psu Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Zastanawiam się nad jedną rzeczą, i chcę spytać bo nie mam doświadczenia. Posiadam koła 29 cali, szerokość obręczy to 23 mm. Jakie najmniejsze / największe opony jestem w stanie założyć? Czy do kół 29' pasują opony szosowe, trekingowe 700C? Jakie zasady tym wszystkim kierują? Chciałbym dodać mojemu rowerowi trochę uniwersalności tzn zmieniać jego charakterystykę poprzez zmianę opon w zależności od rodzaju nawierzchni. Proszę kogoś z doświadczeniem o wyjaśnienie tematu Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Myślę że ten materiał może wyczerpująco udzielić Ci odpowiedzi na wszelkie pytania w tym temacie: https://roweroweporady.pl/jaka-opona-do-obreczy/ Odnośnik do komentarza
Andrzej Sawicki Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Opony trekkingowe jakiego rozmiaru? To ma znaczenie, bo nie mogą być węższe niż obręcz. Dobre rozeznanie daje tabelka DT Swiss, która dodatkowo zawiera zalecane maksymalne ciśnienie (ważne przy grubszych oponach): https://www.dtswiss.com/Resources/Tech-PDF/Tire_Pressure_Dimension.pdf 1 Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 (edytowane) 4 godziny temu, psu napisał: Zastanawiam się nad jedną rzeczą, i chcę spytać bo nie mam doświadczenia. Posiadam koła 29 cali, szerokość obręczy to 23 mm. Jakie najmniejsze / największe opony jestem w stanie założyć? Czy do kół 29' pasują opony szosowe, trekingowe 700C? Jakie zasady tym wszystkim kierują? Chciałbym dodać mojemu rowerowi trochę uniwersalności tzn zmieniać jego charakterystykę poprzez zmianę opon w zależności od rodzaju nawierzchni. Proszę kogoś z doświadczeniem o wyjaśnienie tematu Najmniejszą szerokośc opony jaką możesz zastosować przy 23 mm obręczy to 37, a maksymalną 62. Trekkingowe i nawet modne ostatnio przełajowe (choć nie widze różnicy z trekkingowymi) też będą pasowały pod warunkiem, że będzie to będzie wielkość z oznaczeniem C np. 700-37C,bo teoretycznie średnica wewnętrzna takiej opony odpowiana oponie 622(są jeszcze A odpowiada średnicy wewnętrznej 635mm i B-średnica wewnętrzna 630),bo to odpowiada rozmiarowi wewnętrznemu opony 29 cali 622. Podobnie jest z szosowymi tj. muszą mieć oznaczenie np. 700-37C Edytowane 19 Maja 2017 przez Franz Mauer 1 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 @Franz Mauer Cytat (choć nie widze różnicy z trekkingowymi) Zwróć uwagę na oplot i wagę opony trekingowej a przełajowej jest spora różnica w tej kwestii. Przełajowe są po prostu sporo lżejsze (zwłaszcza wersje zwijane), a opony przeznaczone do ścigania są też znacznie wytrzymalsze. Opony typowo przełajowe / cyclocrossowe posiadają agresywniejszy bieżnik, który lepiej się sprawdzi podczas ścigania w terenie. Na zawodach przełajowych najszersza opona jaka jest dopuszczona do ścigania się to 33 mm, przykładowo na 35 mm już nie wystartujesz. Opony Trekingowe są zazwyczaj też szersze 35-38 mm Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 1 minutę temu, Kufir napisał: @Franz Mauer Zwróć uwagę na oplot i wagę opony trekingowej a przełajowej jest spora różnica w tej kwestii. Przełajowe są po prostu sporo lżejsze (zwłaszcza wersje zwijane), a opony przeznaczone do ścigania są też znacznie wytrzymalsze. Opony typowo przełajowe / cyclocrossowe posiadają agresywniejszy bieżnik, który lepiej się sprawdzi podczas ścigania w terenie. Na zawodach przełajowych najszersza opona jaka jest dopuszczona do ścigania się to 33 mm, przykładowo na 35 mm już nie wystartujesz. Opony Trekingowe są zazwyczaj też szersze 35-38 mm Dzięki za wyjaśnienie, ale napisałem lakonicznie Odnośnik do komentarza
psu Opublikowano 19 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Dzięki wszystkim za wyjaśnienie! Widzę, że mam duże możliwości i rower można dość uniwersalnie przystosować. Wychodzi na to iż warto czytać naklejki na obręczy. Odnalazłem je gdzieś w pudełku i to co tam było: ETRTO rim size 622 x 23C ETRTO recomended tire section width: 37mm - 62mm Inner rim width: 23C zgadza się z tym co piszecie. @Franz Mauer dokładnie takie wymiary jakie podałeś pasują do moich kół. Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Cała przyjemność po mojej stronie Odnośnik do komentarza
Miloszs Opublikowano 16 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 Wiecie może czy w przypadku szytek tak samo się dobiera szerokość obręczy jak w oponach? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi