vitarra Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 Witam, Ostatnio miałem okazję przetestować model Treka DS 2 2019. Ogólnie to nawet mi odpowiadał tylko osprzęt kuleje jak zwykle u tego producenta i w związku z tym mam pytanie bo chciałbym w przypadku zakupu trochę go zmodernizowac min. założyć amortyzator powietrzny ale wiekszosc ma taperowana glowke i trochę jestem zdezorientowany czy istnieją jakies adaptery itp? Druga sprawa to te ramy jak się mierzy to sa jakies 2 cale mniejsze niz podaje producent, chyba, że Trek stosuje jakiś inny sposób pomiaru..
GrochowaMTB Opublikowano 3 Czerwca 2019 Opublikowano 3 Czerwca 2019 W dniu 1.06.2019 o 15:20, vitarra napisał: Witam, Ostatnio miałem okazję przetestować model Treka DS 2 2019. Ogólnie to nawet mi odpowiadał tylko osprzęt kuleje jak zwykle u tego producenta i w związku z tym mam pytanie bo chciałbym w przypadku zakupu trochę go zmodernizowac min. założyć amortyzator powietrzny ale wiekszosc ma taperowana glowke i trochę jestem zdezorientowany czy istnieją jakies adaptery itp? Druga sprawa to te ramy jak się mierzy to sa jakies 2 cale mniejsze niz podaje producent, chyba, że Trek stosuje jakiś inny sposób pomiaru.. 1. Każdy producent ma swoją rozmiarówkę. Radzę się nią kierować bo można wtopić. 2. Tak to już jest. Kupujesz "markowy" rower i zwykle dostajesz mniej. Zawsze z czasem można coś pozmieniać. Po 3 latach z mojego Treka została tylko rama, siodełko, sztyca i kierownica. Doprowadziłem do sytuacji, że miałem już do wymiany właściwie cały napęd. Od razu wymieniłem wszystko o 2, 3 półki wyżej. 3. Jeśli główka ramy nie jest taperowana to nie włożysz taperowanego widelca. To znaczy się był jakiś patent na to, który czasami działał. Ale zasadniczo to nie i zaakceptuj to. Prędzej zastosujesz nietaperowany wideł do taperowanej glówki - wtedy tak, są nakładki. Są jednak na rynku nowe powietrzne amortyzatory nietaperowane. Sam taki miałem w treku - tani i rozsądny Suntour Raidon. Żaden hi tech ale do mojej jazdy był ok. I tak musiałem wymienić amor bo oryginalny zajechał mi się już. Najważniejsze - po tylu latach dokładania do tego roweru stwierdziłem, że kosztowało mnie to tyle, że lepiej było od razu kupić wypasiony rower. Mogłem dobrać coś na raty itd. Jeśli to ma jakieś znaczenie - to moje kolejne rowery kupiłem od razu docelowe. Nie zamierzam ich ulepszać (no, koła dokupiłem do gravela - ale seryjne koła właściwie wszędzie są lipne). Jak myślisz jeszcze przed kupnem aby dokładać do roweru to przemyśl kupno od razu docelowej maszyny. Sprzedaj stary rower, dobierz raty... wyjdzie taniej i od razu masz dobrze. nawet nie chcę liczyć ile wyniósł mnie mój góral gdy policzył bym wszystko co wpakowałem do niego. Wolę nie wiedzieć tego Za to zapewne bardzo cieszy się nabywca, któremu sprzedałem ten rower.
vitarra Opublikowano 3 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2019 (edytowane) Hej, Dzięki za odpowiedź, tak właśnie myślałem, żeby kupić jakiś docelowy rower nawet kilka brałem pod uwagę min Kross evado 10.0 w promocji za 5k. czy Meride XT edition. Problem w tym, że te rowery są dość sztywne i ciężko się nimi manewruje w przeciwieństwie do Treka. Chciałem właśnie rower uniwersalny asfalt jakis szuter itp dlatego patrzę na crossowe.A drugi problem to taki, że wszystkie ramy są takie same w gamie DS tylko różnią się osprzętem i kolorem a właśnie kolor ds2 mi pasi najbardziej ;)) W sumie i tak z czasem komponenty się zużywają a wydaje mi się, że rama najwolniej ;)) Patrzyłem na ten amor o którym wspomniałeś ale to chyba jest do roweru mtb ja potrzebuje coś do crossa na koła 28" I skok k 65. Mam jeszcze pytanie czy w rowerze crossowym ta taperowana glowka mi coś da i szukać z taką główką czy ta w Treku wystarczy ? Edytowane 3 Czerwca 2019 przez vitarra
GrochowaMTB Opublikowano 3 Czerwca 2019 Opublikowano 3 Czerwca 2019 (edytowane) 6 godzin temu, vitarra napisał: Hej, Dzięki za odpowiedź, tak właśnie myślałem, żeby kupić jakiś docelowy rower nawet kilka brałem pod uwagę min Kross evado 10.0 w promocji za 5k. czy Meride XT edition. Problem w tym, że te rowery są dość sztywne i ciężko się nimi manewruje w przeciwieństwie do Treka. Chciałem właśnie rower uniwersalny asfalt jakis szuter itp dlatego patrzę na crossowe.A drugi problem to taki, że wszystkie ramy są takie same w gamie DS tylko różnią się osprzętem i kolorem a właśnie kolor ds2 mi pasi najbardziej ;)) W sumie i tak z czasem komponenty się zużywają a wydaje mi się, że rama najwolniej ;)) Patrzyłem na ten amor o którym wspomniałeś ale to chyba jest do roweru mtb ja potrzebuje coś do crossa na koła 28" I skok k 65. Mam jeszcze pytanie czy w rowerze crossowym ta taperowana glowka mi coś da i szukać z taką główką czy ta w Treku wystarczy ? A może pomyślisz w ogóle o innym rowerze? Ja już od dwóch lat śmigam na gravelu, moja dziewczyna zamieniła crossa z gatunku za 2,5 tyś na Marina Fourcornersa. Powiem Ci, że dziewczyny nie poznaję. Potrafi trzymać tempo do jakiego wcześniej się nie zbliżała - chociaż ten Marin ciężki dosyć. Po wertepach też dajemy sobie radę. Tak po prawdzie te uginacze odbierają jedynie energię niewiele wnosząc. Oczywiście wiadomo, że na sztywnym widelcu trochę mocniej telepie. Jak jeździsz po dziurach to dobrze trzymać z przodu niższe ciśnienie. baranek z drugiej strony daje niezrównany komfort jazdy a chwyt jest bardzo ergonomiczny. Co do taperowanej główki... ma to znaczenie na pewno gdy rower ciężko pracuje. Dolne łożysko, które przyjmuje największe cięgi jest większe. Ale z drugiej strony przy jeździe rekreacyjnej sam widzisz... ma takie, że jak coś lepszego chcesz kupić to już wszystko jest w nowszym standardzie i tyle. NO tak, to amortyzator do górala. Różni się tym, że ma nieco większy skok i grubszą goleń - więcej zniesie. Są jakieś powietrzne amortyzatory do rowerów krossowych, ale chyba nie za dużo tego. Można znaleźć coś na cieńszej goleni 30 mm. Ale czy będzie to lżejsze i tańsze? W sumie na jedno wychodzi. Tu masz typowo trekingowy amor powietrzny https://rower.com.pl/suntour-sf13-ncx-e-rl-lite-czarny-28-cali-1i18-cala-63-mm-483184 Swoją drogą odnośnie tanich rowerów i ich ewentualnej modernizacji. Uważam, że takie minimum aby było fajnie: 1. Sztywna korba - np Deore (najtańsza porządna) 2. Napęd o szerokim zakresie 2x10 (lub 1x11) np Deore lub Sram x7, GX itd. 3. Jak już amortyzator to powietrzny - lub sztywny węglowy. 4. Koła na sensownych łożyskach maszynowych i gotowych pod mleko. Jak widzisz, sporo trzeba włożyć w taki rower aby było ok - gdy policzysz wg cen dostępnych komponentów w sklepach. Dlatego wydaje mi się, że najtaniej od razu brać docelowy sensowna kontrpropozycja do tego Treka Jeśli to ma być rower crossowy. https://www.giant-bicycles.com/pl/roam-0-disc-2019 Edytowane 3 Czerwca 2019 przez GrochowaMTB
vitarra Opublikowano 4 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2019 Chyba tak zrobie tylko musze go gdzies przetestowac. Wydaje sie duzo lepszy niz Trek
Rekomendowane odpowiedzi