Skocz do zawartości

Jakie wybrac kolo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam rower Trek x-caliber 7 2019 i prawdopodobnie bede musila wymienic kolo chcialem samemu wycentrowac felge bo bila minimalnie max 1,5 milimetra no i tak nakręciłem, że koło lata na bolki z kazdej strony chcialem naprawic ale tylko pogorszyłem czy tylko po przez odkrecanie i dokrecanie nypli moglem uszkodzic obrecz tak, ze bedzie do wyrzucenia? Mozecie mi polecic jakies niedrogie kolo do ktorego bede mogl przerzucić kasete Shimano HG200, 11-36, 9-rzędowa i tarcze hamulcowe z Shimano MT200? Jak mi w serwisie nie naprawia to bede musial kupic nowe kolo. 

Pozdrawiam

Opublikowano

Kiedyś centrowałes koło
Po puścił bym wszystkie nyple i wycentrował bym od nowa na YouTube jest poradnik szajbajka jak centrowac koła

Opublikowano

Luzowalem probowalem ale tylko gorzej narobilem katastrofa kolo lata na boki mam dosyc poddaję sie ide jutro do serwisu ale boje sie, ze nie bedzie mozna naprawic tak wiec szukam jakieks alternatywy. 

Opublikowano (edytowane)

Ha! Miałem dobre chęci ale nie wyszło. Zrób tak jak napisałeś oddaj do serwisu i nie martw się wszystko będzie dobrze.

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano

Na drugi raz
Najlepiej mieć centrownice do centrowania kół, i robić to na spokojnie, ogladnij sobie filmiki i zobacz gdzie robisz błąd
Sądzę że za mocno dociagałeś nyple, z reguły pociąga się minimalnie np obrót nypla o 45 stopni
Tak jak pisali wyżej wszyscy oddaj do serwisu sądzę że na jakieś 40 zł będzie igła

Opublikowano

Dzieki za odpowiedzi, byłem w jednym to powiedzieli, ze tu takiej cenrty nie naprawia xd po pracy jeszcze pojade do innego a i jeszcze pytanie czy te kolo bedzie pasowalo do mojego roweru, kasety oraz tarczy. https://m.bikester.nl/mavic-crossride-fts-x-disc-wiel-29-intl-zwart-465575.html, mieszkam w NL, i jak mnie skasuja 50e za naprawe to chyba lepiej bedzie dolozyc 20e i kupic nowe tylko nie mam pojęcia jakie. 

Albo te https://m.bikester.nl/shimano-wh-mt500-29-disc-cl-clincher-qr-zwart-707801.html a i zeby opona tez pasowala. 

Opublikowano

Jest jakas roznica jak kolo zostanie mocno scetrowane podczas jazdy a tak jak w moim przypadku gdzie obrecz nie jest uszkodzona fizycznie tylko przez  scetrowanie dokracajac odkrecajac nyple  boje sie, ze jak mi naprawia te kolo szybko wroci do osemki i znow wydatek

?? 

Dlatego chyba w PL sobie naprawie, bo po centrowanu sie ulozy i cos napewno sie scentruje i znow bede musial do serwisu a tu sa koszta spore lepiej bedzie nowe kolo zakupic tylko bladego pojecia nie mam jakie bedsie pasowalo do kasty opony tarczy i ramy. 

Opublikowano

Witam aerdecznie z koem w 3 serwisach bylem i nie moga naprawic mam talent xd mam opcje do kupienia kolo od Cannondale Lefty z piasta sram x9 ziomek pisze, ze bedzie pasowac tylko trzeba dokupic sztuwna os 13,5cm, czy to przejdzie?? 

$_84.JPG $_84 (1).JPG

Sorki za błędy w pisowni. 

Opublikowano

Czy każdą piaste 148 idzie skonwertowac do 141??