RobertW Opublikowano 30 Maja 2019 Opublikowano 30 Maja 2019 Jestem w trakcie wymiany kasety 6700 na R7000 i mam pewien problem. A więc, kaseta była z podkładką na 11s, a jak zakładam R7000 to kaseta jest za duża i ostatnia koronka nie mieści się na bębenku. Ktos ma jakiś pomysł o co może chodzic?
Kruk Opublikowano 30 Maja 2019 Opublikowano 30 Maja 2019 Napisz jaka to piasta. Ja akurat mam odwrotnie mam kasetę 11 XTR'a i jest na bębenku 10, bez podkładki na 11 to mi wszystko lata na bębenku.
pavello Opublikowano 30 Maja 2019 Opublikowano 30 Maja 2019 (edytowane) https://weightweenies.starbike.com/forum/viewtopic.php?t=117851 - tu masz info, że raczej będziesz musiał wymienić piastę i możliwe, że coś więcej niestety. Edytowane 30 Maja 2019 przez pavello
RobertW Opublikowano 30 Maja 2019 Autor Opublikowano 30 Maja 2019 Kaseta na pewno jest ultegry. Nawet jeśli chciałbym wymienić kasetę na Campa to przerzutka R7000 raczej nie będzie kompatybilna, mylę się?
Slick Tires Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 czasem plakac mi sie chce jak czytam rozne watki o kompatybilnosci...... za duzo tych cholernych standardow, to nie pasuje do tego to do tego, wymien to tamto..... wymien kolo bo 11/12s teraz wymien kolo bo weszla zebatka 10t....
Red Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 W dniu 30.05.2019 o 19:07, Kruk napisał: Napisz jaka to piasta. Ja akurat mam odwrotnie mam kasetę 11 XTR'a i jest na bębenku 10, bez podkładki na 11 to mi wszystko lata na bębenku. Kasety MTB nie zmieniają szerokości i od 8x w zwyż wszystko wchodzi na jeden bębenek. W szosie to inna bajka bo do kasety 11 jest wymagany szerszy bębenek. 35 minut temu, Slick Tires napisał: czasem plakac mi sie chce jak czytam rozne watki o kompatybilnosci...... za duzo tych cholernych standardow, to nie pasuje do tego to do tego, wymien to tamto..... wymien kolo bo 11/12s teraz wymien kolo bo weszla zebatka 10t.... Nowe standard są da nowych rowerów i ich właścicieli. Trzeba się z tym pogodzić. Pamiętam (jak to brzmi! ) jaka była panika jak weszły piasty 142mm. Że już nikt nie nadarza z wymianą sprzętu. I co? I nic. Minęło tyle lat a nadal korzystamy z piasty 135 i nadal na to można włączyć 10s a w MTB 11.
Kruk Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 (edytowane) A pewnie to wynika w szosie z mniejszych zębatek przez co upakowanie jest ciut inne niż w kasecie mtb. Wiesz RED, to prawda, nie mniej tutaj jest sprawa zablokowana, w Sramie można kupić piastę 135 mm z bębenkiem XD a tutaj shimano jasno odcięło 135, takę noo tutaj shimano postanowiło dać kropkę nad I DT ma już w ofercie bębenki Micro Spline ale też pod 142 i 148, nie twierdzę że to złe tylko pokazuje to że pewne ery w w komponentach rowerowych się kończą Edytowane 1 Czerwca 2019 przez Kruk
Red Opublikowano 1 Czerwca 2019 Opublikowano 1 Czerwca 2019 W dniu 30.05.2019 o 23:33, RobertW napisał: Kaseta na pewno jest ultegry. Nawet jeśli chciałbym wymienić kasetę na Campa to przerzutka R7000 raczej nie będzie kompatybilna, mylę się? W przypadku Campagnolo nie chodzi nawet o samą przerzutkę. Z tego co kojarzę to z racji że Campa ma węższe kasety to łańcuch też jest węższy. No i dochodzi jeszcze indeksacja manetki. A i bębenek piasty Campa ma swój. Koniec końców Campagnolo kompatybilne jest samo ze sobą.
Rekomendowane odpowiedzi