Skocz do zawartości

Problem z hamulcami tarczowymi hydraulicznymi

RowerowaPasja123

Rekomendowane odpowiedzi

RowerowaPasja123
Opublikowano

Dobry Wieczór! Nazywam się Robert, mam 15 lat. Niedawno zakupiłem w sklepie decathlon nowy rower ,,rockrider ST540''. Na początku byłem z niego bardzo zadowolony i nadal jestem, chociaż mam z nim jeden problem. Chodzi o to że przedni hamulec jest słaby, chodzi o to że nie hamuje tak jak powinien tylko lekko zwalnia i do tego trzeba użyć dużej siły na klamkę, co przez to bardzo bolą palce. Nie wiem czy to kwestia zapowietrzenia, złych okładzin czy samej tarczy. Dziękuje za przeczytanie i czekam na odpowiedź 😉

Opublikowano

Słabe hamulce, zapowietrzone, zatłuszczone klocki lub krzywo ustawiony zacisk, lub badziewne klocki. Oddaj go do serwisu i powiedz jasno że nie możesz zahamować że jest coś nie tak.

Druga sprawa to to że hamulec wymaga "ułożenia" się i to musi trochę potrwać :)

• Lubię to! 1
Opublikowano
8 godzin temu, Kruk napisał:

Druga sprawa to to że hamulec wymaga "ułożenia" się i to musi trochę potrwać :)

Ułożyć hamulec można szybciej. Trzeba kilkanaście razy zahamować z prędkości 25-30km/h prawie do zera używając tylko tego hamulca, który chcemy dotrzeć (najlepiej zrobić to na długiej i bezludnej prostej).

Jeśli jednak jest tak jak kolega opisuje, to raczej problem leży w pozostałych wymienionych przez Ciebie rzeczach.

RowerowaPasja123
Opublikowano (edytowane)

Mhm... Dobrze, a co do hamulca to zastanawiam się czy nie lepiej było by kupić jakiś inny dobry hamulec na przykład shimano ponieważ jest prosty w obsłudze 😉

Co sądzicie o hamulcu  Br-M355 lub coś z podobnej serii? 😉

Edytowane przez RowerowaPasja123
Opublikowano

Najpierw zrób co radzą koledzy i koleżanki, mianowicie serwis. Nawet w podstawowej wersji hamulec powinien działać poprawnie. Jeżeli chodzi o zmianę to uzbieraj na bardzo dobre hamulce Shimano BR-M6000. Będziesz bardzo zadowolony, naprawdę warto. Poczytaj na forum, jest sporo na ten temat. Ciesz się sprzętem 😄

• Lubię to! 1
Opublikowano

Przyszłościowe hamulce które mógłbyś kupić to na M615 SHIMANO

Opublikowano

Dokładnie, to taka "klasyka Rock'a", tak samo jak pedały M520 :)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dlaczego właśnie te bo nie są drogie,łatwe w obsłudze i dobrze działają

RowerowaPasja123
Opublikowano

Dzięki chłopaki, tak zrobię 😉 a co do hamulców, nie będę ich na razie wymieniał, może zdecydowanie lepiej będzie wymienić okładziny, oglądałem Szajbajka i stwierdziłem że tak zrobię, co myślicie na ten temat, czy to będzie dobre rozwiązanie, jeśli tak to jakie? 😳

Opublikowano

Jakbym miał brać to chyba wolałbym Ceramiki :)

• Lubię to! 1
RowerowaPasja123
Opublikowano

Oki, a gdzie mógłbym je kupić? czy w decathlonie są, czy trzeba szukać gdzieś indziej?

Opublikowano

Niee w deca nie znajdziesz takich, albo sklep szaja albo net i szukanie.

RowerowaPasja123
Opublikowano

Mhm, ok

Witam ponownie 😂 Co do sklepu Szajbajka chciałbym wiedzieć jak wygląda zakup czegokolwiek, chodzi mi czy jak je zamówię to dostanę je kurierem i będę musiał mu zapłacić, czy trzeba mieć specjalne konto aby dokonać transakcji

Opublikowano

Raczej jak w każdym sklepie internetowym,możesz zrobić zamówienie bez zakładania konta jak i po założeniu konta. Jak sobie zamówisz kuriera za pobraniem to tak też zostanie wysłana paczka, nie widzę problemu :) 

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego, jeśli masz rower na gwarancji to jedź do Decathlon’a i niech ci wszystko sprawdzą. Nie pakuj się sam w koszta których możesz uniknąć. Jeśli się uda zaoszczędzisz pieniądze na coś innego do twojego roweru. A w twoim wieku to zapewne masz na co wydać każdą zaoszczędzoną kwotę pieniędzy... ;)

• Lubię to! 2