hubsonk Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Siema SzajBajki, chciałem się Was zapytać jakie macie sposoby na czyszczenie całego napędu? Używacie tego typu urządzeń: http://www.kross.pl/pl/akcesoria/akcesoria-rowerowe/chemia-rowerowa/clean-box ? Daje to zadowalający efekt? Do tej pory czyściłem zwykłą szmatką i zawsze jakieś małe drobinki piasku i innego brudu zostały na łańcuchu czy kasecie, a chciałbym się tego całkowicie pozbyć. Macie jakieś sprawdzone sposoby?
pawel2208 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Rozkuwasz łańcuch jak nie masz spinki, wlewasz do słoika rozpuszczalnik, wrzucasz tam łańcuch, szejkujesz, wyjmujesz łańcuch, wycierasz go i suszysz. Później zakładasz ponownie używając spinki, smarujesz i masz czyściutki napęd jak nie zapomnisz i wyczyszczeniu korby i kasety.
Xavierrr Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Niedawno wypróbowałem piankę do czyszczenia Fenwicks, jestem bardzo zadowolony z wyników. Najpierw umyłem rower ciepłą woda z płynem do naczyń, następnie pianka na kasetę i łańcuch. Trochę kręcenia napędem z jednoczesna zmiana biegów i przetarcie łańcucha gąbka. Jako ze napęd był dawno nie czyszczony to dodatkowo zdjąłem tylne kolo i jeszcze raz piankę na kasetę i szorowanie szczotka z długim włosiem i końcowe płukanie z osuszaniem i przetarcie kasety szmatka. Efekt końcowy super, cały napęd czyściutki, kaseta wygląda jak nowa (nie licząc śladów zużycia trybów)
Robak88 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Osobiście nie rozpinam łańcucha, nawet spinki nie mam. Kiedyś tak, szejkowałem. Używam środek do mycia silników K2 Akra i rower na myjnie i brud schodzi bardzo ładnie. Jeżeli chcę się pobawić i aby łańcuch był idealnie czysty to używam szczotki do czyszczenia Finish Line (http://www.finishlineusa.com/products/cleaning-tools/grunge-brush). Nawet to SzajBajk pokazywał w jednym ze swoich filmików. Jest z tym trochę zabawy, aby efekt mnie w pełni zadowala.
Gość Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 też polecam plyn k2 acra , dobrze czyści kasetę , zębatki korby i tarczę hamulcowe.
hubsonk Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Coś mi się kiedyś obiło o uszy, że nie jest zbytnio polecane robienie szejka, ale może mi się wydaje dzięki za rady
GrochowaMTB Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Według mnie szejk tak wyjałowi łańcuch, że trudno w warunkach domowych będzie go nasmarować aby dobrze to chodziło. Miałem wrażenie, że po szejku łańcuch działa daleko od tego jak było w oryginale. Ja raz na jakiś czas czyszczę maszynką i specjalnym płynem potem smaruję, kręcę, smaruję, kręcę i do sucha. Myślę, że jak ktoś uprze się na szejka to musi po prostu przyłożyć się do smarowania. 1
Pomidorczyk Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Również korzystam i polecam K2 Akra do mycia silników. Świetnie rozpuszcza wszelkie brudy, smary i oleje. W miare przyjemnie pachnie i podobno jest biodegradowalny . Kosztuje bodajże w granicach 12 zł za 700ml. Spryskuje napęd, doczyszczam pędzelkiem, spłukuje delikatnie wodą, susze i smaruje "na świeżo". Niejednokrotnie służy mi też do mycia rąk zabrudzonych mocno smarem po dłubaniu przy moich 4 kółkach.
Andrzej Sawicki Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Mała szczotka z twardym plastikowym włosiem zdejmie większość brudu bez rozbierania całości. Od biedy działa stara szczoteczka do zębów, choć wszyscy się z tego nabijają. Przykładamy do łańcucha w okolicy przerzutki, dociskamy mocno pod różnymi kątami i kręcimy korbą do tyłu. To samo wyspecjalizowane urządzenie zbierze brud z kółek i zębatek. Potem nasmarować olejkiem, nawet zwykłym wazelinowym, wytrzeć nadmiar (dopiero tutaj przydaje się szmatka albo papierowy ręcznik) i pozamiatane. Wszystkie większe operacje poprawią nam może samopoczucie, ale nie wpłyną istotnie na stan napędu. Właśnie wymieniam tak traktowany łańcuch po zrobieniu 10 tys. km przez las.
Rekomendowane odpowiedzi