Skocz do zawartości

Giant defy advanced 3 2016 r. disc - wymiana kół.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, 

w zeszłym roku zakupiłem z drugiej ręki rowerek jak w temacie. Z uwagi ze  to  rower z hamulcami tarczowymi, nadal jest jeszcze mały wybór kół  , dlatego

zastanawiam się czy sprzedać rower czy pokusić się na razie na wymianę kół.

Na koła zamierzam wydać nie więcej niż 1300 zł , z uwagi ze rower nie jest jakiś nadzwyczajny. 

KOŁA FULCRUM RACING 5 DB disc 

- FSA VISION Team 30 DISC 

Cena kół bardzo podobna,  czytałem różne opinie i nie mogę się zdecydować jakie wybrać ? 

Czy ktoś Was posada takie koła i może się podzielić swoja opinią i rozwiać moje wątpliwości...

Pozdrawiam, 

Opublikowano

A dlaczego nie chcesz złożyć kół na zamówienie?

Opublikowano

To by musiał być ktoś , kto się zna na zaplataniu.... a pyzatym ile na tym zaoszczędzisz ? 

Opublikowano

No oczywiście, że nie rzeźnik...

W Polsce można poskładać fajne koła taniej niż gdziekolwiek w Europie.

I nie chodzi o to, żeby zaoszczędzić tylko mieć takie koła jak dokładnie chcesz, być może nawet lżejsze w tej samej cenie. Przewaga profesjonalnie ręcznie zaplecionego koła vs zaplatane na szybko przez maszynę też jest nie do przecenienia. 

Opublikowano
3 godziny temu, lczaplinski napisał:

To by musiał być ktoś , kto się zna na zaplataniu....

Czyli każdy serwis rowerowy. Kwestia posiadania odpowiednich narzędzi. BTW jest masa sklepów/stron gdzie możesz sobie skonfigurować koła

Co do tematu - określ najpierw co chcesz osiągnąć tą wymianą kół, co Ci w obecnych przeszkadza, na czym zależy Ci w nowych

vision to żadna rewelacja w porównaniu do sr2 (jeśli takie masz fabrycznie), ciężkie klocki, jedynie design ok

fulcrum już lepiej ale i tak chyba rozejrzałbym się za składanymi, np. coś na piastach novatec i obręczach dt

daveo.pl lemonbike.eu

• Lubię to! 1
Opublikowano
2 minuty temu, SzpiceR napisał:

Czyli każdy serwis rowerowy. 

daveo.pl lemonbike.eu

No właśnie nie każdy, prawidłowe zaplecenie koła, z klejem etc. to nie jest rzecz którą zleciłbym w pierwszym lepszym serwisie i oprócz narzędzi przyda się wiedza i doświadczenie poparte złożeniem przynajmniej kilku kół dokładnie w takiej a nie innej konfiguracji.

A do wymienionych dorzucam wojczalbike i fitwheels. 

Opublikowano
4 godziny temu, Kawasaki napisał:

No oczywiście, że nie rzeźnik...

W Polsce można poskładać fajne koła taniej niż gdziekolwiek w Europie.

I nie chodzi o to, żeby zaoszczędzić tylko mieć takie koła jak dokładnie chcesz, być może nawet lżejsze w tej samej cenie. Przewaga profesjonalnie ręcznie zaplecionego koła vs zaplatane na szybko przez maszynę też jest nie do przecenienia. 

Myślałem o tym aby wymienić same piasty ale czy to ma sens ...jedyne w celach aby się czegoś nauczyć 

3 godziny temu, SzpiceR napisał:

Czyli każdy serwis rowerowy. Kwestia posiadania odpowiednich narzędzi. BTW jest masa sklepów/stron gdzie możesz sobie skonfigurować koła

Co do tematu - określ najpierw co chcesz osiągnąć tą wymianą kół, co Ci w obecnych przeszkadza, na czym zależy Ci w nowych

vision to żadna rewelacja w porównaniu do sr2 (jeśli takie masz fabrycznie), ciężkie klocki, jedynie design ok

fulcrum już lepiej ale i tak chyba rozejrzałbym się za składanymi, np. coś na piastach novatec i obręczach dt

daveo.pl lemonbike.eu

Hmmm, kusi mnie aby samemu to zrobić, na początek może bym wymienił piasty. Jedyna kwestia to zakup centrownicy...

Opublikowano
9 minut temu, lczaplinski napisał:

Jedyna kwestia to zakup centrownicy...

Przydałby się jeszcze tensometr. BTW zaplatanie kół nie jest drogą usługą więc średnio opłaca się kupować sprzęt (chyba, że masz kilka rowerów i masz zamiar samodzielnie centrować koła to jakoś można taki zakup uzasadnić)

Opublikowano
1 minutę temu, SzpiceR napisał:

Przydałby się jeszcze tensometr. BTW zaplatanie kół nie jest drogą usługą więc średnio opłaca się kupować sprzęt (chyba, że masz kilka rowerów i masz zamiar samodzielnie centrować koła to jakoś można taki zakup uzasadnić)

Rowerów kilka jest ...i jedna rzecz tarcze mam montowane na 6 śrub a fulkrumy maja na centerlock ...