Skocz do zawartości

Wymiana przeżutek w fat bike

Szkodziu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od pewnago czasu posiadam fat bika giant momentum. Jestem z niego zadowolony ale odczuwam niedosyt ponieważ ma tylko 7 przełożeń a jest to dla mnie za mało. Myślałem o wymianie kasety i brzeżutki na 8 albo 9 biegowe. Nie wiem jak to jest z fatem ,czy nie treba jakiegoś specjalnego osprzętu? W gre wchodzi też napęd na 10,11 i 12 ale nie wiem czy ma to sens. Przypominam że z przodu nie ma przeżutek i słyszałem że takich nie da się kupić. Prosze o pomoc.

Opublikowano
6 godzin temu, Szkodziu napisał:

7 przełożeń a jest to dla mnie za mało. Myślałem o wymianie kasety i brzeżutki na 8 albo 9 biegowe. Przypominam że z przodu nie ma przeżutek i słyszałem że takich nie da się kupić. Prosze o pomoc.

Ale ty nie masz kasety tylko wolnobieg.

Zainteresuj się przerzutkami z mocowanuem E-type. Mocowane są do suportu a nie do ramy.

Opublikowano

W Twoim wypadku zwiększenie przełożeń z tyłu wiąże się z wymianą koła lub piasty na taką pod kasetę. Choć gdzieś widziałem wolnobiegi 8 i 9 rzędowe. Jeżeli Twoja przerzutka to acera m 360 to nie musisz jej wymieniać pod 8 czy 9 rzędów bo da się ją bez problemu ustawić. Przednią przerzutkę powinno się założyć bez problemu, rama z tego co widziałem ma normalny kształt, jedynie z prowadzeniem linki może być zonk jeśli nie ma fabrycznych przelotek pod pancerzyk. Ale na upartego coś by się wymyśliło. 

Opublikowano
9 minut temu, misterecko napisał:

Przednią przerzutkę powinno się założyć bez problemu, rama z tego co widziałem ma normalny kształt, jedynie z prowadzeniem linki może być zonk jeśli nie ma fabrycznych przelotek pod pancerzyk. Ale na upartego coś by się wymyśliło. 

Rama może wygląda na normalną ale to fat więc korba może być zbyt mocno przesunięta na zewnątrz.

Opublikowano

Przedniej zmieniarki do tego nie założysz. Zmiana o jedno przelozenie wiecej to bez sens. Chcesz progresu to 1 x 10 bedzie absolutnym minimum. Piasta (lub koło), kaseta, łańcuch, przerzutka i manetka. Tanio nie bedzie.

Opublikowano

W takim razie spróbuje zmontować 1x10 lub 1x11. A koszta wziołem pod uwage. Dziękuje za pomoc.