Slick Tires Opublikowano 6 Czerwca 2019 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Witam, oswieccie mnie czy mam racje, po dwoch wypadach w gory spadla sila hamowania, wczesniej hamujac na plaskiej drodze bez problemu rower robil stoppie, teraz bez szans, klamka hamulcowa lapie wyczuwalnie glebiej tzn trzeba wiecej wcisnac by hamowala, do tego zauwazylem iz zwiekszyla sie odleglosc pomiedzy tarcza a klockiem, no ale przeciez podobno hydro tarcze posiadaja auto regulacje ktora dociska klocki do tarczy wraz z postepujacym zuzyciem? Prawie napewno nie jest to problem zapowietrzenia sie poniewaz klamka zawsze lapie od razu nie tak jak widzialem ze trzeba najpierw podpompowac by hamowac, rozumie ze by bylo jak dawniej musze... dolac? plynu hamulcowego by dystans tarcza klocek byl mniejszy czy moze lepiej od razu wymienic klocki na metaliczne (waze 100 kg wiec nie bedzie problemem to ze trzeba je rozgrzac)
Kruk Opublikowano 6 Czerwca 2019 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Siemka. Jeśli długo zjeżdżałeś i dużo hamowałeś to możliwe że dużo okładziny z klocka zjechałeś i teraz tłoczki muszą to nadrobić. Nie wiem jak jest w sramach ale w shimano od razu klamka do pompuje olej jeśli tłoczki są za daleko i klamka za daleko wchodzi. Możliwe że za mało oleju jest w układzie, przykręć strzykawki i dolej oleju. Jak tego nie potrafisz oddaj do serwisu.
Slick Tires Opublikowano 6 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2019 no powiem ze hample naprawde dostaly po tylku, wczoraj x3 twister poniedzialek rock and rolla twister oraz zjazdy na szlakach dla pieszych.... chyba zrobie tak ze wymienie na metaliki, wolniej sie zuzywaja hamuja lepiej po rozgrzaniu, czyli wtedy kiedy sa najbardziej potrzebne, na single track'u z srednim spadkiem 6,5% nie mowcie mi ze z powodu zuzycia klockow musze uzupelniac plyn.... jakies nieporozumienie.... tak wyglada przerwa klocek tarcza klocek gdy byly nowe to ta przerwa byla ledwo widoczna a sie tak zapytam czy nie wystarczyloby dokrecenie tego przewodu hamulcowego? skroce w ten sposob nieznacznie przewod wiec tyle samo plynu bedzie musialo zajac mniejsza powierzchnie co docisnie klocki blizej tarczy...
Kruk Opublikowano 6 Czerwca 2019 Opublikowano 6 Czerwca 2019 (edytowane) Ja w swoich heblach mam jeszcze mniejszą szczelinę, ledwo co światło przechodzi. A co chcesz w nich dokręcać? na przewodzie masz śrubę którą dociska i rozpiera oliwkę w środku zacisku, tam się nic nie robi jak idzie o kompresje oleju w układzie W sramach tych wyżej jak tych: Jest chyba pokrętło dzięki któremu można sprężyć olej w klamce ale nie jestem pewny. Jeśli prześwit między klockami a tarczą jest okey to zapowietrzył się układ po prostu, od przegrzania od zjazdów, bo co innego? Edytowane 6 Czerwca 2019 przez Kruk
Slick Tires Opublikowano 6 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2019 no wlasnie jak hampel byl nowy to szczelina byla ledwo ledwo widoczna... nie ma zadnych objawow zapowietrzenia, hample zawsze hamuja od razu, z ta sama sila, czyli jest to mozliwe ze plyn hamulcowy po prostu... wyparowal ? przyznam ze hampel naprawde oberwal, cieplo 25 stopni a ja na zejzdzie co chwila mocno hamowalem a nie wiem chyba od razu zaopatrze sie w metaliki, jak je zjade do takiego poziomu jak teraz to juz pewnie takze i plyn bedzie do wymiany, podobno co rok sie zmienia
Kruk Opublikowano 6 Czerwca 2019 Opublikowano 6 Czerwca 2019 DOT w Sramach jest na serio kapryśny, nie wiem czy to możliwe by wyparował, jeśli hamujesz dobrze to raczej nie ma wycieku gdzieś. Dla mnie bez dolania oleju nie ma szans aby klamka tak nie wpadała. Metaliki na pewno lepiej sobie radzą z ciągłym hamowaniem i do hamowywaniem z góry nie mniej ciepło też układ pochłania. Dolej oleju do klamki i zobaczysz czy są bąble powietrza czy nie, czy klamka będzie mieć mniejszy skok czy nie, tak to będziemy gdybać
Rekomendowane odpowiedzi