Skocz do zawartości

Strzały z korby acera

marcinex662

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem a nie znalazłem na żadnym forum odpowiedzi dlatego zakładam nowy temat. Problem jest taki że podczas przyspieszania jak i szybszej jazdy słychać trzaski, ale dzieje się tak tylko na 2 zębatce z przodu (1 i 3 nic nie strzela) i nie wiem co może być tego przyczyną. Rower wyczyszczony, suport wyczyszczony i przesmarowany, korba oczywiście również, pedałów mam 2 komplety (sprawne) i na obu słychać trzaski, sztyca też wyczyszczona. Nawet wyczyściłem stery i widelec bo już kiedyś miałem strzały z okolic suportu bo rama roznosi dźwięki a okazał się malutki luz na nie dokręceniu idealnie widelca. Z problemem już walczę od dluższego czasu ale nie mam już na to pomysłów. Korba ma przejechane dopiero 600km. Może ktoś miał podobny problem?

Opublikowano

Mogą to być śruby i/lub kominki od blatu w korbie, przesmaruj je smarem anty zapieczeniowym i złóż na nowo.

Opublikowano

Rozebrać do cna cały mechanizm korbowy, wymyć porządnie, osuszyć, złożyć korbę na odpowiednim smarze jak napisał @Kruk

Jeśli dalej będzie strzelać, to zostaje do zweryfikowania suport, może być w środku piasek, syf, woda, i.t.p.