Yan Opublikowano 28 Maja 2019 Opublikowano 28 Maja 2019 Ostatnio doszedłem do wniosku że czas zamienić benzynę ekstrakcyjną na coś bardziej przyjaznego dla mnie i dla środowiska. Najważniejsze dla mnie żebym mógł używać środka w zamkniętym pomieszczeniu bez ryzyka że się czegoś nawdycham. Druga rzecz to brak negatywnego wpływu na środowisko - w przypadku mycia żebym mógł spokojnie użyć go do czyszczenia łańcucha i jakiś tłustych plam na ramie. Docelowo chciałbym czyścić wszystko jak benzyną czyli od łańcucha, łożyska po mycie ramy. Szukałem ale praktycznie nigdzie nie jest napisane że można używać w zamkniętym pomieszczeniu albo czy jest bezpieczny dla skóry. W wielu ofertach brakuje składu. Pytanie mam do was czy znacie jakiś produkt godny polecenia. Jeżeli jakiś środek będzie się przewijał to jestem w stanie zainwestować w jakiś baniaczek 4-5l. Do tej pory znalazłem kilka takich środków ale nie wiem czy spełniają moje oczekiwania w 100%: Finish line Ecotech 2 Finish line Citron Meglio - pojawiał się jako propozycja na forum w pokrewnych wątkach Sintan - wujek google podpowiedział ale czy nadaje się do roweru ... MUC-OFF Drivetrain Cleaner - mimo wszystko cena jest wysoka jak na 500ml ale czy sam środek jest dobry to brak informacji Zefal BIKE DEGREASER BIO MORGAN BLUE Chain Cleaner - dużo dobrych opinia, niestety w opisie produktu brakuje informacji o jego toksyczności
RadS Opublikowano 29 Maja 2019 Opublikowano 29 Maja 2019 Super temat - właśnie czegoś takiego szukam U mnie oprócz skutków zdrowotnych dochodzi kwestia bezpieczeństwa w związku z junkersem w mieszkaniu. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji, czy taka niewielka ilość oparów od benzyny stanowi już zagrożenie przy otwartym ogniu jakieś 10 m dalej w mieszkaniu o kubaturze ~160m3. Tak więc będę obserwować temat
marcin.jka Opublikowano 29 Maja 2019 Opublikowano 29 Maja 2019 polecam Meglio. Odkąd trafiła do mnie w ręce pierwsza butelka nie używam już nic innego.
maku1977 Opublikowano 29 Maja 2019 Opublikowano 29 Maja 2019 Jeśli chodzi głównie o czyszczenie łańcucha to ja używam FENWICK'S FOAMING CHAIN CLEANER. Pierwszy raz spotkałem produkt który naprawdę działa tak jak na reklamie. Jedynie co to moim zdaniem wydajność pojemnika nie będzie taka jak producent wskazuje, ale jeśli chodzi o działanie, sposób użycia, i wymagane powyżej parametry, to z czystym sumieniem zachęcam to zakupu.
Yan Opublikowano 29 Maja 2019 Autor Opublikowano 29 Maja 2019 3 godziny temu, marcin.jka napisał: polecam Meglio. Odkąd trafiła do mnie w ręce pierwsza butelka nie używam już nic innego. Jest drażniący dla skóry, używasz go tylko w rękawiczkach i jak jest z jego parowaniem/zapachem przy dłuższej pracy? Używasz go do wszystkiego czy mimo wszystko benzyna jest do czegoś lepsza?
marcin.jka Opublikowano 29 Maja 2019 Opublikowano 29 Maja 2019 rękawiczki to używam tylko zimą ...no może czasem na maratonie maglio używam do wszystkiego ...oczywiście przy rowerze, o benzynie zapomniałem już.
Jacek K Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Witajcie, To mój pierwszy post tutaj 🙂, o wyrozumiałość proszę. Jeśli ma być do użytku w pomieszczeniu, moim zdaniem skuteczne i niekoniecznie wybajerowane i drogie, to sugerowałbym spróbowanie CIF Kuchnia Ultraszybki Spray 😉 A dlatego, że miewam brudno/tłuste powierzchnie w kuchni 😞 i różne inne wynalazki wymagają popsikania, odczekania i przetarcia/poszorowania. A tym CIFem wystarczy popsikać np. drzwi lodówki i cały syfek dosłownie po chwili zaczyna spływać. Wydaje mi się, że jak jest bezpieczny dla kuchni, to tym bardziej dla Was i waszych rumaków. Jak dogłębniej potestuję, to może dam znać.
eathan Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Od siebie dodam: https://www.clinex.com.pl/produkt/powierzchnie-zmywalne/clinex-greaseoff/ Bardzo fajny produkt.
snusmumriken Opublikowano 20 Maja 2020 Opublikowano 20 Maja 2020 Hello, Ja od kilku lat używam Finish line Citron - to odtłuszczania, kasety czy łańcucha działa bardzo dobrze, aerozol jest bardzo wydajny.Moja kaseta po czyszczeniu własnie tym środkiem.
Rekomendowane odpowiedzi