Skocz do zawartości

Ulepszenie hamulców MT500

Janisz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Potrzebowałbym porady odnośnie tego jak ulepszyć hamulce Shimano MT-500. Wiem, że są to "poza klasowe" hamulce modelu M6000. Różnić nie znam. Tarcze jakie mam to SM-RT56 więc cudów nie ma. Ogólnie pomysł na ulepszenie hamulców zaczął się od tego, że miałem okazję pojeździć w Bike Parku Klinoviec w Czechach na rowerze fullu Specialized S-Works. Pierwszy raz na fullu i taka maszyna. Hamulce petarda. Mój rower to Trek ProCaliber 8 model 2018. Taka przesiadka była bardzo przyjemna. Wracając do tematu. Moje obecne tarcze są "resin only" ale wiem już, że to tylko napis :) zatem podstawa to zmiana klocków....ale na jakie. Ile porad tyle opinii. Szukałem ceramik opisywanych przez Szajbajka ale nie są dostępne. Iść w klocki metaliki i jak zajadę tarcze to np. zamienić je na SM-RT66 i dalej używać z metalikami?

Opublikowano
10 minut temu, Kruk napisał:

Resin only to nie tylko napis tylko informuje to że tarcza jest tylko do żywicznych klocków. Jak dasz metaliki czy pół metaliki to tarcza Ci zniknie w oczach. Jak o klocki chodzi to :

https://sklep.szajbajk.pl/pl/p/Klocki-do-Shimano-Deore-BR-M525-ceramiczne/192

lub kevlary:

https://sklep.szajbajk.pl/pl/p/Klocki-do-Shimano-Deore-BR-M525-kevlarowe/244

Będą pasować.

Tylko właśnie są one niedostępne. Sama się na nie czaję do szosy.

28 minut temu, Janisz napisał:

Iść w klocki metaliki i jak zajadę tarcze to np. zamienić je na SM-RT66 i dalej używać z metalikami?

Ja bym tak zrobiła na Twoim miejscu - najwyżej szybciej Ci tarcza zejdzie i wtedy wymienisz. Są też tacy, którym tak szybko taka tarcza się nie kończy przy metalicznych klockach. 

Opublikowano
19 minut temu, Kruk napisał:

Resin only to nie tylko napis tylko informuje to że tarcza jest tylko do żywicznych klocków. Jak dasz metaliki czy pół metaliki to tarcza Ci zniknie w oczach. Jak o klocki chodzi to :

https://sklep.szajbajk.pl/pl/p/Klocki-do-Shimano-Deore-BR-M525-ceramiczne/192

lub kevlary:

https://sklep.szajbajk.pl/pl/p/Klocki-do-Shimano-Deore-BR-M525-kevlarowe/244

Będą pasować.

Mam ceramiczne od Szaja i jest łogień. Na takich samych jak Twoje tarczach jest żyleta.

Z tymże ja mam obie tarcze 180mm

Opublikowano
26 minut temu, Sziva napisał:

Są też tacy, którym tak szybko taka tarcza się nie kończy przy metalicznych klockach. 

Potwierdzam, u mnie tarcza zaliczyła ok 5k km z klockami metalicznymi. Po tym czasie nadal miała grubość ciut większą od tej klasyfikującej do wymiany. Wszystko zależy od sposobu użytkowania. 

Opublikowano
10 minut temu, eathan napisał:

Potwierdzam, u mnie tarcza zaliczyła ok 5k km z klockami metalicznymi. Po tym czasie nadal miała grubość ciut większą od tej klasyfikującej do wymiany. Wszystko zależy od sposobu użytkowania. 

Ja na tarczach Resin Only z półmetalikami jeździłem od 2015 roku (w sumie jakieś 7000km), na tych tarczach jeżdżę nadal, są proste a grubość mają jak nowe.

Opublikowano

Ja rowniez po zmianie hamulcow na XT z klockami metalicznymi zostalem przy tarczach „resin only”. Hamowac hamuje, ale jezdze dosc agresywnie i tarcze dosc szybko sie zwichrowaly. Wciaz hamuje swietnie, ale dzwoni jak sanie Mikołaja ;d Nie skonczyly sie jeszcze, klocki tez raczej wskazuja normalne zuzycie. Zostaw jakie masz, a pieniadze wydaj na klocki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
5 godzin temu, Janisz napisał:

Moje obecne tarcze są "resin only" ale wiem już, że to tylko napis :) zatem podstawa to zmiana klocków....ale na jakie. Ile porad tyle opinii. Szukałem ceramik opisywanych przez Szajbajka ale nie są dostępne. Iść w klocki metaliki i jak zajadę tarcze to np. zamienić je na SM-RT66 i dalej używać z metalikami?

"Resin only" niestety to nie jest tylko napis. U mnie niestety nie chodziło o zużycie ale wycie jak by zarzynali świnię. Czasem układ "zawyje" ale to co ja miałem to przechodziło ludzkie pojęcie. 

Opublikowano
25 minut temu, Ares napisał:

"Resin only" niestety to nie jest tylko napis. U mnie niestety nie chodziło o zużycie ale wycie jak by zarzynali świnię. Czasem układ "zawyje" ale to co ja miałem to przechodziło ludzkie pojęcie. 

Zestawy zgodne z założeniem - np. pełna grupa XT - tarcze + zaciski + dedykowane metaliczne klocki Shimano też wyją. Właściwie to nie ma większej różnicy względem tarcz, które nie były przeznaczone do klocków metalicznych.

Opublikowano

Dzięki za wszystkie rady. Dostałem info, że ceramiczne klocki mają być dostępne za 2-3 tygodnie. Spróbuję je przetestować no chyba, że jednak sugerujecie aby iść w metaliczne.

Zapytam na zapas. Jak już zjadę te swoje tarcze SM-RT56 to kupić SM-RT66? Bo jak patrzę specyfikację MT-500 to pisze, że z technologią ICE nie jest kompatybilny zatem tarcze SM-RT86 odpada. Czy macie jakąś alternatywę dla SM-RT66???

Opublikowano

Zapytam na zapas. Jak już zjadę te swoje tarcze SM-RT56 to kupić SM-RT66? Bo jak patrzę specyfikację MT-500 to pisze, że z technologią ICE nie jest kompatybilny zatem tarcze SM-RT86 odpada. Czy macie jakąś alternatywę dla SM-RT66???

Polecam XT RT76. A jesli chodzi o ta kompatybilnosc to tyczy sie zaciskow. A raczej tego ze nie wsadzisz tam klockow z radiatorami, tarcze mozesz uzyc jakie chcesz ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Tarcze możesz sobie wziąć nawet XTR'a jak chcesz, lepsze tarcze zawsze możesz mieć a klocki żywiczne.

Gorzej jest zawsze w dół czyli tarcze byle jakie a klocki metaliki.

Opublikowano (edytowane)

11 godzin temu, Janisz napisał:

zatem podstawa to zmiana klocków....ale na jakie. Ile porad tyle opinii

@SzajBajk zrobił fajny materiał o klockach

Edytowane przez pavello
Opublikowano

Jeszcze raz dzięki za zaangażowanie w temacie :) Tak się zastanawiam nad jednym, że jak poczekam te 2-3 tygodnie i założę do obecnych tarcz  SM-RT56 nowe klocki tarczowe to jak mnie najdzie po krótkim czasie na zmianę tarcz na nowe to będę musiał zapewne zakupić znów nowe klocki...czy będę mógł przełożyć te ceramiczne?

Po Waszych poradach wpadłem na pomysł aby zmienić tarcze na SHIMANO XT SM-RT76 i z tyłu zrobić zmianę ze 160 na 180 + klocki ceramiczne od Discobrakes. Proponowaliście też tarcze SM-RT86 ale kilka osób pisało o tym, że mają odpryski na tarczach od kamieni. Różnica w cenie niewielka tylko czy się tego obawiać.

Myślicie, że taka zmiana względem mojej serii będzie odczuwalna?

Opublikowano

Jak dasz na tył 180mm tarczę to szybko zblokujesz tylne koło i zamiast hamowania będzie poślizg ... Takie tarcze daje się na przód - jeśli amortyzator pozwala (specyfikacja) - bo to przód hamuje w 70%.

Opublikowano

RT 76 a RT 86 to taka różnica że te pierwsze to starsze XT a te drugie (rt 86) to nowsze XT. Różnica taka że nowsza wersja jest 3 warstwowa (stal-aluminium-stal) i niektóry, co katują heble, narzekają że się szybko kończą. ale do XC spokojnie możesz sobie wziąć 86 jak chcesz :)

To prawda, większą role i siłę hamowania potrzeba z przodu, nie z tyłu. chyba że skaczesz jakieś tricki i potrzebujesz mega modulacji i siły :D Możesz dać na tył i przód po 180 jak chcesz miej to na uwadze że przednia tarcza musi być nie mniejsza z tyłu i warto mieć 180 z przodu. 

Opublikowano
2 godziny temu, Kruk napisał:

Różnica taka że nowsza wersja jest 3 warstwowa (stal-aluminium-stal) i niektóry, co katują heble, narzekają że się szybko kończą. ale do XC spokojnie możesz sobie wziąć 86 jak chcesz :)

Do XC/XCM są znakomite. Wymieniłem dopiero niedawno w przodzie (tylko dlatego że koło spadło ze stołu i tarcze pogięło w sposób niewyprostowalny) ale służyły mi pięć lat.