panenvijus Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 (edytowane) Witam posiadam napęd 3x9 z tylnia kaseta 11-34 hg201 ostatnio kupiłem nowy łańcuch i łańcuch przeskakuje z zębatek więc konieczne jest wymienienie kasety i tu przychodzi możliwość lekkiej zmienny napędu zazwyczaj nie korzystam z 2 zębatek z przodu tylko jeżdżę na 2 i chciałbym zmienić napęd na 1x9 z tylnia kaseta SunRace CSM980 z przodu by była zębatka 30 lub 32 posiadam przerzutkę XT RD-M772 Shadow z długim wózkiem i teraz przychodzi pytanie czy dana przerzutka obsłuży kasete o rozpiętości 11-40 gdzie jest napisane że dana przerzutka obsługuje max 36 zębów. Istnieje możliwość zakupienia adaptera haka przerzutki SunRace tylko że jest on drogi i nie wiem czy istnieje taka potrzeba. Jeżeli ktoś się spotkał z daną kaseta proszę o pomoc Tutaj kaseta o której mowa SunRace:https://rowerplus.pl/kasety-9-rzedowe/7668-sunrace-csm980-kaseta-9-rzedowa-11-40t.html Tutaj adapter o którym mowa:https://rowerplus.pl/kolka-przerzutki-i-czesci-zamienne/7313-sunrace-sp570-adapter-haka-przerzutki.html?search_query=Adapter+haka&results=3?s=1 Edytowane 1 Czerwca 2019 przez panenvijus
Slick Tires Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 od siebie napisze iz polecam zebatki deckas, za ok 60 zl masz pelnoprawny sprzet tego typu, co do tej kasety, potrzebny bedzie adapter by przerzutka zdolala to obsluzyc, niestety musisz liczyc sie z tym iz przeskoki w biegach beda dosc spore.... zastanow sie takze czy napewno na codzien potrzebujesz przelozenia typu 32 / 40 bo mozna zastosowac pewien myk, zmieniasz kasete na nowke 11-34, wyrzucasz z korby zebatki 2 oraz 3, wkladasz w ich miejsce narrow wide, natomiast mlynek zostawiasz, jesli braknie ci biegow do podjechania po prostu przerzucasz recznie z przodu, 22/34 jest lzejsze niz 32 / 40, sam tak mam kaseta 11-34 z przodu owalna 38t oraz mlynek 22t, poki co ani razu nie musialem przerzucic na 22t a mieszkam w pagorkowatym terenie, mysle ze tylko w gorach zajdzie taka potrzeba, no ale wrzuce na 22t i jade przez godzine caly czas pod gorke wiec nie bedzie problemem to ze musze recznie przerzucac
SzpiceR Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 59 minut temu, panenvijus napisał: teraz przychodzi pytanie czy dana przerzutka obsłuży kasete o rozpiętości 11-40 gdzie jest napisane że dana przerzutka obsługuje max 36 zębów. Może tak może nie, najlepiej kupić i sprawdzić. Ale generalnie 4 zęby to już spora różnica Godzinę temu, panenvijus napisał: Istnieje możliwość zakupienia adaptera haka przerzutki SunRace tylko że jest on drogi Taki adapter kupisz na allegro za 25 plnów a na ali jeszcze taniej
Slick Tires Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 zastanow sie jeszcze nad tym co napisalem, ile razy potrzebujesz tych mega lekkich przelozen, ile razu podjezdzasz naprawde dlugie i mocne podjazdy, nowa kaseta 11-34 to 65zl (sunrace) a tutaj mamy 100 + 25 zl, do tego dochodzi nam wieksza masa na tylnym kole oraz wieksze roznice miedzy biegami
MiśTed Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 I jak kolego, zmieniłeś napęd na 1x9? Jak się sprawuje kaseta 11-40?
panenvijus Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 29 Sierpnia 2019 4 godziny temu, MiśTed napisał: I jak kolego, zmieniłeś napęd na 1x9? Jak się sprawuje kaseta 11-40? Stwierdziłem że sensowny napęd 1x zaczyna się od 1x10 niżej nie ma co schodzić 9,8,7 więc kupiłem kasetę SunRace CSM98 9s 11-36 i bardzo ją polecam po około 2200 km czyli 3 miesiącach na rowerze jedyne co sie z nią stało to lekko schodzi kolor i tyle teraz już przerzucam się na mieszankę SLX M7100 i XT M8100 oczywiście w konfiguracji 1x12
Rekomendowane odpowiedzi