Skocz do zawartości

Wymiana zębatki, czy ma sens?

maku1977

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy wymiana przedniej zębatki w gx eagle z 32t na 34t, znacząco poprawi prędkość przy tej samej kadencji? Czy ta wymiana ma sens, czy zmiana będzie tak mała że niema sensu?

7FC57A71-3726-4C16-8094-234CA58DA5C4.jpeg
Opublikowano

Według tego kalkulatora byś zyskał około 2,5 - 3 km/h przy kadencji 90.

Opublikowano

No to niewiem czy to dużo....

150zł zębatka, czy warto????

bo łańcucha chyba nie trzeba wymieniać?

z doświadczenia co uważacie, warto?

Opublikowano (edytowane)

Wg mnie ok 10% przyrostu szybkości to sporo i chyba warto :)

Edytowane przez pavello
Opublikowano

No, mówił maku1977 słuchać Kruka :) wychodzi jak w pysk strzelił 2,5 km/h.....

to tyle co różnica w kadencji 90 a 96.

to chyba niema sensu zmieniać.....

Opublikowano

hehehe nie bierz wszystkiego co piszę tak dosadnie bo zaraz g.... burza się rozpęta :P

Weź to na logikę, jeśli czujesz że brakuje Ci na zjazdach czy prostych trasach prędkości, to uważam że warto. Jeśli jednak jest to tylko fanaberia to lepiej już w coś innego zainwestować tą kasę :) 

Opublikowano
7 godzin temu, maku1977 napisał:

zmiana będzie tak mała że niema sensu

Zmiana spowoduje przede wszystkim przesunięcie całego zakresu przełożeń o pół biegu. Jeżeli masz ulubione przełożenie z którego najczęściej korzystasz na przykład na płaskich odcinkach to je stracisz. Jeżeli dokucza Ci brak takiego przełożenia i balansujesz pomiędzy dwoma przełożeniami z których jedno jest ciut za miękkie a drugie ciut za twarde to można się zastanowić nad taką zmianą. A co do przyrostu prędkości to już koledzy wcześniej się wypowiedzieli.

Opublikowano

Nawet u chińcza nie ma by kupić taniej najtańsza z 80 ziko, gdyby były po 40 ziko można wtedy wziąć na próbę
Uważam też że ta 2 zęby nie wiele dadzą gdyby to już było 34 t to tak prędkość wzrośnie, natomiast spadnie efektywność na podjazdach, chyba że nie masz zbyt dużych lub nie jeździsz takich wtedy warto zmienić
I tutaj jest taka przewaga napędu 2x nad 1x o której gdzieś pisałem gdyby było 2x11 wtedy masz np 38 T i jedziesz jak wściekły

Opublikowano (edytowane)

dobrze sie nad tym zastanow, przechodzac na 34t zyskasz na zjazdach ale stracisz na podjazdach, efekt koncowy moze byc taki ze trafia sie podjazdy ktore do tej pory robiles na rowerze a ktore po zmianie bedziesz pokonywac z buta

czy posiadasz kasete 10-50 ?

stawiam ze masz kolo 29x2.1  kaseta 10-50 obecnie masz zakres predkosci 39.4 - 7.9 kmh po zmianie na 34t bedzie to 41.8 - 8.4   osobiscie uwazam ze nie warto... moze gdybys mial 11-50 bym przemyslal 

7 godzin temu, piter614 napisał:

I tutaj jest taka przewaga napędu 2x nad 1x o której gdzieś pisałem gdyby było 2x11 wtedy masz np 38 T i jedziesz jak wściekły

zawsze mozna zastosowac pewien myk o nazwie przerzucanie lancucha z przodu recznie, sam tak mam, "glowny bieg" owalna 38t oraz zwykly blat 22t na podjazdy

7 godzin temu, piter614 napisał:

Nawet u chińcza nie ma by kupić taniej najtańsza z 80 ziko, gdyby były po 40 ziko można wtedy wziąć na próbę

jezdze na zebatce deckas nie zrobilem na niej za duzo, zaledwie 130km ale polecam, trzymie lancuch jak powinna

kosztuje ok 50-60zl

Edytowane przez Slick Tires
Opublikowano

Jedynie co mnie zmusza do zastanawiania nad zmianą to wspomniany efekt, ciągle przerzucam pomiędzy dwoma , tu za mocno tu za słabo, jakby się to poważnie przesunęło o pół to to byłby duży plus. Z drugiej strony nie zależy mi tak bardzo na prędkości, jak na możliwości robienia podjazdów.

Opublikowano

No też tak można zrobić z tymi zębatkami jest to pewne wyjście z sytuacji
Widziałem gdzieś taki myk

Opublikowano
6 minut temu, maku1977 napisał:

Jedynie co mnie zmusza do zastanawiania nad zmianą to wspomniany efekt, ciągle przerzucam pomiędzy dwoma , tu za mocno tu za słabo, jakby się to poważnie przesunęło o pół to to byłby duży plus. Z drugiej strony nie zależy mi tak bardzo na prędkości, jak na możliwości robienia podjazdów

czy masz naped 1xX ?  czy moze sie mylilem ?   jesli masz parcie na wymiane, mozna kupic, ale nie 34t tylko 40t, bedziesz miec przed soba trase w plaskim terenie czy asfalcie mozna zmienic, ja i tak wszystkie podjazdy w najblizszej okolicy robie na 38t oval - 34 tyl kolo 26

jesli ci przeszkadza to ze tu za slabo a tam za mocno to pomoze tylko ciasniej stopniowana kaseta, z ciekawosci sprawdzilem,  taki sam zakres jak 34t 10-50 posiada naped 22/32/42 kaseta 13-34  z ta roznica ze na tych trzech blatach oraz 12 rzedowej kasecie 13-34 idealnie dostosujesz przelozenie, laczac to z systemem di2 mamy wszystko w jednej manetce