Skocz do zawartości

Przerzutka SLX RD-M662 9 rzędów ,a SLX RD-M670 10 rzędów.

Boczek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,chciałem zapytać o kompatybilność...

Mam zamontowany zestaw 9rzedowy SLX RD-M662 9 rzędów manetka, przerzutka, kaseta, z uwagi że moja obecna przerzutka dostała luz na kółkach 

muszę ją wymienić  ,i przy tej okazji pomyślałem o wymianie na nowszą, SLX RD-M670 10 rzędów...

Moje pytanie ,czy do manetki 9 rzędowej ,podejdzie przerzutka 10 rzędowa ?

8 godzin temu, Red napisał:

Nie podejdzie. W DynaSys jest kompletnie inna długość ciągniętej linki i nie jest kompatybilna wstecznie.

Co do luzów na kółkach przerzutki to można śmiało wymienić je na nowe. Polecam coś na łożyskach maszynowych. Na przykład te https://m.centrumrowerowe.pl/czesci/tylne-przerzutki-rowerowe/czesci-zamienne/p,kolka-do-przerzutki-uszczelniane-lozyska-tacx,658147.html

Da się zmodyfikować dynasys na 9... dość łatwo i bezboleśnie...

Dnia 11.04.2017 o 08:09, SpiderMAN napisał:

Dnia 19.05.2017 o 08:47, SpiderMAN napisał:

Da się zmodyfikować dynasys na 9... dość łatwo i bezboleśnie

No niby tak. W końcu każdy ma w domu manetki SRAM'a 9s lub pierwsze rzuty dziewieciorzędowej Acery. Sorry za sarkazm ale uważam że tego typu zabiegi usprawiedliwia jedynie uzasadniona chęć posiadania "sprzęgła" bo zmiana dla samej przerzutki jest bez sensu.

Dnia 20.05.2017 o 12:49, Red napisał:

No niby tak. W końcu każdy ma w domu manetki SRAM'a 9s lub pierwsze rzuty dziewieciorzędowej Acery. Sorry za sarkazm ale uważam że tego typu zabiegi usprawiedliwia jedynie uzasadniona chęć posiadania "sprzęgła" bo zmiana dla samej przerzutki jest bez sensu.

Czy tak bez sensu... no nie wiem,pytałem bo chciałem w przyszłości zmienić napęd z 9 na 10 .Chciałem zacząć od przerzutki ponieważ jest już na wykończeniu ,a potem dokupić manetkę i kasetę...

Jeśli miałbym specjalnie kupować manetki które dogadają się z przerzutką 10s w napędzie 9s to moim skromnym zdaniem jest to bez sensu. Lepiej zrobisz jak ta kasę przeznaczyć na już dedykowane manetki 10s i rozbierać do reszty napędu. 

• Pomógł 1

No nie tak,nie rozumiemy się... teraz chciałem wymienić tylko samą przerzutkę ,a gdzieś tak pod koniec sezonu jak mi padnie kaseta ,to wówczas bym wymienił jednocześnie manetkę i kasetę

Ale spoko nie będę cisnął na siłę ,kupię na razie same kółka ,a później jak by co to wymienię całość od razu ,powiedz tylko czy takie kółka będą pasować do mojej SLX RD-M662   http://allegro.pl/kolka-do-przerzutek-tacx-uszczelniane-lozyska-i5985804947.html

Edytowane przez Boczek