szczyanski Opublikowano 3 Czerwca 2019 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Cześć! Mam zeszłorocznego BTwina Tribana 500 w domyślnej konfiguracji napędu (https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-500-id_8379069.html). Zależy mi na wymianie korby (nie tylko zębatek, całego mechanizmu), ewentualnie całego napędu z przodu. Pierwsze co przychodzi mi na myśl to grupa Claris R2030 (korba, przerzutka przednia, lewa klamkomanetka), bo tak samo jak obecny osprzęt jest 3x8 i wydaje mi się, że będzie działać bez problemu. Zwróciłem jednak uwagę także na grupę Tiagra R4703, w której korba jest trzyrzędowa, ale przeznaczona do 3x10. Czy korba, przednia przerzutka i lewa klamkomanetka z Tiagry będą jeździły bez problemu z kasetą 8-rzędową i przerzutką, którą tam mam? Dzięki temu mógłbym w przyszłości wymienić cały tylni napęd i mieć ostatecznie 3x10. Co jest lepszym rozwiązaniem w przypadku modernizacji tego roweru: Claris R2030 czy Tiagra R4703?
Kruk Opublikowano 3 Czerwca 2019 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Ja miałem 10 korbę SLX z napędem XT 9 rzędowy w tym łańcuchem 9 rzędowym i działało wszystko bardzo dobrze, ale czy 8 rzędowy łańcuch będzie działał dobrze na 10 korbie tego nie wiem. Co do przerzutki przedniej co masz w swoim tribanie to jeśli nowa korba będzie mieć te same stopniowanie to nie widzę problemu, jeśli zaś skok blatów na korbie będzie inny to może być problem w wyregulowaniu. Plus jest taki że jeśli zostajesz na 3 na to lewa klamkomanetka może zostać bo ciągi przednich przerzutek Shimano nie zmieniły się raczej od lat. Co jest lepsze...wiadomo 3 na 10 da o wiele lepsze możliwości doboru odpowiedniego biegu w tym kadencji, a i w przyszłości możesz sobie zrobić 2 na 10
Rekomendowane odpowiedzi