 83cm, waga 74kg. Porównywałem geometrię do innych rowerów z tego segmentu (full'e 120-130mm) innych marek (np. Giant, Canyon, Rose, NS Bikes) i chyba też wychodzi, że w Meridzie powinno być L, ponieważ reach to 455, a ETT 614. W innych markach podobne rozmiary to M.

Będę wdzięczny za Wasze sugestie i opinie.

Reach to nie wszystko. Porównaj też wheelbase i chainstay. Im większe te dwa parametry tym bardziej stabilny rower ale trudniejszy w zakrętach i na hopach. Ja też jestem z Trójmiasta i nie wiem dlaczego się zastanawiasz nad tymi rzeczami. Jeżeli nie chcesz skakać to raczej brałbym dłuższy rower, ale przede wszystkim patrzyłbym na osprzęt. U nas krótszy jedynie przyda Ci się na smolnej i na Lodowcu ale te hopy są dość duże więc wątpie, żebyś chciał tam próbować swoich sił. Wszystkie trójmiejskie trasy poza tym zrobisz też i na hardtailu. 

W tej meridzie osprzęt jest taki se, na pewno hamulce i amor z czasem do wymiany na coś lepszego. Chociaż do takiej zwykłej jazdy wystarczy. 

Edytowane przez arturchory
Opublikowano
W dniu 18.03.2021 o 16:22, arturchory napisał:

Reach to nie wszystko. Porównaj też wheelbase i chainstay. Im większe te dwa parametry tym bardziej stabilny rower ale trudniejszy w zakrętach i na hopach. Ja też jestem z Trójmiasta i nie wiem dlaczego się zastanawiasz nad tymi rzeczami. Jeżeli nie chcesz skakać to raczej brałbym dłuższy rower, ale przede wszystkim patrzyłbym na osprzęt. U nas krótszy jedynie przyda Ci się na smolnej i na Lodowcu ale te hopy są dość duże więc wątpie, żebyś chciał tam próbować swoich sił. Wszystkie trójmiejskie trasy poza tym zrobisz też i na hardtailu. 

W tej meridzie osprzęt jest taki se, na pewno hamulce i amor z czasem do wymiany na coś lepszego. Chociaż do takiej zwykłej jazdy wystarczy. 

Dzięki za sugestie.

Postanowiłem zrobić "przymiarkę" i skoro nie było Meridy dostępnej w okolicy to udało się sprawdzić na żywo u Żuchlińskiego Scott Spark 940 i 960 w rozmiarach M i L, ponieważ mają bardzo zbliżone wymiary do One-Twenty. Już wiem, że rozmiar M będzie za mały przy tych wymiarach w Spark'u czy One-Twenty i że L będzie wygodniejsza i bardziej odpowiadała mojemu stylowi jazdy.

I zgadzam się, że wszystkie trasy trójmiejskie i okolic można zrobić na hardtail'u, a 70% nawet trekkingu z lepszymi oponami, bo już to zrobiłem :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 19.03.2021 o 20:26, lechu_b napisał:

Dzięki za sugestie.

Postanowiłem zrobić "przymiarkę" i skoro nie było Meridy dostępnej w okolicy to udało się sprawdzić na żywo u Żuchlińskiego Scott Spark 940 i 960 w rozmiarach M i L, ponieważ mają bardzo zbliżone wymiary do One-Twenty. Już wiem, że rozmiar M będzie za mały przy tych wymiarach w Spark'u czy One-Twenty i że L będzie wygodniejsza i bardziej odpowiadała mojemu stylowi jazdy.

I zgadzam się, że wszystkie trasy trójmiejskie i okolic można zrobić na hardtail'u, a 70% nawet trekkingu z lepszymi oponami, bo już to zrobiłem :)

No z tym trekkingiem i 70% to trochę popłynąłeś ;) . Zerknij trailforksa to znajdziesz trochę bardziej wymagających trasek, ale zgodzę, się że jakiś górskich wyrypów tu nie będzie.  

Opublikowano

Oczywiście te 30% to właśnie pozostałe konkretne trasy, a najlepiej przygotowane przez ekipę BigFoot Works 🙂

• Lubię to! 1
Opublikowano
Podsumowanie dotychczasowej dyskusji :

Kross Soil 2.0 - polecany przez forumowiczów,  koła 29 cali,  korzystna specyfikacja osprzętowa, w tym przedziale cenowym.

pol_pl_Kross-Soil-2-0-2020-Rower-gorski-29-Dozywotnia-Gwarancja-236224_2.thumb.jpg.9dc140a0dc28fd19b256d33d586675cd.jpg

Giant Trance 3 koła 27,5, amortyzacja ze sporym skokiem - przedni amortyzator : ROCKSHOX 35 Gold RL, skok 150mm, DebonAir. tylny amortyzator : ROCKSHOX Deluxe Select, Trunnion Mount. Korzystne warunki gwarancyjne, dobry stosunek jakości do ceny.

giant-trance-3-343036-11.thumb.jpg.1fc78efe6febba7417487bff8e48f03f.jpg

Merida one-twenty 9.500 - według forumowiczów to korzystna propozycja, rozpoczynająca zadany przedział cenowy.

367156658_ONE-TWENTY9_500.thumb.jpg.36d2548f8b5cb2b9329eec0e1d2da6cf.jpg

Kross Moon 1.0  -  dobry stosunek jakości do ceny, koła 27,5, korzystne ENDURO w cenie do około 9 tyś zł. 

moon_1_0_green_graphite_matte.png.thumb.jpg.c783777799eee6eee9e7eefc1866b0b7.jpg

MY20Trance3_ColorB.thumb.jpg.28f8ceb0054cff1ac552a81f189c5df4.jpgfuelex8_20_29458_a_primary_1.thumb.jpg.aa47466746db34ab61c2927ade6f59d9.jpg
A jak na ich tle wypada Canyon Neuron 6 2021?
Albo może lepiej kupić taniej Dartmoora Bluebirda lub Marina Rift Zone 1 i stopniowo wymieniać części na lepsze?

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Imo lepiej od razu wydać trochę więcej. Różnica w cenach osprzętu nie są aż tak duże jak przy ich wymianie na nowe. A jaka rama to już kwestia tego co Ci się podoba i opinii. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Imo lepiej od razu wydać trochę więcej. Różnica w cenach osprzętu nie są aż tak duże jak przy ich wymianie na nowe. A jaka rama to już kwestia tego co Ci się podoba i opinii. 
Too late.Wziąłem RZ1.To i tak mega progres u mnie, a z czasem, jak będą możliwości, powymieniam osprzęt na lepszy -przesiadam się z Meridy Matts Striker.

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 21.09.2018 o 15:28, Gość napisał:

Każda pliszka swój ogonek chwali, więc i ja się wypowiem. Posiadam Soila 2 i jestem z tego roweru bardzo zadowolona:

A im więcej na nim jeżdżę, tym bardziej zadowolona jestem :)

gdzie dostanę taki błotnik tylny ?